In de Zuidrand

EDEGEM EN KONTICH DE VEERKRACHTIGSTE GEMEENTEN VAN ANTWERPEN

 

EDEGEM - Edegem mag zich samen met Kontich een jaar lang de meest veerkrachtige gemeente van de provincie Antwerpen noemen. De gemeenten kregen van Logo Antwerpen, een agentschap dat samen met de Vlaamse overheid werkt aan de gezondheidsdoelstellingen, de award ‘Samen Veerkrachtig’.

Lees meer...

MORGEN BEURS IN EDEGEM OVER WONEN, RENOVEREN EN ENERGIE

EDEGEM – Morgen zondag 26 november vindt in de Edegemse campus van het OLVE-college in de Rombaut Keldermansstraat de allereerste Woon- en energiebeurs voor de Zuidrand plaats. Op de beurs zullen inwoners van de zuidrandgemeenten een antwoord vinden op al hun vragen over wonen, renoveren en energie.

Lees meer...

GABRIEL RIOS EN LIGHT OF DAY KOMEN NAAR EDEGEMSE CLUB 27

EDEGEM - Niet alleen het publiek, maar ook twee goede doelen beleven deze herfst een bijzondere avond tijdens de concerten van Gabriel Rios en Light of Day in de Edegemse Club 27. ‘Tijdens de twee muziekavonden wordt er telkens geld opgehaald voor een goed doel’, weten schepen voor jeugd Jeroen Van Laer (Groen Edegem) en burgemeester Koen Metsu (N-VA).

Lees meer...

WOENSDAG 30 NOVEMBER AVOND OVER ETHISCH BANKIEREN IN KALEIDOSCOOP

 EDEGEM – Fair Trade Gemeente Edegem en vzw Transitie ZuidrtAnt organiseren op woensdag 30 november van 19 tot 21 uur, in samenwerking met Fair Fin, een inspiratieavond over ‘Ethisch Bankieren’ in de Mortselse Kaleidoscoop in de Molenstraat. Deelnemen kan gratis en na afloop bestaat er de mogelijkheid tot napraten in het café.

Lees meer...

EDEGEM STAAT EEN WEEKEND LANG STIL BIJ HET EINDE VAN DE GROOTE OORLOG

EDEGEM - Van het monument voor de ge-fusilleerden in Fort 5 tot het gedenkteken ‘Treurend België’ op de begraafplaats: de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog is nooit ver weg in Edegem. Ook dit jaar wordt ze rond 11 november nog nét iets tastbaarder dankzij tal van plechtigheden en activiteiten. Schepen Koen Michiels (N-VA): ‘Dat allemaal om ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt.’

Lees meer...

GO! KTA DA VINCI ZET VOLOP IN OP TECHNISCHE OPLEIDINGEN

EDEGEM - GO! KTA da Vinci wil leerlingen, ouders en leerkrachten van de omliggende basisscholen stimuleren om positief te kiezen voor techniek. Omdat een technische opleiding een slimme keuze is. Veel meer jongens én meisjes zijn geïnteresseerd in techniek dan vaak wordt gedacht. Ze moeten alleen op de juiste manier worden ‘getriggerd’.

Lees meer...

GRIEZELIGE TAFERELEN OP WEKELIJKSE DINSDAGMARKT IN EDEGEM

EDEGEM - De wekelijkse dinsdagmarkt van Edegem was vanochtend met voorsprong de griezeligste markt van Antwerpen. Marktkramers verkleedden zich en deelden samen met de gemeente gratis pompoensoep en chocomelk uit. Schepen Ine Bosschaerts (N-VA): ‘Met acties als deze proberen we zoveel mogelijk Edegem-naars te overtuigen om ook tijdens de gure herfst- en wintermaanden hun inkopen te komen doen op de markt’. 

Lees meer...

GEMEENTELIJK KUNSTCENTRUM HUIS HELLEMANS WORDT OPGEFRIST

 EDEGEM - Het gemeentelijk kunstcentrum Huis Hellemans in het centrum van Edegem (Strijdersstraat) is een prachtig burgerhuis uit 1884. In zes kamers en de mooie tuin kan je er jaarlijks een tiental tentoonstellingen bezoeken. Het gebouw – dat binnenkort haar prachtige tuin zal delen met het nieuwe vrijetijdscentrum – krijgt een grondige renovatie.

Lees meer...

1 600 LEERLINGEN VAN EDEGEMSE SCHOLEN KWAMEN OP STRAAT VOOR HET KLIMAAT

 EDEGEM - Zo’n 1 600 leerlingen uit het Edegems basisonderwijs kwamen vorige week samen met het World Wide Fund for Nature (WWF) op straat voor het klimaat. Met spandoeken en raak gekozen slogans riepen ze op om de klimaatverwarming tegen te gaan. Burgemeester Koen Metsu (N-VA): ‘Het is hartverwarmend om te zien dat alle leerlingen en leerkrachten zo met het klimaat zijn begaan.’

Lees meer...

GROTE DRIES EN KLEIN MOLENVELD KRIJGEN WIJKBUDGETTEN VAN EDEGEM

EDEGEM - Sinds 2014 maakt Edegem jaarlijks een budget vrij waarmee buren hun ideeën voor de wijk kunnen realiseren. Ook voor 2017 kunnen inwoners nog een wijkbudget aanvragen. Wijk Grote Dries en Klein Molenveld kregen dit jaar zo’n budget.

Lees meer...

SCHOLEN UIT EDEGEM IJVEREN SAMEN VOOR EEN BETER KLIMAAT

 EDEGEM - De klimaatchallenge in de Edegemse scholen barst volop los. Van kleuters tot twaalfjarigen: iedereen heeft tussen 16 en 26 oktober extra aandacht voor het klimaat. Burgemeester Koen Metsu (N-VA): ‘De generatie van morgen nu al laten nadenken over hun omgang met het klimaat, daar draait het om.’

Lees meer...

EDEGEM WIL VOLGEND JAAR DE GELUKKIGSTE GEMEENTE VAN HET LAND WORDEN

 

EDEGEM - Staan we er nog wel bij stil wat ons gelukkig maakt of worden we het meeste van de tijd geleefd? Hebben we ons geluk ten allen tijde onder controle of is het iets dat ons overkomt? Hoe gaat een gemeenschap om met de diversiteit die doelgroepen met zich brengen enerzijds en anderzijds de impact dat het heeft op geluk binnen ieders wereld? Vandaag vrijdag startte de ‘Vlieg naar je geluk’ –beweging om van de bewoners van Edegem gelukkige mensen te maken.

Lees meer...

EDEGEMS EREBURGEMEESTER JAN VAN DEN KERKHOF WORDT MAANDAG BEGRAVEN

 EDEGEM – Op maandag 19 september overleed ereburgemeester Jan van den Kerkhof op 94-jarige leeftijd in het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk. Burgers die dat willen kunnen vanaf donderdagnamiddag 21 september het rouwregister tekenen in het gemeentehuis.

Lees meer...

GEMEENTEN UIT DE ZUIDRAND ORGANISEREN WOON- EN ENERGIEBEURS

EDEGEM - Hoe maak je een woning energiezuiniger? Welke subsidies kan je krijgen? Wat is 'benoveren'? Wat wil die wooncode juist zeggen? Op deze en andere vragen krijg je een antwoord op de woon- en energiebeurs van de Zuidrand, die op zondag 26 november van 10 tot 16 uur plaatsvindt in het OLVE-college aan de Rombaut Keldermansstraat in Edegem. De gemeenten organiseren dan in samenwerking met IGEAN en andere partners een groot informatie- en sensibilisatiemoment rond wonen en energie.

BURGEMEESTER KOEN METSU SPRAK TIJDENS CONGRES OVER DUURZAME ONTWIKKELING IN BALI

 

EDEGEM - Koen Metsu (N-VA), burgemeester van Edegem, was deze week te gast op het eerste ‘Parliamentary Forum on Sustainable Development’ in Bali. Hij sprak er over de stappen die de gemeente onderneemt met het oog op de ‘Sustainable Development Goals’. Metsu: ‘Een indrukwekkende ervaring.’

Lees meer...

WERKNEMERS OPNIEUW & CO BEWEGEN IN HET FORT VAN EDEGEM

 

EDEGEM - De sociale werkplaats Opnieuw & Co organiseert voor de meer dan 400 werknemers drie beweeg-je-fit-dagen. Vandaag woensdag 6 september, morgen en overmorgen palmt de vzw hiervoor de mooie en groene omgeving van het Fort V van Edegem in. Het programma bulkt van de activiteiten: badminton, Kubb, voetbal, petanque en een fit-o-meter. De voormiddag start met een quiz-wandeltocht. ’s Middags wacht er een gezonde en lekkere picknick voor iedereen. Elke dag verloot Opnieuw & Co bovendien drie fietsen onder de aanwezigen. Wie gaat naar huis met de bekers en medailles? Wie met één van de negen fietsen? Alle vijf kringwinkels van Opnieuw & Co blijven open tijdens deze drie dagen.

 

Lees meer...

IN EDEGEM IS MEN BLIJ MET EEN NATUURLIJKE WEI

EDEGEM - Op enkele plaatsen in Edegem doet de gemeente aan ‘extensief’ grasbeheer. Het gras wordt er slechts twee keer per jaar gemaaid. Met een goede aanpak leidt dat op termijn tot een natuurlijke bloemenweide. Om Edegemnaars uit te leggen wat de positieve gevolgen zijn van deze methode, start Edegem deze zomer met de sympathieke campagne ‘Blij met deze natuurlijke wei’.

Lees meer...

FAMILIE ROEST D’ALKAMADE IN BEROEP VEROORDEELD NA BEELDENROOF HOF TER LINDEN

EDEGEM - In maart 2012 kochten de gemeente Edegem, Kempens Landschap en Agentschap Natuur en Bos samen het kasteeldomein Hof Ter Linden uit handen van de adellijke familie de Roest d’Alkamade Oem de Moesenbroeck. Net voor de verkoop van het domein liet de familie de bekende beelden rond de kasteelvijver en ook enkele schilderijen uit het beschermde interieur van het kasteel verdwijnen. Een lange juridische strijd was het gevolg. De eigenaars van het kasteeldomein, de gemeente Edegem, Kempens Landschap en Agentschap Natuur en Bos, zijn tevreden te mogen aankondigen dat vier leden van de familie in hoger beroep werden veroordeeld voor het ‘onrechtmatig verwijderen’ van de kunstobjecten en een schadevergoeding dienen te betalen aan de drie eigenaars. 

Lees meer...

OEKRAINE-PROJECT EDEGEM MEEST VERDIENSTELIJKE VERENIGING VAN DE GEMEENTE

EDEGEM – Elk jaar reikt de gemeente Edegem een Prijs voor verdienste uit. Die kan zowel naar een natuurlijk persoon als een vereniging gaan. Dit keer viel de keuze van de jury, onder voorzitterschap van Helena Stienen, op het Oekraine-project Edegem van Liliane De Cooman, bij velen bekend onder de naam van haar overleden echtgenoot: Bollaerts. Uit de handen van burgemeester Koen Metsu (N-VA) mocht zij in Hangar 27 een cheque ontvangen van 1 500 euro.

Lees meer...

STARTSEIN IS GEGEVEN VOOR WOONPROJECT OP VOORMALIGE SITE FORTIS-EXTRACTION

EDEGEM - Langs de rand van het kasteeldomein Hof Ter Linden, ter hoogte van de Prins Boudewijnlaan in Edegem, liggen twee percelen met een oppervlakte van ruim 42 500 vierkante meter: de voormalige Fortissite (noordelijk perceel) en het terrein waarop het hoofdkantoor van het bedrijf Extraction De Smet tot meer dan tien jaar geleden was gevestigd. Projectontwikkelaar ‘Prins Boudewijn’ (een joint-venture tussen Cornerstones en Alides) bouwt er vanaf 2018 appartementen in een groene omgeving die naadloos zal aansluiten bij het kasteeldomein. Na een voorbereidingstijd van enkele jaren kon de gemeente Edegem de verkavelingsvergunning voor dit belangrijke project verlenen. Vanaf september kan men beginnen met de verkoop van de eerste 115 appartementen.

Lees meer...

BOUWPROMOTOR MOET MEER DAN 3,5 MILJOEN EURO BELASTING AAN EDEGEM

EDEGEM - Als eerste gemeente of stad in Vlaanderen voerde Edegem in 2014 een innovatief reglement in waardoor een deel van de meerwaarde die grondeigenaars genieten door de herbestemming van gronden ten goede komt aan de gemeentefinanciën. Nu levert dit reglement een eerste concreet resultaat op. Edegem ontving een storting van maar liefst 3 528 000 euro van een bouwpromotor. De verkavelaar bouwt er op de voormalige site van Fortis-Extraction appartementen en zorgwoningen.

Lees meer...

DE PLANEET, VITALSKI EN VESTON SIEREN 11-JULI VIERING IN EDEGEM

EDEGEM – Op dinsdag 11 juli kan je in Edegem om 14 uur genieten van de gratis voorstelling De Planeet (5+), met in de hoofdrollen een acteur, een live muzikant, een pop en een sprekende rots. Om 19 uur zet men de meest verdienstelijke Edegemse vereniging van 2017 in de bloemetjes, gevolgd door een optreden van het duo Muzant. Om 20u30 worden de festiviteiten afgesloten met een show van Vitalski en muziekgroep Veston. Alles vindt plaats in Hangar 27 aan de Parklaan.

Lees meer...

IMMACULATA VERWENT BEWONERS MET GASTVRIJ CAFETARIA EN ETEN IN BUFFETVORM

EDEGEM – De laatste weken kwam het thema ondervoeding in ouderenzorg meermaals in de pers. Vanuit WZC Immaculata aan de Oude Godstraat in Edegem probeert men ouderenzorg in een positief daglicht te stellen. Daarom lanceerde men het traject ‘Food for Fun’ en presenteerde men het concept ‘Food for Care’. Alles moet op punt staan tegen 29 december, datum waarop Immaculata 140 jaar bestaat. WZC Immaculata wil boven de concurrentie blijven uitsteken. Geen makkelijke opgave vermits er tegen eind dit jaar 531 wooneenheden bijkomen in de regio Edegem.

Lees meer...

SOUTHERN COMFORT ZET KUNSTENAARS VAN NU IN DE KIJKER IN FORT VAN EDEGEM

EDEGEM - Aan het begin van deze zomer zet de tentoonstelling Southern Comfort hedendaagse kunstenaars in de kijker binnen het statige Fort 5 aan de Vestinglaan in Edegem. Na verschillende succesvolle edities van Fort Art, zal van 8 juli (vanaf 18 uur) tot 6 augustus de eerste verdieping van het historische gebouw in het binnenfort opnieuw worden omgetoverd tot een tentoonstellingsruimte voor aanstormend talent. In samenwerking met Orfeo VZW en de gemeente Edegem nemen zeven jongste kunstenaars de fakkel over om van dit ruw en verweerd bouwsel een broeiend nest van creativiteit te maken. Aan de hand van site specific creations trachten de kunstenaars in te spelen op hun omgeving om zo de bezoeker te laten reflecteren over de geschiedenis van het fort en de plaatselijke relatie tussen natuur en architectuur.

Lees meer...

ROCK&EDEGEM 2017 PAKT UIT PLAATSELIJK TALENT EN GEVESTIGDE WAARDEN

EDEGEM - Het laatste weekend van juni kan je op het Gemeenteplein traditiegetrouw komen genieten van twee dagen gratis muziek. Dan staat de achttiende editie van Rock@Edegem geprogrammeerd. Op zaterdag 24 juni kan je vanaf 20 uur - net zoals vorig jaar- terecht voor een onversneden fuif met de beste hits van de laatste decennia, met bekende gezichten van Studio Brussel: ‘Was het nu 80, 90 of 2000!’ Meezingen en dansen is verplicht. Op zondag 25 juni schotelen de organisatoren een gevarieerd programma voor, waarbij zowel plaatselijk talent als de meer gevestigde waarden een plaats krijgen.

Lees meer...

ACHTJARIGE FELIX DE LOOSE UIT LINT 200 000STE BEZOEKER VAN HUIS HELLEMANS

EDEGEM - Op de vernissage ‘Onvoltooid toekomend – schrootbeelden’ van Jan Verschueren heeft Huis Hellemans haar 200 000ste bezoeker mogen ontvangen. Al bijna 40 jaar worden er kunsttentoonstellingen georganiseerd. De bezoekcijfers werden altijd netjes bijgehouden. Het was dus zo goed als zeker dat ze in mei de kaap van de 200 000 zouden ronden.

Lees meer...

MINSTENS 2 200 GEZINNEN NEMEN DINSDAG DEEL AAN BURENDAG IN EDEGEM

EDEGEM - De Edegemse wijken leven. Dat bevestigt ook het jaarlijks terugkerend aantal buurten die deelnemen aan de Edegemse burendag de laatste dinsdag van mei. In meer dan 22 buurten die zich uitstrijken over ruim 40 straten worden die dag meer dan 2 200 gezinnen betrokken bij een gezellig buurtfeest, een barbecue, kinderanimatie,… Het KTA da Vinci neemt ook een initiatief om bruggen te slaan naar de ruime buurt. En ook vanuit het woonzorgcentrum Immaculata en dienstencentrum Den Appel wordt er in de namiddag een heuse burendag gehouden. Het gemeentebestuur ondersteunt de initiatieven met buurtflyers en affiches, leent tafels, stoelen, tenten en de baravan uit, sluit de straten af en zorgt voor streetbands die langs gaan bij de verschillende initiatieven. Twee groepjes van de plaatselijke Koninklijke Accordeonvereniging De Nachtegaal doen voor de tweede keer hun ronde op de burendag.

Lees meer...

JAN VERSCHUEREN TOONT MET ‘ONVOLTOOID TOEKOMEND’ BEELDEN UIT SCHROOT

EDEGEM – In het gemeentelijk kunstcentrum Huis Hellemans in de Strijdersstraat exposeert Jan Verschueren tot 18 juni met de tentoonstelling ‘Onvoltooid toekomend’. Jan Verschueren toont beelden uit schroot. Puin en afval worden gelast tot een nieuw leven. Speels, met een humoristische knipoog, soms wat melancholisch, maar altijd heel menselijk.

Lees meer...

EDEGEM GAAT PICKNICKEN IN FORT 5

EDEGEM – Op zondag 14 mei picknicken de inwoners met zijn allen in Fort 5. Het gemeentebestuur organiseert die dag van 12 tot 14 uur een megapicknick in speelbos Dikke Bertha aan de scoutsterreinen van de 85ste Elsdonk aan de Parklaan. Klein, groot, jong en minder jong smullen lekker samen in de buitenlucht. Tegelijk geniet je die dag mee van de sfeer. De jeugdverenigingen organiseren immers voor hun leden een reuzegroot Fortspel in het thema van de Eerste Wereldoorlog.

Lees meer...

EDEGEM ZET KERKDEUREN OPEN VOOR BLOKKENDE STUDENTEN

EDEGEM - De examenperiode komt er weer aan. Op warme dagen in juni is het voor blokkende studenten vaak zoeken naar een koel plekje om te studeren. De gemeente Edegem zorgt daarom voor een oplossing en biedt studieruimte aan op een opvallende plaats.

Schepen Ine Bosschaerts (N-VA): ‘Van 29 mei tot 30 juni zorgen we voor blokplaatsen voor studenten uit het hoger onderwijs in de Sint-Antoniuskerk.

Lees meer...

ERFGOED EDEGEM ZET GEBOUWEN IN DE KIJKER MET INFOBORDEN

EDEGEM – Wie door Edegem wandelt zal merken dat aan tien historische gebouwen een erfgoedbord werd aangebracht. De expertisegroep ‘Onroerend Erfgoed’ van Erfgoed Edegem koos die gebouwen uit welke een cultuur- of erfgoedwaarde hebben.Naast een korte geschiedenis van het gebouw vind je er ook oude foto’s op terug en hoe je het gebouw kan bezoeken.

Lees meer...

Zoeken

 

Volg-ons-op-facebook

Het Weer

Verkeersinfo

 • Dec 18, 2017 | 11:42 am

  Op dit moment staat er in totaal 20 km file op de snelwegen in Vlaanderen. Dat is normaal voor een werkdag op dit moment. De trend is stabiel

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:40 am

  Ring 1 Antwerpen (R1): File vanaf Antwerpen-Noord tot Borgerhout

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:40 am

  E313 - A13: Ranst -> Antwerpen: File ter hoogte van Parking Ranst

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:40 am

  E313 - A13: Ranst -> Antwerpen: File vanaf Wommelgem tot Antwerpen-Oost

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:40 am

  E19 - A1: Breda (NL) -> Antwerpen: File ter hoogte van St. Job-In-t-Goor

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:40 am

  E313 - A13: Lummen -> Antwerpen: File vanaf Massenhoven tot Ranst

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:35 am

  E34 - A21: Turnhout -> Ranst: File ter hoogte van Ranst

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:22 am

  E313 - A13: Ranst -> Antwerpen: Defect voertuig ter hoogte van Wommelgem

  Read more...

Met dank aan :

omnibus small

pg-i small

pub400

gemhove