In de provincie

edwin

Nieuws over en uit de provincie door onze reporter Edwin Mariën

 

39 TAKEN VAN DE PROVINCIE WORDEN DONDERDAG UITGEVOERD DOOR JONGEREN

 ANTWERPEN - Ook dit jaar steunt de provincie Antwerpen de Youth Action Day-campagne van Youca. Scholieren tussen vijftien en twintig jaar gaan morgen donderdag een keertje niet naar school, maar kruipen in de kleren van beroepskrachten. Hun dagloon van 50 euro staan ze af aan een jongerenproject in El Salvador. Eén op de vier jongeren heeft in dat Centraal-Amerikaanse land geen enkel toekomstperspectief.

Lees meer...

13,5 PROCENT VAN DE ANTWERPSE JONGEREN VERLAAT DE SCHOOL ZONDER DIPLOMA

ANTWERPEN - In de provincie Antwerpen verlaat 13,5 procent van de jongeren de schoolbanken zonder diploma. Tegen de verwachtingen in vinden we die vroegtijdige schoolverlaters niet exclusief in de steden. Ook sommige kleine gemeenten tellen erg veel schooluitval, net als een aantal ASO scholen. Dat blijkt uit cijfers die de Provincie verzamelde. Er hangt ook een fors prijskaartje aan schooluitval: de jongeren die in het schooljaar 2014-2015 zonder diploma uitstroomden, vertegenwoordigen een maatschappelijke kost van zo’n 264 miljoen euro.

Lees meer...

BIODIVERSITEIT VAART WEL NA VERBETERWERKEN AAN BOVENLOPEN VAN DE GROTE NETE

 BALEN - De provincie Antwerpen voerde de voorbije jaren heel wat verbeterwerken uit aan de provinciale waterlopen. In Balen kreeg de bovenloop van de Grote Nete een nieuwe meanderende bedding en in de Kleine Hoofdgracht werden vispassages aangelegd. Een nieuw visonderzoek toont aan dat de biodiversiteit er wel bij vaart. Sindsdien zijn er ook stroomopwaarts heel wat vissoorten terug te vinden.

Lees meer...

ANTWERPSE BOSGROEPEN VIERDEN DE WEEK VAN HET BOS IN KASTERLEE

KASTERLEE – Onder het motto ‘De natuur beweegt ons allemaal’ zet de Week van het Bos dit jaar de vele mogelijkheden om te bewegen die de natuur biedt in de kijker. Ook de Antwerpse bosgroepen vierden mee. Gisteren woensdag verkenden zij  de bossen van Kasterlee tijdens een fotospeurtocht.

Lees meer...

26 SCHOLEN ONTVANGEN EEN 10OP10-LABEL VOOR VERKEERSVEILIGHEID

 MALLE - De 10op10-dag is een jaarlijks vormings- en netwerkingsevenement van de provincie Antwerpen voor basisscholen rond het thema verkeersveiligheid. Vandaag dinsdag vond de zeventiende editie plaats. Onder de genodigden waren ook verkeersouders, politieagenten, gemeenten en iedereen die betrokken is bij verkeers- en mobiliteitseducatie. Ondertussen begeleidde het 10op10-team van de provincie al bijna 500 basisscholen in onze provincie.

Lees meer...

PETER REEKMANS (LDD): ‘ALLEEN DE SOCIALISTEN HEBBEN DE LES BEGREPEN’

Burgemeester van Glabbeek brengt de 5 000 betaalde postjes bij intercommunales in beeld

GLABBEEK – Peter Reekmans (°1975) is burgemeester van Glabbeek, vicevoorzitter van LDD en ondernemer. Eerder was hij nationaal partijsecretaris, parlementslid en fractievoorzitter in het Vlaams parlement voor LDD. Daarvoor was hij nationaal voorzitter van Jong VLD. Hij levert al lang strijd tegen de geïnstitutionaliseerde graaicultuur van de intercommunales en schreef dit nu neer in zijn boek ‘De Vlaamse ziekte, het web van de intercommunales.’ De voorwoorden werden geschreven door Professor Hendrik Vuye, die doceert aan de Universiteit van Namen, deel uitmaakte van de N-VA maar nu in de kamer zetelt in een tweemansfractie onder de naam Vuye&Wouters en - ietwat verrassend – sp.a-voorzitter John Crombez. We laten ze alle drie aan het woord.

 

Lees meer...

WEEK VAN DE FAIR TRADE ZET EERLIJKE HANDEL EXTRA IN DE KIJKER

 ANTWERPEN - Als Fair Trade Provincie zet Antwerpen tijdens de Week van de Fair Trade eerlijke handel extra in de kijker. Bij het aankoopbeleid staan fairtradeproducten vooraan in de rij, zoals koffie en fruitsap, het personeelsrestaurant biedt een fairtrademenu aan en inwoners kunnen met Iedereen Mondiaal genieten van toffe en leerrijke fairtradeworkshops bij hen thuis of met de achttien Fair Trade Ecocycloroutes . Afgelopen zaterdag vierde de provincie de 54ste FairTradeGemeente Retie. Daarover kan u elders op deze website alles lezen. De provincie Antwerpen is dan ook trots koploper in Vlaanderen wat betreft Fair Trade.

 

Lees meer...

GA OP ZONDAG 29 OKTOBER OP ZOEK NAAR PADDENSTOELEN IN HET RIVIERENHOF

 DEURNE - Paddenstoelen zijn mysterieus. Tijdens de herfst geven ze in het Rivierenhof geur en kleur aan het bos. Deze intrigerende organismen maken bovendien de kringloop rond: ze breken het oude af en geven kansen aan vruchtbaar nieuw leven. Tijd voor een fijne herfstwandeling met een gedreven gids die jou alles vertelt over de verschillende soorten paddenstoelen, hun vormen, leefwijze, eetbaarheid en giftigheid.

 

Lees meer...

RETIE WERD FAIRTRADEGEMEENTE EN VIERDE DAT MET EEN WERELDFEEST

RETIE - In het voorjaar van 2015 had Retie een ambitieus plan: ‘Laat ons van Retie een FairTradeGemeente maken.’ Twee jaar later en dankzij inspanning van een zeer gedreven trekkersgroep, is het zover: de gemeente voldoet aan de zes criteria en mag voortaan deze titel dragen. 

Lees meer...

FILMCLUB MULTIMEDIA97 UIT NIEL OPENT DE DEUREN OP 15 OKTOBER

 

NIEL - Iedereen maakt wel eens digitale foto's of filmpjes.  Meestal blijven die onbewerkt ergens op een computer staan. Wil je leren hoe je er echt iets moois van kan maken? Of wil je je kennis met anderen delen? Kom dan langs op de opendeurdag van Filmclub Multimedia 97 uit Niel. Deze club verenigt mensen die films en multimediavoorstellingen maken. 

Lees meer...

CVO TOEKOMSTONDERWIJS EN LOKALE POLITIE ANTWERPEN GAAN SAMENWERKEN

ANTWERPEN - Sinds 2016 schreven 1 868 kandidaten zich in voor een job van inspecteur bij de Antwerpse politie. 113 startten ondertussen aan de opleiding. In oktober komen daar nog 56 aspiranten bij. Om anderen nog beter klaar te stomen voor de strikte selectieprocedure slaan het provinciaal CVO Toekomstonderwijs en Lokale Politie Antwerpen de handen in elkaar. Vanaf dit schooljaar kan je, naast de voortrajecten van politie, een voorbereidende opleiding starten in het volwassenenonderwijs. Naast de voorbereiding voor het gesprek met de selectiecommissie, schaaft de opleiding je redeneervermogen en het gebruik van het Nederlands bij om een goed verslag te kunnen opstellen.

Lees meer...

JOHANNES GENARD MAAKT AFFICHE NIGHT OF THE PROMS COMPLEET

 MERKSEM – Johannes Genard heeft grootse plannen met het orkest en koor van Night of the Proms. De zanger van School is Cool maakte vandaag vrijdag bij ‘de Madammen’ op Radio 2 zijn deelname bekend aan het muziekspektakel. Met deze aankondiging is de affiche compleet en voegt Genard zich bij een line-up die met Joss Stone, voormalig Spice Girl Melanie C, Isabelle A en Blanche enkel uit vrouwelijke zangtalenten bestond.

 

Lees meer...

KAMP C KRIJGT NIEUWE WEBSITE EN HUISSTIJL

 WESTERLO - Vandaag donderdag lanceert Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw van de provincie Antwerpen, een nieuwe website en huisstijl. Dit past volledig in de visie van de organisatie, die wil inzetten op een meer duurzame samenleving. Kamp C wil met de nieuwe website vooral burgers, plaatselijke overheden en bouwbedrijven inspireren met goede voorbeelden uit de bouw, in plaats van enkel te sensibiliseren.

Lees meer...

VLUCHTELINGEN LEREN EERST NEDERLANDS EN STUDEREN DAN VERDER AAN UANTWERPEN

 ANTWERPEN - Het nieuwe academiejaar is vorige week niet alleen voor de vele duizenden Vlaamse studenten begonnen. Er zijn ook heel wat andere nationaliteiten vertegenwoordigd op de campussen. Dit jaar is de start speciaal spannend voor de student-vluchtelingen: eerst spenderen ze al hun energie en tijd aan het onder de knie krijgen van het Nederlands om daarna te kunnen studeren in onze taal.

Lees meer...

GRIEZELEN IN HET SUSKE EN WISKE – KINDERMUSEUM TIJDENS DE HERFSTVAKANTIE

 KALMTHOUT - Tijdens de herfstvakantie is het Suske en Wiske – Kindermuseum aan de Beauvoislaan in Kalmthout ondergedompeld in een ware Halloweensfeer. Misschien kom je er wel de zombies uit ‘Barabas de Balorige’, de schermende skeletten uit ‘Het IJzeren Duel’ en de weerwolf uit ‘Volle man’ tegen. Of moet je als echte ‘Spokenjager’ op jacht… Spannend.

Lees meer...

PROVINCIE ANTWERPEN STEVENT AF OP TOERISTISCH TOPJAAR

 ANTWERPEN - 2017 lijkt een topjaar voor het toerisme in de provincie Antwerpen te gaan worden. De logiescijfers van de eerste jaarhelft doen het beste vermoeden voor de toeristische sector. In zes maanden tijd telde de provincie 912 000 aankomsten en 1 900 000 overnachtingen, respectievelijk zes en drie procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA): ‘Vooral het binnenlandse zakentoerisme deed het erg goed, met een omzet van ruim 25 miljoen euro. Een marktsegment waar we sterk op inzetten met nog veel potentieel.’

Lees meer...

PROVINCIE ONDERSTEUNT ZES ONTWIKKELINGSPROJECTEN UIT DE ZUIDRAND

ANTWERPEN – De provincie Antwerpen ondersteunt 40 ontwikkelingsprojecten van Antwerpse verenigingen en ngo’s in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De projecten zijn van diverse aard: een mix van gezondheidsprojecten, schoolinfrastructuur, opleidingen voor kansengroepen, watervoorzieningen en landbouwinitiatieven.

Lees meer...

UANTWERPEN ONTWIKKELT SENSOR OM ANTIBIOTICA EENVOUDIGER TE DETECTEREN

 ANTWERPEN - De strijd tegen overmatig en foutief gebruik van antibiotica is nog lang niet gestreden. Een nieuwe, hoogtechnologische sensor, ontwikkeld aan de Universiteit Antwerpen onder leiding van chemieprofessor Karolien De Wael van de AXES onderzoeksgroep, maakt het detecteren van antibiotica veel eenvoudiger. Dat kan voortaan ter plekke gebeuren, bijvoorbeeld in afvalwater of op een boerderij.

Lees meer...

KABINET VANDEURZEN LAAT OUDEREN EN MENSEN MET BEPERKING IN DE KOU STAAN

MERKSEM - Vanuit de hele provincie en ver daarbuiten zakten gisteren dinsdag meer dan 9 000 muziekliefhebbers af naar het Antwerpse Sportpaleis voor de negende editie van Houden van Griffelrock, een initiatief van de provincie Antwerpen en vzw Nekka. Dit evenement, waarop uitsluitend Nederlandstalige muziek te beluisteren valt, is vooral in trek bij senioren en mensen met een beperking omwille van allerlei bijzondere voorzieningen voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers en doven of slechthorenden. Wellicht was dit de laatste editie. Op 1 januari verandert immers het takenpakket van de provincie.

Lees meer...

PAUL SCHEERS STELT TOT EIND OKTOBER TENTOON IN MECHELSE VRIJBROEKPARK

 MECHELEN - Tijdens de herfstmaand oktober verandert het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark aan de Ridder Dessainlaan in Mechelen in een prachtig kleurenpalet van rood, oranje, bruin, geel en ook groen. Maar niet alleen het park verandert in een kunstwerk, ook binnen in het bezoekerscentrum kun je genieten van kunst.

 

Lees meer...

OOK BLANCHE (‘CITY LIGHTS’) KOMT NAAR DE NIGHT OF THE PROMS

MERKSEM – Vorige week raakte bekend dat ook Blanche zal optreden op de komende editie van Night of the Proms. Dat kondigde de zangeres zelf aan in de ‘Grote Peter Van de Veire Ochtendshow’ op MNM. Op de concerten in Antwerpen en Hasselt zal ze onder meer voor het eerst een versie van ‘City Lights’ brengen met groot orkest. Blanche voegt zich bij de line-up met andere vrouwelijke toptalenten zoals Joss Stone, voormalige Spice Girl Melanie C, Isabelle A en de Amerikaanse pianiste Emily Bear. Deze week wordt de laatste artiest bekendgemaakt.

Lees meer...

DANKZIJ ICAREDATA WORDT GEZONDHEIDSZORG BETER GEORGANIZEERD

ANTWERPEN - Uit de data van huisartsenwachtposten, spoeddiensten en apothekers valt heel wat af te leiden. UAntwerpen bundelt al deze gegevens nu in haar nieuwe databank iCAREdata. Analyses van die data moeten de onderzoekers leren hoe ze de gezondheidszorg beter kunnen organiseren. Zo wordt het mogelijk om epidemieën en infecties op te volgen.

Lees meer...

ARO VERSTERKT OPEN RUIMTE EN FACILITEERT LAND- EN TUINBOUW IN NOORDERKEMPEN

 ARENDONK - Onder een stralende herfstzon ging afgelopen vrijdag het gebiedsprogramma ARO officieel van start met de ondertekening van de engagementsverklaring. De provincie Antwerpen, de gemeenten Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout (ARO) geven hiermee het belangrijke signaal dat ze samen verder willen werken aan ARO. De komende jaren zullen verschillende projecten worden gerealiseerd die de kenmerken van het gebied verder zullen versterken. Het gebiedsprogramma loopt tot 2023.

 

Lees meer...

TWEEDEKANSENONDERWIJS BESTAAT 35 JAAR IN ANTWERPEN

HOBOKEN - Steeds meer 18- tot 20-jarigen volgen les bij het Antwerpse Toekomstonderwijs om hun diploma Secundair Onderwijs te halen, terwijl dat in het verleden vooral 30-ers met kinderen waren. Ook het aantal nationaliteiten in de klas steeg spectaculair. Gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a): ‘Vier decennia geleden startte Toekomstonderwijs met tweedekansonderwijs. We kunnen nu alleen maar vaststellen dat de nood aan dit onderwijs nog steeds hoog is. Met cvo Toekomstonderwijs bieden we in de Antwerpse regio als enige CVO ASO-opleidingen voor volwassenen aan.’

 

Lees meer...

IDENTITEIT EN KARAKTER VAN DE KEMPEN WORDT VERSTERKT MET TERUGKEER ‘VEKEN’

KASTERLEE - Het project ‘Kempens Veken: terug van weg geweest’ van Regionaal Landschap de Voorkempen en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete introduceert de oude Kempense weidepoorten terug in het landschap. De typische poorten werden vroeger ‘veken’ genoemd en verdwenen uit het landschap met de opkomst van metalen hekken en prikkeldraad.

Lees meer...

UANTWERPEN GEBRUIKT ALS ENIGE IN VLAANDEREN EEN ONLINE CHATKANAAL

ANTWERPEN - Een nieuw academiejaar, een nieuwe lading studenten. Bij lessen aan grote groepen is individueel contact niet vanzelfsprekend. Daar heeft UAntwerpen iets op gevonden: het virtueel vragenuurtje. Als enige Vlaamse universiteit gebruikt ze een online chatkanaal in haar onderwijspraktijk.

Lees meer...

MONUMENTENWACHT PROVINCIE ANTWERPEN BESTAAT 25 JAAR

 MERKSPLAS - Monumentenwacht provincie Antwerpen is 25 jaar jong. Dat werd gisteren vrijdag gevierd met alle leden, klanten en sympathisanten. In de voormalige Landloperskapel van de Landloperskolonie in Merksplas blikte Monumentenwacht provincie Antwerpen terug op een kwarteeuw behoud en beheer van monumenten. Bovendien stelde de organisatie haar toekomstplannen voor.

 

Lees meer...

RECTOR VAN GOETHEM: ‘ANTI-INTELLECTUALISME IS EEN GEVAAR VOOR DE DEMOCRATIE’

 ANTWERPEN – Gisteren donderdag trapte de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen in een overvolle Stadsschouwburg het academiejaar plechtig op gang. De Antwerpse universiteit begint met gepaste trots aan deze nieuwe jaargang. Het aantal generatiestudenten steeg met 3,8 procent en ook de totale studentenbevolking groeide.

 

Lees meer...

PROVINCIE TREKT MEER DAN EEN MILJOEN UIT VOOR VERNIEUWING STOOKPLAATSEN

 ANTWERPEN - De provincie Antwerpen zet een volgende stap richting een duurzame en energiezuinige toekomst. Bij PITO Stabroek, de provinciale recreatiedomeinen Zilvermeer en De Schorre, het groendomein Rivierenhof, het Vrieselhof en het Arboretum worden de stookplaatsen vernieuwd. Deze investering van iets meer dan één miljoen euro zorgt dankzij de nodige energie-efficiëntie ook een besparing van de energiekosten.

Lees meer...

HOFSTAD: DE HISTORISCHE STADSTUIN VAN UANTWERPEN

 

ANTWERPEN - Stadslandbouw is populair. Kijk maar naar het succes van de volkstuintjes. Gisteren woensdag opende de Universiteit Antwerpen een ‘historisch proefveld’ op haar Stadscampus. Studenten kweken er groenten op basis van de kennis en technieken uit de late middeleeuwen, de achttiende eeuw en de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer...

KASTEELHOEVE WANGE KRIJGT INTERNATIONALE AWARD VOOR DUURZAAM TOERISME

 

WANGE - Kasteelhoeve Wange ontving gisteren woensdag de Internationale Groene Sleutel Award uit handen van minister Ben Weyts (N-VA). Bond Beter Leefmilieu, Toerisme Vlaanderen en de internationale Foundation for Environmental Education (FEE) reiken deze award op World Tourism Day uit aan de meest duurzame, internationale toeristische bestemming. Het Hagelandse seminariecentrum en gastenverblijf is al jaren een koploper in duurzaam ondernemerschap. Zij slepen voor de tweede maal op rij de begeerde award in de wacht.

Lees meer...

NOOIT MEER IJZELVORMING DANKZIJ BUISJES VAN INGENIEURS UANTWERPEN

WILRIJK - Op Campus Groenenborger van de UAntwerpen werd gisteren dinsdag een stuk fietspad aangelegd. Geen groot nieuws, ware het niet dat de gehele sector een kijkje kwam nemen naar de nieuwe technologieën die asfalt meer duurzaam zullen maken. Opvallend is de asfaltzonnecollector: ingewerkte buisjes zorgen voor verwarming van het fietspad.

Lees meer...

JONGE SOLISTEN KRIJGEN KANS OM OP TE TREDEN TIJDENS BRASSCHAAT KLASSIEK

 BRASSCHAAT - Brasschaat Klassiek en artistiek directeur Robert Groslot willen bij de volgende editie jong talent de kans geven om op te treden met The Groslot Gala Orchestra. Solisten, jonger dan vijftien jaar, die deze buitenkans willen grijpen sturen voor eind november per mail een video met een instrumentale uitvoering naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle klassieke instrumenten zijn welkom. De maestro zal de ingezonden stukken beoordelen en enkele jonge musici selecteren die in december zullen worden uitgenodigd voor een auditie. Deze worden persoonlijk gecontacteerd.

 

Lees meer...

MINISTERIE VAN CULTUUR MAAKT GELD VRIJ VOOR DE WARANDE

TURNHOUT - Provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout ontvangt van Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD) een subsidie van 750 000 euro om geautomatiseerde theatertrekken te installeren in de gerenoveerde Schouwburg. Met deze installatie voldoet de vernieuwde theaterzaal straks ook aan de hedendaagse Europese normen inzake veiligheid en comfort op de werkvloer voor de theatertechnici.

 

Lees meer...

STEEDS MEER MENSEN LEREN REANIMEREN BIJ CAMPUS VESTA

 RANST - Meer en meer mensen in de provincie Antwerpen hebben reanimeren in de vingers. Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA): ‘We leren op Campus Vesta jaarlijks rond de 4 000 cursisten reanimeren. De meesten volgen de opleiding via hun werkgever. Onder hen zitten ook hulpverleners-ambulanciers en brandweer- en politieprofessionals. De voorbije vijf jaar steeg het aantal deelnemers aan reanimatielessen met meer dan 50 procent. We merken dat er toch wel sprake is van een maatschappelijke verschuiving. Mensen zijn steeds mondiger en zelfredzamer. Bij een ongeval of incident willen we ook zelf de handen uit de mouwen steken. Krijgt er iemand in een drukke winkelstraat een hartstilstand dan wil je als voorbijganger zelf kunnen ingrijpen nog voor de hulpdiensten er zijn. Je hebt een gsm op zak om meteen de ambulance op te roepen. Passief naast een slachtoffer in nood blijven staan, dat is toch voor de meeste van ons geen optie?’

 

Lees meer...

BOSEIGENAARS VERKENNEN DE KALMTHOUTSE HEIDE

 KALMTHOUT – Afgelopen zaterdag 23 september verkenden de Antwerpse bosgroepen de Kalmthoutse heide onder begeleiding van het Grenspark. Op deze excursie kwamen concrete realisaties van bos- en natuurbeheer aan bod. Naast al deze natuur genoten de boseigenaars ook van het nazomerweer met een uitgebreide picknick op zorgboerderij Rommeshoef.

 

Lees meer...

MONDIALE FESTIVALS FIESTA MUNDIAL (BALEN) EN SFINKS LATINO (LIER) SCOORDEN

 LIER - Het voorbije weekend sloten Fiesta Mundial in Balen en Sfinks Mundial Latino in Lier het mondiaal festivalseizoen af. Beide festivals konden rekenen op veel zonneschijn, een gesmaakt programma en telkens meer dan 7 000 belangstellenden. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a): ‘Bezoekers bewust maken van wat er om hen heen gebeurt in combinatie met wat er zich in de wereld afspeelt, hen vanuit een positieve invalshoek samenbrengen en dat tijdens een afvalarm festival: daar dragen wij als provincie graag toe bij.’

 

Lees meer...

PARKING 2 VAN DE SCHORRE WORDT VANAF 3 OKTOBER HERAANGELEGD

 BOOM - Op dinsdag 3 oktober start de aannemer met een grondige her-aanleg van ‘parking 2’ van provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom. De parking in de Kapelstraat ter hoogte van de kapel is op dit moment nog onverhard en heeft geen afgelijnde plaatsen, waardoor de capaciteit niet ten volle wordt benut. Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA): ‘Door de parking te verharden en afgelijnde parkeerplaatsen te voorzien willen we het gebruik van de parking optimaliseren. Bovendien kunnen we op die manier een betere afzetplaats voor bussen voorzien.’

 

Lees meer...

JANSSEN PHARMACEUTICA INVESTEERT IN OPLEIDING REANIMEREN

 GEEL - Om de jaarlijkse bijscholingen reanimatie levendig te houden, investeert Janssen Pharmaceutica in opleidingen met ongevallensimulanten van Campus Vesta. Dit zijn acteurs die operationeel zijn als hulpverlener-ambulancier.

 

Lees meer...

DE NIEUWE SPEELTUIN IN GROENDOMEIN DE AVEREGTEN IS KLAAR

 HEIST-OP-DEN-BERG – De speeltuin in De Averegten aan de Boonmarkt in Heist-op-den-Berg was toe aan een grondige renovatie. Een deel van de toestellen was versleten, enkele speeltuigen werden vorig jaar al verwijderd. Ondertussen bereidde de provincie de bouw van een nieuwe speeltuin voor.

 

Lees meer...

HAVENBEDRIJF EN PUBLIEKE SECTOR SLAAN HANDEN IN ELKAAR VOOR BETERE MOBILITEIT

 ANTWERPEN - Nieuwe verkeersinfrastructuur in de Antwerpse haven zal op lange termijn een structurele oplossing brengen om de mobiliteitsdruk voor zowel het vracht- als personenverkeer te verminderen. Het Havenbedrijf Antwerpen en Alfaport-VOKA slaan nu de handen in elkaar om ook tijdelijke, maar duurzame oplossingen uit te werken. Zij krijgen hierbij de financiële steun van de Vlaamse Regering. Ook het Havenbedrijf zelf voorziet de nodige financiële middelen om projecten en maatregelen te ondersteunen. Die middelen zijn beperkt in de tijd en zullen degressief worden uitgekeerd, rekening houdend met de marktwerking.

Lees meer...

KEMPENATLAS TOONT REGIO IN AL ZIJN FACETTEN

 TURNHOUT - AR-TUR presenteert de Kempenatlas, een tentoonstelling en boek over het geheugen en de toekomst van de Antwerpse Kempen. Speciaal gemaakte atlaskaarten en essays, archiefmateriaal, foto’s en het werk van kunstenaars tonen de ruimtelijke eigenheid van de Kempen én de uitdagingen voor de toekomst. De tentoonstelling is te zien in de Warande in Turnhout tot en met 19 november. De Kempenatlas kwam tot stand in samenwerking met provinciaal cultuurhuis de Warande, Universiteit Antwerpen en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.

 

Lees meer...

NIEUWE WEBSITE VOOR ONDERHOUDSWERKEN AAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN

 ANTWERPEN - Al meer dan twintig jaar zetten regionale landschappen zich in om het landschap en de natuur van Vlaanderen te versterken. Kleine landschapselementen zijn de lijn- of puntvormige elementen waarvan het uitzicht, de structuur of de aard deel uitmaken van de natuur. Knotbomen, houtkanten, hagen, heggen,… het zijn allemaal elementen die het landschap vorm geven en tegelijkertijd plaats bieden aan heel wat dier- en plantensoorten. Dieren gebruiken de kleine landschapselementen als nestplaats of als verbindingsweg tussen bossen of natuurgebieden. Enkele vaste gebruikers zijn vleermuizen, steenuilen, amfibieën en de das die stilaan opnieuw meer en meer voorkomt dankzij deze elementen. Bossen behoren niet tot de kleine landschapselementen. Zij vallen onder een afzonderlijke reglementering van de ruimtelijke ordening.

Lees meer...

PROVINCIALE SCHOOL AVANT RIVIERENHOF (EX-SINT-GODELIEVE) WORDT FUTURISTISCH

 DEURNE – Gisteren donderdag werd de symbolische eerste steen gelegd van de nieuwbouw van avAnt (voorheen Sint-Godelieve) op Campus Rivierenhof aan de Turnhoutsebaan in Deurne. De uitgravingen en funderingswerken zijn klaar en tonen nu al de footprint van de nieuwe hal waarin de praktijkruimtes zullen komen.

Lees meer...

REGERING GEEFT AMPER PLANSCHADEVERGOEDING BIJ BESTEMMINGSWIJZIGING GROND

 ANTWERPEN - De ruimtelijke ordening heeft met de ‘betonstop’ ambitieuze doelstellingen, maar staat hierdoor voor een financiële uitdaging. Deze omschakeling zal worden gerealiseerd door slecht gelegen woongebieden te schrappen en gericht te verdichten, wat onder meer aan de hand van bestemmingswijzigingen zal gebeuren. De Vlaamse overheid maakt dus grootse plannen, maar uit onderzoek van UAntwerpen blijkt dat een geschikt instrumentenpakket om de bijbehorende baten en kosten te regelen ontbreekt.

 

Lees meer...

DIT WEEKEND LAATSTE KANS VOOR UNIEKE TOCHT DOOR HET MAÏSDOOLHOF VAN PUTTE

 PUTTE - De voorbije weken bezochten vele duizenden mensen het maïsdoolhof van Kempens Landschap op de grens van Putte en Heist-op-den-Berg. Morgenavond, vrijdag 22 september, kan je het labyrint voor één keer ook ’s avonds (van 20 tot 23 uur) betreden. Echte durvers kunnen zich dan helemaal uitleven door in het donker hun weg te zoeken.

 

Lees meer...

ACHT UNIVERSITEITSSTUDENTEN ONTVANGEN PRIJS ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

 

ANTWERPEN - De provincie Antwerpen reikt sedert 1996 ieder jaar de Prijs voor Ontwikkelingssamenwerking uit. De prijs is bedoeld om de studie over het Zuiden te bevorderen, op economisch, politiek, sociaal, juridisch en cultureel vlak, alsook op het gebied van het milieu, de volksgezondheid en de menselijke en dierlijke geneeskunde. Gisteren, maandag 19 september, was het dan ook driedubbel feest. Eerst werd de prijs voor ontwikkelingssamenwerking uitgereikt, daarna volgde de proclamatie en diploma-uitreiking van het IOB (Instituut voor Ontwikkelingseducatie en –Beheer Universiteit Antwerpen). En last but not least werd het nieuwe academiejaar feestelijk geopend.

 

Lees meer...

DAVID GUETTA NODIGT REGI UIT IN ETHIAS ARENA OP 20 OKTOBER

 HASSELT - De Franse wereldster David Guetta strijkt op vrijdag 20 oktober voor een uniek Belgisch concert neer in de Ethias Arena in Hasselt. Een niet te missen kans voor wie er niet bij kon zijn op Tomorrowland, waar hij beide weekends afsloot op het hoofdpodium, of voor wie hem graag opnieuw live wil zien. De affiche van zijn concert in Hasselt is intussen compleet en wat blijkt? De dj komt niet alleen. Regi zal voor een spetterend einde van het concert zorgen.

Lees meer...

ONTHAALKOFFERS HELPEN NIEUWKOMERS BIJ TAALCURSUS NEDERLANDS

 GEEL – Gisteren, maandag 18 september, demonstreerde het Sint-Jozefinstituut in Geel het gebruik van de onthaalkoffers van provinciaal documentatiecentrum Atlas. DocAtlas ontwikkelde dit lesmateriaal als een hulpmiddel om de taalvaardigheid en het welbevinden van anderstalige nieuwkomers in de klas te bevorderen.

 

Lees meer...

KLEIPUTTEN TERHAGEN WOREN TOEGANKELIJKER VOOR HET PUBLIEK

 

TERHAGEN - Met financiële steun van de provincie Antwerpen werd Natuurpunt eind 2016 eigenaar van ruim 31 hectare natuurgebied in de kleiputten van Terhagen. Afgelopen zondag 17 september was dit mooie stuk natuur voor het eerst toegankelijk voor het publiek. Momenteel wordt er een wandelpad uitgewerkt langs nieuwe kijkpunten, vanwaar je de vijvers en de kleiontginning kan bekijken. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a) sprak de talloze geïnteresseerden toe onder een stralende zon. Daarna namen de gidsen van Natuurpunt de bezoekers mee op een wandeling in het gebied.

 

Lees meer...

KLIMAATVERANDERING VERSNELT DOOR MINDER KOOFSTOFOPNAME LANDECOSYSTEMEN

 

ANTWERPEN - Ecosystemen bevinden zich op een ‘koolstofkantelpunt’. In een nieuwe studie in het toptijdschrift Nature Ecology and Evolution toont een internationaal team van wetenschappers, onder wie Ivan Janssens van de Universiteit Antwerpen, dat landecosystemen wereldwijd op het punt staan minder koolstof op te nemen. Zo’n omslag in de koolstofopname is cruciaal, want het zou de klimaatverandering kunnen versnellen.

Lees meer...

KAMP C LEVERT DUURZAAM BOUWADVIES IN BOECHOUT, KONTICH EN MORTSEL

 

BOECHOUT – Duurzaam bouwen staat vandaag hoog op de agenda in Vlaanderen. In 2021 moet immers verplicht bijna-energieneutraal (BEN) worden gebouwd. Daarnaast spelen ook efficiënt ruimtegebruik, gezonde materialen en een gezond binnenklimaat een steeds belangrijkere rol in de bouw of renovatie van een woning. Nieuwe normen, inzicht en eisen naar comfort toe maken het bouwproces er niet makkelijker op.

Lees meer...

NIEUWE FIETSROUTE ROND FAIRTRADE EN DUURZAAMHEID ROND HEIST-OP-DEN-BERG

 

HERENTHOUT - 34 kilometer fietsen langs locaties met een link naar eerlijke handel en plaatselijke producten. Dit kan nu met de nieuwe Fair Trade Ecocyclo. De provincie Antwerpen realiseerde in samenwerking met de gemeenten Heist-op-den-Berg en Herenthout een nieuwe fietsbrochure. Proef de verse hoeveproducten, ontdek de lekkere streekproducten en ervaar dat fairtrade en duurzaamheid geen loze begrippen zijn in deze mooie gemeenten.

 

Lees meer...

WAARSCHUWING: MEESTE PUTWATER VOLDOET NIET AAN KWALITEITSNORMEN

ANTWERPEN - Het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne (PIH) monitort putwater van particulieren. Naar aanleiding van de World Water Monitoring Day, vandaag maandag 18 september, vraagt het Antwerpse provinciebestuur aandacht voor het veilig gebruik van putwater. Putwateronderzoeken bij particuliere eigenaars tonen aan dat slechts 32 procent van de onderzochte stalen aan de opgelegde normen voldoet. 36 procent toonde verhoogde ammoniumwaarden en 23 procent bevatte teveel ijzer. Het gebruik van metalen zoals lood in de binnen-installatie komt eveneens tot uiting in vijf procent van de onderzochte stalen.

 

Lees meer...

LEERSTOEL GEZONDEIDSRECHT EN GEZONDHEIDSETHIEK POPULAIR BIJ UANTWERPEN

 

ANTWERPEN - Vier jaar na de lancering is de leerstoel in gezondheidsrecht en gezondheidsethiek op UAntwerpen springlevend.  De leerstoel herbergt een postgraduaat en biedt veel ruimte voor toponderzoek. Tot tevredenheid van de financiers: met Janssen Pharmaceutica en ZNA krijgen zij het gezelschap van twee bekende nieuwkomers.

Lees meer...

‘JONGE MINISTERS’ DEBATTEREN IN HET SUSKE EN WISKE-KINDERMUSEUM

 

KALMTHOUT – Nog tot en met vrijdag 22 september organiseert Europa Direct samen met het Suske en Wiske Kindermuseum in Kalmthout twee Europaweken. Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de basisschool kruipen in de huid van Europese ministers. Ze stemmen over een verplichting voor het gebruik van stripboeken versus tablets op school.

 

Lees meer...

TOEKOMST VAN KASTEELDOMEIN ZELLAER IS VERZEKERD

 

BONHEIDEN - De officiële akte tot verwerving van kasteeldomein Zellaer werd ondertekend. Kempens Landschap en de gemeente Bonheiden zullen zich vanaf nu samen inzetten om het beheer en de inrichting van dit domein op zich te nemen.

 

Lees meer...

ONDERHOUDSBEURT VOOR 2 400 KILOMETER PROVINCIALE WATERLOPEN

 

ANTWERPEN - In de provincie Antwerpen kronkelt 2 400 kilometer aan provinciale, onbevaarbare, waterlopen die bijna allemaal tegen 14 februari een onderhoudsbeurt zullen krijgen. Een goed onderhoud zorgt ervoor dat de beken de watertoevloed na een fikse regenbui vlot kunnen opvangen en afvoeren. Een cruciaal gegeven voor gemeenten en burgers in hun strijd tegen wateroverlast en overstromingen.

 

Lees meer...

NEEM DE PROVINCIALE FUIFBUS IN LIER, ANTWERPEN, KASTERLEE OF MOL

 

ANTWERPEN - De provincie Antwerpen is vóór fuiven. Met de provinciale fuif-bus zorgt ze er ook voor dat jongeren veilig van en naar de fuif worden gebracht. Steeds meer fuiforganisatoren doen beroep op deze gratis provinciale dienstverlening. De komende maanden rijdt de provinciale fuif-bus uit in Lier, Antwerpen, Kasterlee en Mol.

 

Lees meer...

‘SAMENSTERKER’ ORGANISEERT GROEPSAANKOOP ELEKTRISCHE WAGENS

 

ANTWERPEN - De coöperatie met sociaal oogmerk ‘Samensterker’ bestaat sinds 2011 om deelnemers aan groepsaankopen de kans te geven te besparen. Sinds de oprichting hebben ze al enorme successen geboekt. Zo zijn er met hun veilingen gas en groene stroom al meer dan 79 000 gezinnen overgestapt naar een groene stroomcontract. Dit illustreert meteen hun tweede doelstelling. Naast besparingen realiseren gaat we ook voluit voor de klimaatdoelstellingen.

 

Lees meer...

FOMU STELT OPNIEUW TIEN VEELBELOVENDE FOTOGRAFEN IN DE KIJKER

ANTWERPEN - Voor de zesde editie van .tiff 2017 stelt het FOMU opnieuw tien veelbelovende fotografen voor: Maria Baoli, Pauline Beugnies, Jeroen Bocken, Arnaud de Wolf, Massao Mascaro, Pauline Niks, Thomas Nolf, Calixte Poncelet, Alexey Shlyk en Sine van Menxel.

Lees meer...

PRIMEUR VOOR VLAANDEREN: BURGERS KRIJGEN INSPRAAK VANAF START RUP

 

MOL - De provincie Antwerpen zoekt in delen van Mol en Postel-Zuid naar een nieuw evenwicht tussen natuur, recreatie, landbouw en ontginning. Gedelegeerde Bruno Peeters (N-VA): ‘We doen dat met een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP). Voor dat PRUP Kempense Meren II organiseren we nu al een inspraakmoment voor de buurtbewoners. Het is de eerste keer in Vlaanderen dat inspraak zo vroeg in het proces wordt georganiseerd.’

 

Lees meer...

VERKEN OP WOENSDAG 11 OKTOBER DE BOSSEN VAN KASTERLEE

 

KASTERLEE - Onder het motto ‘De natuur beweegt ons allemaal’ zet de Week van het Bos dit jaar de vele mogelijkheden om te bewegen die de natuur biedt in de kijker. Ook de Antwerpse bosgroepen vieren de Week van het Bos. Op woensdag 11 oktober, midden in de Week van het Bos, kan je de bossen van Kasterlee verkennen. Tijdens een fotospeurtocht leer je de bossen en hun beheerders kennen. Houd je ogen en oren alvast open.

 

Lees meer...

ZO KAN HET DUS OOK: NAUWELIJKS AFVAL OP WERELDFESTIVAL UBUNTU IN BOOM

 

BOOM – Afgelopen zondag vond de vierde editie plaats van het meest duurzame middelgroot festival van Vlaanderen, Ubuntu. Het gemeentelijk park van Boom was daarvoor the place to be. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a): ‘Op die manier krijgt het festival een plek in het groen, waar het zich beter thuis voelt dan ooit tevoren. Met meer dan 6 000 bezoekers kon de organisatie over een succes spreken, waar wij als provincie graag aan bijdragen. De keuze voor afvalarm en duurzaam én de aandacht voor wereldburgerschap maakten van dit gebeuren een relevant festival.’

 

Lees meer...

NEDERLANDS-VLAAMSE ACCREDITATIEORGANISATIE FELICITEERT UANTWERPEN

 

ANTWERPEN - De allereerste instellingsreview levert de Universiteit Antwerpen een goed rapport op. De externe commissie is positief over de kwaliteit van het gevoerde onderwijsbeleid. ‘Dit bewijst dat onze manier van aanpakken werkt’, klinkt het op UAntwerpen. ‘Wij vertellen een coherent verhaal, dat ook door docenten en studenten wordt gedragen.’

Lees meer...

CHAT-BOT#TRIPFIXER VERLENGD WEGENS GROOT SUCCES

 

ANTWERPEN - Met 11 400 gesprekken in juli en augustus kreeg de Tripfixer een positieve evaluatie. Ook na de zomer kan je blijven chatten met de gevatte chat-bot van de provincie Antwerpen.

 

Lees meer...

ANTWERPS DIRECTEUR POLITIE EN GOUVERNEUR BERX EISEN ALCOHOLSLOT

 

ANTWERPEN – Antwerps gouverneur Cathy Berx en Jean-Claude Gunst, directeur-coördinator Antwerpen van de federale politie, doen een noodoproep in verband met de vele doden en zwaargewonden die de laatste tijd opnieuw vallen in ons verkeer. Als commissaris van de federale regering heeft de gouverneur vooral taken op het gebied van ordehandhaving, veiligheid en rampenmanagement. De directeur-generaal staat in voor het coördineren van onder meer crisissituaties die een invloed hebben op de openbare orde. Tot hun afgrijzen stellen zij vast dat wekelijks opnieuw veel te veel jonge levens worden vernietigd door auto-ongevallen. Zij constateren dat het aantal dodelijke ongevallen angstaanjagend toeneemt. Hun communiqué luidt als volgt:

 

Lees meer...

ZEG NIET MEER SINT-GODELIEVE TEGEN AVANT

 

ANTWERPEN - Het provinciaal instituut Sint Godelieve is met een nieuwe naam het schooljaar ingegaan en heet nu avAnt. Dit weerspiegelt perfect waar de school voor wil staan: dynamisch en met een link naar Antwerpen.

 

Lees meer...

HOEVE-IJS ETEN IN EDEGEM EN BIO LEREN KENNEN IN RUMST OP DAG VAN DE LANDBOUW

 

EDEGEM – Aanstaande zondag 17 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden weer de Dag van de Landbouw. 44 bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, graag een blik op hun werk, producten en het leven op deze land- en tuinbouwbedrijven. Het thema is ‘Het begint bij ons’.

 

Lees meer...

GEEN AFWEZIGHEIDSTOEZICHT MEER VOOR HUIZEN ZONDER CERTIFICAAT INBRAAK VEILIG

 

GEEL – Een inbraak in je huis heeft grote gevolgen. Een raam of deur is vernield, kasten zijn beschadigd. Je juwelen, laptop, fototoestel, een kleinood waar je aan bent gehecht zijn weg. Nog erger is de emotionele impact. Een vreemde raakte je spullen aan, doorzocht ze en brak zo ook in je privéleven. Je voelt je niet langer veilig in je eigen huis. Daarom stelden minister Jan Jambon (N-VA) en gouverneur Cathy Berx in aanwezigheid van federale en plaatselijke veiligheidspartners en met de steun van AG Insurance het Certificaat Inbraak Veilig voor in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Met dit Certificaat toon je aan dat je woning over een goede basisbeveiliging beschikt en ontmoedig je potentiële inbrekers.

 

Lees meer...

GEEL EN BRUGGE NEMEN VOORTOUW IN VERBAND MET BETONSTOP

 

GEEL - Terwijl er op Vlaams niveau nog volop wordt gediscussieerd over de ‘betonstop’ en de manier waarop de steden en dorpen weer levendig en vitaal kunnen worden, zijn het Brugge en Geel die het voortouw nemen. Beide steden zien in dat ze niet langer kunnen wachten met een keuze voor een zuinig ruimtegebruik, dat men nu in steden en dorpskernen moet investeren voor een gezonde toekomst en dat de bewoners en ondernemers serieus moeten worden betrokken bij het formuleren van een visie op de toekomst. De gemeenteraad van Geel stelde bijna unaniem - op één onthouding na - als eerste een ruimtelijk beleidsplan vast en roept Vlaanderen en andere steden en gemeenten op om haar voorbeeld te volgen.

 

Lees meer...

ANTWERPS PROVINCIEBESTUUR KOOPT BAKFIETS AAN VOOR DIENSTVERPLAATSINGEN

 

ANTWERPEN - Het provinciebestuur van Antwerpen breidt haar fietspool voor werknemers uit met een bakfiets. Deze robuuste fiets met elektrische ondersteuning is ideaal om materiaal te vervoeren over een fietsbare afstand. Personeelslid Wim Peetermans, controleur van werken, droeg het idee van de bakfiets aan. Intussen kunnen provinciale medewerkers een bakfiets in provinciale kleuren ontlenen voor dienstreizen ver en dichtbij.

 

Lees meer...

TERRA NOVA VIERDE ZIJN TIENDE VERJAARDAG IN HET ARBORETUM VAN KALMTHOUT

 

KALMTHOUT – Afgelopen woensdag 6 september kwamen Ona en Rob gezellig cocoonen in het arboretum van Kalmthout. Het koppeltje logeerde een nacht in een bolvormige tent – de cocoon – tussen drie bomen in de gele tuin. Cocoon in a tree was een unieke slaapervaring die je deze zomer (en dit nog tot eind september) kon opdoen tijdens dit arrangement van Terra Nova. Ona en Rob hadden geluk: het was net volle maan die avond en in het park vond het Japans maanfeest plaats: wandelingen die werden afgerond met een openluchtconcert met Japanse gongs en klankschalen.

Lees meer...

EERSTE STAPPEN WERDEN GEZET OM SYNAGOGE VAN HEIDE-KALMTHOUT TE REDDEN

 

KALMTHOUT – In de Leopoldstraat in Heide-Kalmthout staat een mooi en werkwaardig synagogegebouw. Het is een symbool voor het sociale en religieuze leven van de Joden in de twintigste eeuw. Jammer genoeg staat het al een hele tijd te verkommeren. Minister Geert Bourgeois (N-VA) wil daar nu verandering in brengen. In het gemeentehuis van Kalmthout ondertekende hij het besluit tot ‘toekenning van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure voor het uitvoeren van beheersmaatregelen en werkzaamheden aan of diensten voor onroerend erfgoed.’ Het is een kleine premie die dient om dringende stut- en instandhoudingswerken uit te voeren, maar het betekent wel een grote stap voor de toekomst van de synagoge.

Lees meer...

MAAK EEN SFEERVOLLE AVONDWANDELING IN HET VRIESELHOF

 

RANST - Laat je op zaterdagavond 30 september tijdens een sfeervolle herfstactiviteit aangenaam verrassen door de domeinwachters van provinciaal groendomein Vrieselhof. Met stevige schoenen aan, ben je alvast goed uitgerust voor dit verlichtend avontuur.

Afspraak om 19 uur aan Kasteel Vrieselhof, aan de Schildesteenweg in Ranst (Oelegem). Deelnemen aan deze twee uur durende wandeling is gratis, maar vooraf telefonisch inschrijven is verplicht. Aanmelden voor deelname kan vanaf maandag 11 september bij de domeinwachters op 03 360 52 18. (Foto Ian Segal)

VERKEN DE WONDERE WERELD VAN DE ZWAMMEN IN HET VRIESELHOF

 

RANST - Zin om op zondag 15 oktober, tijdens de Week van het Bos, kennis te maken met stelen, hoeden, ringen en beurzen? Dan word je om 14 uur verwacht aan het Bezoekerscentrum Vrieselhof aan de Schildesteenweg in Ranst (Oelegem). Met een paddenstoelendeskundige verlaat je de paadjes van het provinciaal groendomein om het universum van de wondere zwammenwereld te verkennen.

 

Lees meer...

UNIEK SAMENWERKINGSAKKOORD TUSSEN DIVA EN SHANGHAI DIAMOND EXCHANGE

ANTWERPEN -  Bij DIVA ervaar je binnenkort de betoverende wereld van diamant, zilver en edelsmeedkunst. Op de symbolische locatie, waar al sinds de zestiende eeuw edelsmeden, juweliers en diamantairs thuis zijn, beleef je het internationale diamantverhaal van vandaag en morgen. DIVA en de Shanghai Diamond Exchange ondertekenden in de Kaasstraat nu al een uniek samenwerkingsakkoord. Dit akkoord is een mijlpaal in de internationale ambities van het spiksplinternieuwe, briljante museum en in de culturele en economische samenwerking tussen Vlaanderen en China.

Lees meer...

DEZE WINTER STARTEN RESTAURATIEWERKEN AAN DE GEBOUWEN VAN DE BEDDERMOLEN

 

WESTERLO - Nu de Beddermolen bijna klaar is om zijn wieken uit te slaan, wil Kempens Landschap graag met de volgende fase in de opwaardering van het domein van deze windmolen starten. De als monument beschermde gebouwen worden vanaf begin volgend jaar gerestaureerd. Eind augustus kende Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een belangrijke erfgoedpremie toe van zo’n 570 000 euro, maar het project kan ook rekenen op steun vanuit Europa en de provincie Antwerpen.

 

Lees meer...

AANTAL KANKERS ROND NUCLEAIRE SITES VERGELIJKBAAR MET REST VAN VLAANDEREN

 

RETIE - Naar aanleiding van de nieuwe studie van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) over schildklierkanker rond Belgische nucleaire sites en kerncentrales brengt men in herinnering dat de 3xG (Gezondheid, Gemeenten, Geboorten)-studie sedert 2010 de gezondheid in de gemeenten Dessel, Mol en Retie op een grondige manier opvolgt. De studie gebeurt in opdracht van NIRAS (Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen) en de partnerschappen STORA (Studie en Overleg berging Radioactief Afval Dessel) en MONA (Mols Overleg Nucleair Afval) en komt tegemoet aan de vraag in de regio om op het vlak van gezondheid vroegtijdige signalen te capteren en gezondheidsaanbevelingen te doen.

Lees meer...

OPENLUCHTTHEATER RIVIERENHOF KREEG 78 000 BEZOEKERS OVER DE VLOER

 

DEURNE - De provincie Antwerpen blikt heel tevreden terug op een mooie festivalzomer in het Openluchttheater (OLT) Rivierenhof in Deurne. 78 000 bezoekers en 51 voorstellingen maakten van OLT 2017 één groot feest. Van 24 juni tot 3 september vonden 36 betalende en vijftien gratis concerten plaats van artiesten uit binnen- en buitenland.

 

Lees meer...

PROEFBEDRIJF PLUIMVEEHOUDERIJ INTERNATIONAAL EXPERT VOOR BLOEDLUISONDERZOEK

 

GEEL - De recente fipronilcrisis heeft het belang van veilige bestrijdingsmiddelen of geïntegreerde bestrijdingsstrategieën tegen bloedluizen nogmaals onderstreept. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij van de provincie Antwerpen zoekt al jaren naar een geschikte methode en zal dit ook in de toekomst blijven doen. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel is internationaal gekend als één van de experten op het gebied van bloedluisonderzoek.

Lees meer...

VERDERE STAP VOOR BEHOUD VAN URSULINENINSTITUUT IN ONZE-LIEVE-VROUW-WAVER

 

ONZE-LIEVE-VROUW-WAVER - Wie de art nouveau Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, deelgemeente van Sint-Katelijne-Waver, bezoekt, staat absoluut versteld van deze prachtige erfgoedparel. Om de site beter te ontsluiten voor toeristen uit binnen- en buitenland kende Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) een hefboomsubsidie van 1 269 282 euro toe aan Kempens Landschap.

 

Lees meer...

GO! CVO ANTWERPEN BEHOUDT EVENVEEL LEERLINGEN VOOR OPLEIDING BEDRIJFSBEHEER

 

ANTWERPEN – Vandaag, op 1 september, opende het centrum voor volwassenenonderwijs, GO! CVO Antwerpen, opnieuw de deuren. Onlangs maakte de Vlaamse Regering bekend dat wie een eigen zaak of onderneming wil starten, daar vanaf 1 september 2019 niet langer een attest bedrijfsbeheer voor nodig heeft. GO! CVO Antwerpen ontving ondanks de beslissing evenveel inschrijvingen voor de opleiding bedrijfsbeheer. ‘Volwassenen willen de vereiste bagage en professionele ondersteuning bij hun ondernemingsplan’, luidt het in het centrum.

 

Lees meer...

SPEELTUIN PROVINCIAAL DOMEIN DE AVEREGTEN WORDT GERENOVEERD

 

HEIST-OP-DEN-BERG - Een deel van de speeltuin in provinciaal groendomein De Averegten aan de Boonmarkt in Heist-op-den-Berg is toe aan een grondige renovatie. In de eerste schoolweek, van 4 tot 8 september, worden nieuwe speeltuigen geplaatst. Bezoekers wordt gevraagd de werfzone niet te betreden, de rest van de speeltuin en natuurspeelplaats ‘Hobbeldonk’ zijn vrij toegankelijk.

 

Lees meer...

WORKSHOPS EN EN HUIFKARTOCHTEN TIJDENS SLOTMOMENT PAARD EN LANDSCHAP

 

GEEL - Op zondag 10 september, van 11 tot 17 uur, organiseren de vier Antwerpse Regionale Landschappen en de Hooibeekhoeve in samenwerking met Paardenpunt Vlaanderen het slotmoment Paard en Landschap bij een paardenhouder in de Worfthoeven in Geel. Tijdens dit evenement, dat kadert in het Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO), kom je als paardenliefhebber alles te weten over hoe je een paardenweide landschappelijk kan integreren, welke beplantingen, kleine landschapselementen en afsluitingen interessant zijn en waarom correct graslandbeheer cruciaal is voor de gezondheid van het paard.

 

Lees meer...

PROEFBEDRIJF PLUIMVEEHOUDERIJ ZET DEUREN OPEN TIJDENS DAG VAN DE LANDBOUW

 

GEEL – Op zondag 17 september, van 10 tot 17 uur, stelt Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel tijdens de Dag van de Landbouw haar deuren open. Kom en ontdek hoe de kippen in ultramoderne stallen leven en hoe praktijkonderzoek in zijn werk gaat. Zie hoe de eieren automatisch worden geraapt en grijp de kans om deze super-verse eieren ter plaatse te kopen. Voor de kinderen is er een leuke zoektocht, met op het einde een kleine verrassing.

Passeer ook zeker langs de tent, uitgebaat door de Landelijke Gilde, voor een drankje en een hapje. Terwijl jij geniet, kunnen je kinderen zich uitleven op de strobalen en het springkasteel.

 

Lees meer...

MEIBOOM PRIJKT OP HOOGSTE PUNT VAN NIEUW PROVINCIEHUIS

 

ANTWERPEN - Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) heeft samen met aannemers Democo en Denys de meiboom op de bouwwerf van het nieuwe provinciehuis gezet. Het dak is nog niet helemaal klaar, maar het hoogste punt is bereikt. Caluwé: ‘We kunnen het niet langer ontkennen, de Antwerpse skyline ziet er sinds deze zomer definitief anders uit.’ De meiboom symboliseert de sterkte en stabiliteit van het gebouw. Na bijna drie jaar bouwen en minder dan twee jaar na de eerstesteenlegging in september 2015, gebeurde er nog geen enkel ongeval met werkverlet tot gevolg.

 

Lees meer...

INTERVIEWS MET MAN OF VROUW IN DE STRAAT ZIJN NIET WAT HET LIJKT

 

ANTWERPEN - Interviews met de gewone man of vrouw in de straat zijn niet zo onschuldig als ze op het eerste zicht lijken. Ze tonen vaak maar één standpunt en dat blijkt een grote invloed te hebben op de opinievorming bij het publiek. Nieuwsmakers houden hiermee best rekening bij de selectie van voxpops. Dat is de conclusie van het doctoraatsonderzoek van Kathleen Beckers (UAntwerpen).

Lees meer...

PROVINCIE HOOPT DAT INWONERS HUN WOONGEWOONTEN ONDER DE LOEP NEMEN

 

WIJNEGEM - Het gemeentebestuur van Wijnegem lanceerde het online platform wijnegem.gewoontebreker.be. Inwoners kunnen op deze interactieve website ideeën lanceren om van Wijnegem een aantrekkelijke, kindvriendelijke leef- en woonomgeving te maken, met behoud van haar eigenheid. Dit project past binnen geWOONtebreker, een traject waarin de provincie Antwerpen vier gemeenten (Malle, Nijlen, Westerlo en Wijnegem) ondersteunt om samen met hun inwoners hun woongeWOONten onder de loep nemen.

 

Lees meer...

MEER POLYVALENTE ZALEN EN KANTOORRUIMTE VOOR HOOIBEEKHOEVE

 

GEEL - Hooibeekhoeve in Geel krijgt jaarlijks meer dan 3 500 bezoekers over de vloer. Om al deze personen beter te ontvangen, investeert provincie Antwerpen in een nieuw educatief centrum en kantoorruimte. De werkzaamheden aan de Hooibeekhoeve starten dit najaar. Het vernieuwde gebouw zal een jaar later, in het najaar van 2018, in gebruik worden genomen.

 

Lees meer...

NATUURPAD LOVENHOEK IN VORSELAAR UITGEROEPEN TOT WANDELING VAN HET JAAR

 

VORSELAAR - Van de ene stapstronk naar de andere huppelen. Verstoppertje spelen tussen de varens. Zonder natte voeten over een beek wandelen. En picknicken terwijl de vogels een concertje geven. Het Natuurpad Lovenhoek in Vorselaar, de kersverse wandeling van het jaar, pleziert groot én klein. De wandel-lus van Natuurpunt Nete en Aa haalde het voor de trajecten in Geel, Bornem, Schelle en Borsbeek. Ruim 4 000 wandelaars brachten hun stem uit in de wedstrijd van Toerisme Provincie Antwerpen.

 

Lees meer...

DOTATIE VOOR BEGELEIDING VAN OUDEREN DIE IN HUN HUIS WILLEN BLIJVEN WONEN

ANTWERPEN - Enkele Vlaamse parlementsleden pleitten in de media voor een eenvoudiger aanvraagsysteem voor premies om woningen aan te passen aan de noden van zorgbehoevende mensen. De provincie Antwerpen gaat nog een stapje verder en zet via een jaarlijkse dotatie aan de vzw Landelijke Thuiszorg zelfs in op de individuele advisering en begeleiding van ouderen die aanpassingen willen laten uitvoeren om hen zo in staat te stellen om langer in hun eigen huis te blijven wonen. Omdat de vraag momenteel groter is dan het aanbod, wil de gedeputeerde die subsidie zelfs nog uitbreiden.

Lees meer...

BEZOEK NU ZONDAG DE BOECHOUTSE EN ANDERE HISTORISCHE MOLENS

 

BOECHOUT - Tijdens de provinciale Molendagen nu zondag 27 augustus (van 10 tot 18 uur) en zondag 24 september (van 13 tot 17 uur) openen Antwerpse molens op 22 verschillende locaties hun deuren. Dankzij de vrijwillige molenaars zie je deze monumenten in volle werking. Alle molens zijn deze twee dagen gratis te bezoeken, ook deze van Boechout.

 

Lees meer...

MINTH PAKT UIT MET JEKYLL & HYDE, DE VLEERMUIS EN GIUDITTA

 

ANTWERPEN – Het operette- en musicalgezelschap MinTh groeit. MintTh verovert Vlaanderen en promoot als geen ander gezelschap operette en musical. Het herbergt groot Vlaams zangtalent en stuwt aankomende acteurs en zangers naar een veelbelovende toekomst. MintTh heeft ambitie. Dat bewijst het groots najaar-programma, met drie verschillende producties en twintig voorstellingen op veertien verschillende locaties. Van Knokke tot Hoeselt, in culturele centra en prestigieuze zalen, ook bijvoorbeeld in het Mark Liebrechtcentrum in Mortsel.

 

Lees meer...

GA VANAVOND MET DE FIETS NAAR DE FILM TIJDENS BIKE-IN MOVIE

 

WESTERLO – Voor wie vanavond, zaterdag 19 augustus, nog geen plannen heeft is dit wellicht een leuk ideetje. Ook dit jaar organiseert Kamp C aan de Britselaan in Westerlo in het kader van Terra Nova een Bike-in Movie. Met deze openluchtcinema voor fietsers wil het provinciaal centrum Duurzaam Bouwen en Wonen filmliefhebbers aanzetten om zich op een ecologische manier te verplaatsen.

 

Lees meer...

ZILVERMEER IN MOL VERWELKOMDE 115 000STE BEZOEKER

 

MOL - Het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer aan de Zilvermeerlaan in Mol zette zijn 115 000ste bezoeker in de bloemetjes. Ondanks de mindere maand juli bereikte het Zilvermeer ook dit jaar de kaap van de 115 000 bezoekers, met nog enkele zomerweken voor de boeg. Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA) en directeur Toon Claes verrasten het gezin van Montfort feestelijk met een lekkere streekproductenmand en een gratis gezinsabonnement.

Lees meer...

LEG ALS FOTOGRAAF DE SCHOONHEID VAN DE NATUUR VAST OP CAMERA

 

NIJLEN - Ben je een beginnend fotograaf die de schoonheid van de natuur wil leren vastleggen met een digitale camera? Dan is deze workshop echt iets voor jou. Leer bij over de technische mogelijkheden van je toestel, het vinden van fotogenieke onderwerpen en het maken van goede composities. Je krijgt uitgebreid de kans om, samen met een ervaren natuurfotograaf die niet alleen de beste kneepjes maar ook de interessantste plekjes met je deelt, te oefenen. Breng je picknick mee.

 

Lees meer...

VIRTUELE CHATVRIEND #TRIPFIXER VOERDE AL MEER DAN 10 000 GESPREKKEN

 

ANTWERPEN – Op 3 juli lanceerde de provincie Antwerpen een chat-bot, een grappige, virtuele chatvriend die aan de hand van je interesses en wensen een trip op maat fikst. Op 9 augustus raakte de 10 000ste dagtripper aan de praat met de Tripfixer. Hannah Schelhaas uit Hoboken leerde dankzij de Tripfixer een zoektocht in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof kennen.

 

Lees meer...

OOK VOLWASSENEN KOMEN AAN HUN TREKKEN IN HET SPROOKJESHUIS

 

DEURNE - Met ‘Kwade reuk’ nemen Hilde Rogge en Rein De Vos je op zaterdagavond 16 september van 20 tot 22 uur mee in een onbeschaamd vermakelijke wereld vol exuberantie en pittige intrige. De vertelavond vindt plaats in het sprookjeshuis van het Rivierenhof in de omgeving van het kasteel en de spiegelvijver. Wil jij worden ondergedompeld in de excentrieke avonturen van ‘Oom Oswald’ (Roald Dahl)? Reserveer dan snel een plaatsje via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 324 82 70. Deelnemen kost vijf euro per persoon.

 

Lees meer...

NU AL TICKETS BESCHIKBAAR VOOR BRASSCHAAT KLASSIEK 2018

 

BRASSCHAAT – De vijfde editie van Brasschaat Klassiek vindt plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 juli 2018 in het Gemeentepark van Brasschaat. Organisator ‘Klassiek in ’t Groen’ gaat dus opnieuw voor twee muziekavonden en heeft de bedoeling van de lustrumeditie iets speciaals te maken.

Lees meer...

TICKETVERKOOP VOOR SCHORREMORRIE IS GESTART

 

BOOM - Tijdens Schorremorrie kan je de zomervakantie spetterend afsluiten met meer dan 30 activiteiten voor kinderen van drie tot twaalf jaar. Breng met hele gezin een bezoekje aan De Schorre aan de Schommelei in Boom en beleef een onvergetelijke dag op zondag 27 augustus van 13 tot 18 uur. Leef je uit op de springkastelen, trampolines, volksspelen, ponyritjes en go-carts. Ga aan de slag in leuke knutselworkshops of dompel je onder in de waterspelletjes. Je kan ook met het hele gezin minigolf spelen in de doolhof of gezellig waterfietsen. Ook brasserie De Schorre en de speeltuin zijn open. Voor de allerkleinsten is er een aparte peutertuin met een ballen-bad, springkasteel en kleuterkriebeldroom. Er is ook een ouder-baby hoek voorzien.

 

Lees meer...

‘GAST’ ZWIERT DEUREN OPEN OM JONGE ARTIESTEN TE LATEN EXPOSEREN IN OUDE BEURS

ANTWERPEN - Op het einde van de zomer zwiert GAST haar deuren wagenwijd open met een knaller van formaat. Je kan er drie weekends achter elkaar komen proeven van jong, kunstzinnig talent in de Oude Beurs, een gebouw in de Hofstraat dat al meer dan tien jaar leegstaat. Nu wordt het gebouw gebruikt door KOP, Co.Labs, Fameus en een heleboel jonge artiesten. Delen, GAST: dat is ‘the spirit’.

 

Lees meer...

VERTELFEEST LAAT JE EEN NAMIDDAG LANG GENIETEN VAN VERHALEN IN HET RIVIERENHOF

 

DEURNE - Een hele namiddag lang genieten van verhalen? Dat is ’t Verhalenhof. Op zondag 17 september wemelt het tussen 13 en 18 uur opnieuw van vertellers en andere woordtovenaars in en rond het Sprookjeshuisje van het Rivierenhof. Verkleed als natuurwezen is ‘t Verhalenhof nog eens dubbel zo leuk. Het tweejaarlijks vertelfeest ’t Verhalenhof is gratis en geschikt voor iedereen vanaf vier jaar.

 

Lees meer...

VROUWEN BOVEN OP NIGHT OF THE PROMS MET JOSS STONE, MELANIE C EN ISABELLE A

 

MERKSEM – Tijdens de volgende Night of the Proms geven vrouwen de toon aan. De Britse soulzangeres Joss Stone, de voormalige Spice Girl Melanie C en onze eigen Isabelle A zijn de eerste namen die op de affiche worden geplaatst voor de concerten in Antwerpen en Hasselt. Ook de zestienjarige pianiste Emily Bear, bekend in Amerika van tv-optredens in onder meer de Ellen DeGeneres Show, tekent present. Voor het derde jaar op rij staat het orkest onder leiding van de Braziliaanse dirigente Alexandra Arrieche. Binnenkort worden nog meer namen bekendgemaakt.

 

Lees meer...

NIEUW DIENSTGEBOUW VOOR PROVINCIAAL DOMEIN DE AVEREGTEN GEOPEND

 

HEIST-OP-DEN-BERG – Deze week is het nieuwe dienstgebouw voor Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg feestelijk geopend door gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA) en burgemeester Luc Vleugels (CD&V). Het nieuwe dienstgebouw is een toegangspoort voor de bezoekers en vormt een nieuw onderkomen voor de educatieve werking en de administratie van het domein. Het gaat om een passiefgebouw met groen-dak, aan de buitenkant afgewerkt met een houten gevelbekleding en een luifel om onder te schuilen. Duurzaamheid en milieuzorg stonden centraal in het ontwerp.

 

Lees meer...

ONDERMEER BOECHOUT, KONTICH EN MORTSEL ZOEKEN VERWARMINGSCOACHES

 

BOECHOUT - Tot 20 september zoekt de Provincie Antwerpen coaches in samenwerking met Balen, Boechout, Duffel, Essen, Kontich, Laakdal, Mol, Oud-Turnhout, Putte, Schelle, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Stabroek, Vorselaar, Wijnegem, Wuustwezel, Zoersel en de steden Geel, Lier en Mortsel.

 

Lees meer...

ANDERHALF MILJOEN MENSEN LEREN DE KEMPEN KENNEN DANKZIJ MERKEL EN MACRON

 

ANTWERPEN - Angela Merkel en Emmanuel Macron die in de Kempen ontsnappen aan de drukte. Of prins Charles die zijn dubbelganger op staatsbezoek stuurt en stiekem gaat fietsen in de Kempen... De Facebookcampagne ‘Iedereen verdient een Kempenkuur’ van Toerisme Provincie Antwerpen ging viraal en creëerde een grote interactie, met onder meer 1,5 miljoen views voor de twee video’s en 1 500 nominaties voor een Kempenkuur. Een geslaagde imagocampagne voor de Kempen als ideale plek om te ont-stressen.

 

Lees meer...

NIGHT OF THE PROMS DIT JAAR IN ANTWERPEN, HASSELT, DUITSLAND EN ROTTERDAM

 

MERKSEM – De organisatoren van de Night of the Proms, waar popartiesten hun nummers met groot orkest vertolken, kondigen overmorgen donderdag 10 augustus de eerste namen aan voor de concerten in Antwerpen en Hasselt. Voor het eerst wordt gewerkt met een thema: ‘Contrast’. Orkest, koor, band en backings zullen de Night of the Proms-beleving nog intenser maken door meer tussen het publiek op te treden.

 

Lees meer...

BELGISCHE PREMIERE VAN BOT MET RAMKOERS VAN 11 TOT EN MET 19 AUGUSTUS

 

ANTWERPEN – De Zomer van Antwerpen draait op volle toeren. Wie iets heeft, heeft iets te verliezen. Maar wie geen risico neemt, komt ook niet vooruit. Daarom smijt BOT alle zekerheden overboord. Het viertal tuigt zijn rammelend instrumentarium op en bouwt vol overgave aan een eigen wereld. Met grof geschut tarten ze het lot en beuken dwars door al wat onmogelijk lijkt: BOT is op ramkoers. RAMKOERS is een spectaculaire locatievoorstelling met grote machines en kleine liedjes. Een speelvloer die voortdurend onder constructie is, waarop de mannen van BOT zich staande houden met spannend stuntwerk en een stroom poëtische herrie. De Volkskrant schreef erover: ‘RAMKOERS is een brok gebalde energie, die met alle kracht in het gezicht en gehoor van het publiek wordt geblazen'. Er wordt gespeeld van 11 tot en met 19 augustus om 15 en 20 uur in de Loods Antigoon, aan de kruising van de Haïfastraat en de Hamburgstraat. Kostprijs: zes euro.

 

Lees meer...

ELEKTRISCHE FIETS DUIDELIJK IN OPMARS IN PROVINCIE ANTWERPEN

 

ANTWERPEN - Tot nu toe vulden maar liefst 3 000 deelnemers de Grote Fietsenquête van de provincie Antwerpen in. Op naar de 5 000? De enquête invullen kan nog tot eind september. De initiatiefnemers wierpen, nieuwsgierig als ze zijn, al een blik in de meer dan 3 000 ingevulde enquêtes en deden een paar eerste vaststellingen.

Lees meer...

BIOLOGISCHE MANIER VAN SCHOONMAKEN GEEFT POSITIEVE RESULTATEN

 

ANTWERPEN - Na een proefperiode op één verdieping is provincie Antwerpen bijzonder tevreden over de inschakeling van de biologische schoonmaak voor haar kantoren. Daarvoor werd samengewerkt met BioOrg, een bedrijf met vestiging op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V): ‘We merken enkele duidelijke verbeteringen ten opzichte van de klassieke schoonmaakmethode, en het is gezonder en milieuvriendelijker.’

 

Lees meer...

SPORTPALEISGROEP REAGEERT OP UITSPRAAK VAN RAAD VAN STATE

 

MERKSEM - Gisteren donderdag werd de Stad Brussel opnieuw en dit keer door een arrest van de Raad van State teruggefloten in haar poging om de exploitatie van het Koninklijk Circus toe te wijzen aan de stedelijke vzw Brussels Expo (BE). In een meer dan 50 bladzijden lang arrest verduidelijkt de Raad van State dat de stad de regels van vrije mededinging en onpartijdigheid heeft geschonden. Dit was in een eerdere procedure ook al door het Hof van Beroep in Brussel vastgesteld.

 

Lees meer...

PROJECT BURGERS EN BOEREN UIT DE ZUIDRAND KRIJGT BIJNA 100 000 EURO SUBSIDIE

 

ANTWERPEN - De deputatie van de provincie Antwerpen heeft de provinciale cofinanciering goedgekeurd van zestien nieuwe plattelandsprojecten in de categorieën Omgevingskwaliteit (acht) en Platteland Plus (eveneens acht). Europa, Vlaanderen en de provincie investeren in totaal 1 922 724 euro in deze projecten, verspreid over de budgetjaren 2017 en 2018. De provincie Antwerpen neemt hiervan 725 058 euro voor haar rekening.

 

Lees meer...

VIJF JONGE KUNSTENAARS STELLEN TENTOON IN EN ROND DE KRISTALLIJN IN MOL

 

MOL - In samenwerking met SCR Sibelco en M.art vindt van 2 tot en met 24 september, telkens van 14 tot 17 uur, een gratis tentoonstelling plaats in en rond ’t Kristallijn aan de Blauwe Keidreef en de omringende Molse Meren. Een groep van vijf kunstenaars heeft zich gedurende negen maanden ondergedompeld in de bewogen geschiedenis en de getekende context van het landschap van de zandputten van Mol-Rauw. Een tentoonstelling als resultaat van een ontmoeting tussen jonge multidisciplinaire kunstenaars met een oud en bewogen Kempens gebied.

Lees meer...

DE DJ’S VAN TOMMORLAND MAKEN PLAATS VOOR LEKKER KLASSIEK IN DE SCHORRE

 

BOOM - De Schorre en Studio 100 organiseren voor de eerste keer Lekker Klassiek, een gloednieuw festival dat klassieke muziek op een heel toegankelijke manier tot bij de mensen brengt. Niemand minder dan Jef Neve is de curator op 26 augustus. Anja Van Mensel van Studio 100 Benelux: ‘In het verleden hebben we vooral gefocust op entertainment voor families met kinderen. We willen in de toekomst graag onze expertise aanwenden om ons te richten op een breder publiek. Net zoals de musicals 14-18 en 40-45 past Lekker Klassiek volledig in die doelstelling.’

 

Lees meer...

COMBINEER EEN OPTREDEN VAN SCOTCH, NO SODA! MET HET VLINDERPARADIJS

 

SCHELLE  - Deze zomer kan je weer genieten van Rupelnootjes, een reeks straffe optredens met verrassende muzikanten in de Rupelstreek. Nu zondag 6 augustus palmt Scotch, no Soda! tijdens het derde Rupelnootje van deze zomer Bar Laar aan de Laardijk in Schelle in.

 

Lees meer...

ZWEMWATER IN ONZE PROVINCIE IS VAN PRIMA KWALITEIT

 

MECHELEN – Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) controleert de kwaliteit van het zwembadwater van openbare zwembaden maar ook van recreatievijvers, particuliere zwembaden en zwemvijvers in de provinciale domeinen. Zo kan iedereen veilig genieten van een gezonde duik. In het recreatiedomein De Nekker in Mechelen zagen we hoe PIH-microbioloog Rudy Calders een waterstaal afnam en vaststelde dat het resultaat goed was. Het water wordt er gecontroleerd van twee weken voor aanvang van de paasvakantie tot midden oktober.

Lees meer...

MAKERS VAN SUCCESRIJKE SOAP PROMOTEN ANTWERPEN BIJ 380 MILJOEN CHINEZEN

 

ANTWERPEN – Tot en met 9 augustus is een 75-koppige Chinese productieploeg in Antwerpen bezig met de opnames van de tv-soap Mr. Right. Het is het tweede seizoen van ‘How to be a Better Man’, een reeks die vorig jaar op de Chinese publieke televisie werd uitgezonden en trouw werd gevolgd door meer dan 380 miljoen kijkers. In 2016 trok de productieploeg naar Bologna voor buitenlandse opnames. Dit keer is Antwerpen aan de beurt. Meteen een onbetaalbaar visitekaartje voor de Metropool.

Lees meer...

EXTRA CONCERT VAN GERS PARDOEL IN LOTTO ARENA

 

MERKSEM – Het concert van Gers Pardoel op zaterdag 17 maart in de Lotto Arena is amper een maand na de aankondiging, op enkele staanplaatsen na, zo goed als uitverkocht. Daarom geeft de sympathieke Nederlandse rapper een extra optreden, op zondag 18 maart om 19 uur, in dezelfde zaal.

 

Lees meer...

GA OP ZATERDAG 19 AUGUSTUS OP ZOEK NAAR VLIEGENDE VLEERMUIZEN

 

DEURNE - In de mooie, oude bomen van het Rivierenhof slapen heel wat vleermuizen. Op zaterdagavond 19 augustus krijg je de kans om deze mysterieuze insecteneters beter te leren kennen. Na een diapresentatie ga je met een vleermuisdetector op zoek naar deze vliegende zoogdieren terwijl ze jagen aan de vijvers van het Rivierenhof. Ook kinderen vanaf zeven jaar kunnen deelnemen. Voor hen is er een apart, aangepast vleermuizenprogramma dat - net zoals dat van de volwassenen- om 19u30 begint en om 22u15 eindigt.

 

Lees meer...

ONTDEK DE KESSELSE HEIDE OP HAAR MOOIST OP ZONDAG 3 SEPTEMBER

 

NIJLEN - Aan het eind van de zomer is de Kesselse Heide op haar mooist. De struikheide staat in bloei en de open heidevlakten kleuren paars. Op zondag 3 september vanaf tien uur kan je het zelf ontdekken. De gids vertelt je hoe dit landschap is ontstaan en waarom er zoveel inspanningen worden geleverd om het in stand te houden. Je ontdekt ook welke planten en dieren de heide zo uniek maken. Trek je stapschoenen aan en wandel mee.

 

Afspraak aan de parking van de Kesselse Heide op de Lindekensbaan in Nijlen. Deelnemen is gratis. Vooraf telefonisch inschrijven is verplicht en kan vanaf maandag 7 augustus bij de domeinwachters op het nummer 03 360 52 18. (Foto Provincie Antwerpen)

GAST PAKT LEEGSTAND IN OUDE BEURS AAN

 

ANTWERPEN - Tot oktober pakt GAST de leegstand van de Oude Beurs in de Hofstraat aan. Een groep enthousiaste jongeren transformeert het gebouw in een bruisende plek voor creatie, presentatie en ondernemerschap van jong en nieuw talent. GAST is de vierde pop-up waar Naft on Tour van de provincie halt houdt.

 

Lees meer...

COCOON IN A TREE IN KALMTHOUTS ARBORETUM VERLENGD

 

KALMTHOUT – Gezien het succes van Cocoon in a tree in het Arboretum in Kalmthout breidt de provincie Antwerpen deze unieke overnachting uit tot 30 september. Alle plaatsen voor juli en augustus zijn volzet. Wie wil logeren tussen de bomen kan dus beter snel zijn voor de extra tickets in september.

Lees meer...

DE HELFT VAN DE VLAMINGEN DEED OOIT AAN BDSM EN 70 PROCENT FANTASEERT EROVER

 

ANTWERPEN - Fifty Shades of Grey was een succes in de bioscoop en in de boekhandel, maar betekent dat ook dat we in de slaapkamer massaal aan de slag gaan met zweepjes, handboeien en blinddoeken? 70 procent van de Vlamingen fantaseerde er al over, de helft heeft minstens eenmaal van de praktijk geproefd. Dat blijkt uit onderzoek van UAntwerpen en het UZA. 

Lees meer...

UITHEEMSE PLANTEN BREIDEN ZICH UIT NAAR KOUDE GEBIEDEN

 

ANTWERPEN - Exoten hebben voldoende aan verstoring van de natuurlijke vegetatie en een warm plekje (bijvoorbeeld een berghelling op het zuiden) om ook op grote hoogte succesvol te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van een internationaal team van ecologen, geleid door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Lees meer...

GEMEENTE NIJLEN SCHIET OPNIEUW & CO TER HULP

 

NIJLEN – Kringwinkel Opnieuw & Co moet de helft inleveren aan financiële steun en is daar niet blij om. De Intercommunale van de Ontwikkeling van de Kempen (IOK) heeft de taak van het hergebruik van afval overgenomen van de gemeente Nijlen. De nieuwe overeenkomst die Opnieuw & Co moest afsluiten met IOK zorgt voor een flinke daling van de vergoeding.

Lees meer...

.TIFF MAGAZINE TOONT 50 BEELDEN VAN JONGE FOTOGRAFEN IN HET RIVIERENHOF

 

DEURNE - .tiff, het magazine voor beloftevolle jonge fotografen uit eigen land van het Fotomuseum provincie Antwerpen, viert zijn vijfde verjaardag. De voorbije jaren is .tiff uitgegroeid tot een bruisend platform met internationale allure. Het is een staalkaart van de verscheidenheid en dynamiek van het fotografisch landschap in België. Ter gelegenheid van het jubileum toont het FOMU de 50 talenten van vijf jaar.tiff in het provinciaal groendomein Rivierenhof in Deurne, het best te bereiken langs de ingang tegenover het Sterckshof aan de Hooftvunderlei.

 

Lees meer...

VIRTUELE CHATFRIEND SELECTEERT ZOMERAANBIEDINGEN OP JOUW MAAT

 

ANTWERPEN - De voorbije dagen fronsten heel wat voorbijgangers hun wenkbrauwen bij het lezen van de promotie voor de Tripfixer van het Antwerpse provinciebestuur. Achter het ‘Zomeraanbot’, schuilt echter een échte ‘bot’. Gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a): ‘Met de Tripfixer gebruiken we als eerste openbaar bestuur een automatische chatpartner. Op onze provinciale facebook en website stelt de chatbot je vragen over je interesses en wensen en dat met een vleugje chathumor. Door een samenwerking met Uit in Vlaanderen kiest de Tripfixer razendsnel jouw persoonlijke tips uit een aanbod van meer dan 14 000 activiteiten in onze provincie.’

 

Lees meer...

PERSONEEL ZIEKENHUIS LIER VOLGT OPLEIDING VERZORGEN WONDEN NA AANSLAGEN

 

LIER - Oorlogswonden verzorgen na aanslagen: zijn onze hulpverleners er op voorbereid? Na politiediensten en brandweer leidt Campus Vesta nu ook het ziekenhuispersoneel van de provincie Antwerpen op. De opleiding Tactical Emergency Casualty Care betekent een andere benadering van prehospitaal werken.

 

Lees meer...

NU ZONDAG KAN ELK KIND EEN BOER(IN) ZIJN EN MEEWERKEN OP HET ERF

DEURNE - Droom jij er wel eens van om boer(in) te zijn? Stallen proper maken, werken in de moestuin, graantjes malen, wol ontknopen en dieren voederen. Lijkt het jou wel wat om de Kinderboerderij en de dieren op het erf beter te leren kennen? Tijdens de workshop ‘Help de boer een handje’ kun je je dromen waarmaken.

Lees meer...

LEER DE SCHOONHEID VAN DE NATUUR TE FOTOGRAFEREN

NIJLEN – Ben je een beginnend fotograaf die de schoonheid van de natuur wil leren vastleggen met een digitale camera? Dan is deze workshop echt iets voor jou. Leer bij over de technische mogelijkheden van je toestel, het vinden van fotogenieke onderwerpen en het maken van goede composities. Je krijgt uitgebreid de kans om, samen met een ervaren natuurfotograaf die niet alleen de beste kneepjes maar ook de interessantste plekjes met je deelt, te oefenen. Breng je picknick mee.

Lees meer...

MARKETEERS LATEN KANKERPATIENTEN STEVIG BETALEN VOOR NUTTELOZE THERAPIEËN

ANTWERPEN - Stamceltherapie is veelbelovend, maar creëert ook valse hoop bij veel patiënten. Zij worden in de val gelokt door ‘marketeers’ en betalen vaak stevig voor behandelingen in het buitenland waarvan het nut niet is bewezen. Een internationaal team van wetenschappers, onder wie Esther van Zimmeren (UAntwerpen), pleit onder meer voor strengere regelgeving op nationaal en internationaal niveau ten behoeve van de patiënten.

Lees meer...

ONRUST BIJ SOCIALE HUURDERS IN DE WILRIJKSE KOORNBLOEMWIJK

WILRIJK - Er is onrust in de Koornbloemwijk in Wilrijk. De bewoners van de sociale woningen moeten tegen 2020 uit hun huisjes. De Ideale Woning wil niet verder investeren in de verouderde huurwoningen. Er wordt gezocht naar nieuwe huisvesting voor de sociale huurders, maar de meesten van hen willen niet weg. Zij wonen er soms al dertig jaar.

Lees meer...

NAAR HET FILMTHEATER IN HET ARBORETUM OF DE GROTE VRIENDELIJKE REUS IN KAMP C

KALMTHOUT - Terra Nova, het alternatief zomeraanbod van de provincie Antwerpen, selecteerde zestien unieke avonturen voor een droomzomer in de provincie. Arboretum Kalmthout en het Centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen Kamp C transformeren deze zomer speciaal voor Terra Nova in een gezellige openluchtcinema. Op 28 juli pik je Life Of Pi mee in het Arboretum en op 19 augustus cruise je met je tweewieler naar Kamp C voor De GVR. Tickets bestellen doe je via www.terranova.be/tickets.

Lees meer...

TRAGEDIE VOOR STEFAAN DEGAND MAAR BRASSCHAAT KLASSIEK GAAT DOOR

BRASSCHAAT – De vierde editie van Brasschaat Klassiek vindt nu vrijdag en zaterdag plaats in het Gemeentepark van Brasschaat. Twee muziekavonden dus, waarmee organisator Klassiek in ’t Groen vzw opnieuw een stap zet richting festival. Voor ‘De Tol van de Liefde – Norma & Butterfly revisited’ zou acteur Stefan Degand (38), ook wel gekend als jurylid van De Slimste Mens, de recitant zijn. Woensdag overleed zijn zwangere vrouw Julie (31) echter nadat ze was besmet geraakt met bacteriële meningitis. Organisator Klassiek in ’t Groen vzw deelt mee dat de voorstelling wel degelijk zal plaatsvinden en dat de rol van Degand zal worden overgenomen door Vic De Wachter.

Lees meer...

BART SOMERS: ‘BIJ ONS ZAL NOOIT EEN MILITAIR DOOR DE STRATEN PATROUILLEREN’

MECHELEN – Hoe vaak werd jij al staande gehouden door de politie? Dit was één van de vragen die de Liga voor Mensenrechten voorlegde aan de vier sprekers tijdens een debat aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen. De antwoorden varieerden van ‘nooit’ tot ‘vaak’ afhankelijk van het uiterlijk van de gevraagde persoon. Etnisch profileren – controles die worden uitgevoerd uitsluitend of overwegend op basis van iemands (waargenomen) afkomst of etniciteit door de politie – is een realiteit vandaag. De Liga voor Mensenrechten organiseerde hierover een debat met Mechels burgemeester Bart Somers (OpenVLD), de korpschef van politie Mechelen Yves Bogaerts, Maryam H’madoun (beleidsmedewerker Open Society Justice Initiative in London – dat door middel van procesvoering, advocatuur, onderzoek en technische bijstand de rechtsmiddelen voor mensenrechtenschendingen wil beveiligen) en Sahd Jaballah (algemeen coördinator van ROJM vzw – Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen).

Lees meer...

EVENTS IN SPORTPALEIS EN LOTTO ARENA GAAN DOOR ONDANKS ARREST RAAD VAN STATE

MERKSEM – De Raad van State heeft de milieuvergunning vernietigd die minister Joke Schauvlieghe (CD&V) had gegeven aan het Sportpaleis en de Lotto Arena in Antwerpen. De Raad argumenteert dat de uitbaters van beide zalen te weinig doen om de parkeerdruk in de buurt te verlichten tijdens grote evenementen. Voorlopig heeft het arrest geen gevolgen, want Sportpaleis en Lotto Arena kunnen terugvallen op een oude milieuvergunning van de provincie, waartegen nu opnieuw een niet-schorsend beroep hangende is.

Lees meer...

ZEVEN ZOMERAVONDEN GAAN SCHRIJVERS EN HUN GASTEN OP STAL IN DE KEMPEN

ANTWERPEN - Net als vorige zomer organiseert plattelandsorganisatie RURANT samen met provinciaal cultuurhuis de Warande en Landelijke Gilden dit jaar weer een uniek literair evenement in de Antwerpse Kempen: Schrijvers op Stal. Zeven zomeravonden strijken auteurs en andere welbespraakte gasten neer op zeven boerenerven voor een boeiend gesprek over landbouw en platteland en de invloed daarvan op hun werk.

Lees meer...

OP ZONDAG 17 SEPTEMBER KAN JE EEN HELE NAMIDDAG VAN VERHALEN GENIETEN

DEURNE - Een hele namiddag lang gratis genieten van verhalen? Dat is ’t Verhalenhof.

Op zondag 17 september wemelt het opnieuw van vertellers en andere woordtovenaars in en rond het Sprookjeshuisje van het Rivierenhof aan de Turnhoutsebaan in Deurne . Kom tussen 13 en 18 uur luisteren en laat je meeslepen door spannende, grappige en magische vertelsels die jouw groen hart vast sneller doet slaan. Verkleed als natuurwezen is ‘t Verhalenhof nog eens dubbel zo leuk.

Lees meer...

EERSTE BELGISCHE COCOON IN A TREE EEN GROOT SUCCES

KALTMHOUT – De tiende editie van het zomerse programma Terra Nova van de provincie Antwerpen focust met vijf nieuwe logeeradresjes meer dan ooit op vakantie in eigen land. Tot en met 31 augustus kan je onder meer overnachten in de gele tuin van het Arboretum aan de Heuvel in Kalmthout.

Lees meer...

51 AMERIKAANSE EIKEN NA 70 JAAR GEKAPT IN VRIJBROEKPARK

MECHELEN - Na 70 jaar neemt het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen noodgedwongen afscheid van haar 51 Amerikaanse eiken tussen het speel- en het hockeyveld. Door de aanhoudende droogte van de laatste weken is de veerkracht van het hout verslechterd en is het gevaar voor vallende takken te groot geworden. Om de veiligheid van wandelaars en spelende kinderen op het hockeyveld en het speelveld te garanderen, zullen de eiken worden gekapt. Deze beslissing werd genomen in nauw overleg met ANB, het Agentschap voor Natuur en Bos, dat ook de vergunning afleverde. De kap start op 17 juli en wordt uitgevoerd door een stamhoutexploitant.

Lees meer...

LAAT JE DEZE ZOMER VERWENNEN IN DE RUPELSTREEK

BOOM - Geniet in juli en augustus van verrassende wandelingen in de Rupelstreek met aansluitend een gezellig aperitiefconcert of ‘Rupelnootje’. Na een inspirerende themawandeling met gids kan je met een lekker drankje nagenieten van een heerlijk blues-concert. Dit jaar organiseren De Schorre en Streekbeleving Rupel de Rupelnootjes in Schelle, Boom en Rumst. Toerisme Rupelstreek zorgt voor de boeiende wandelingen met een gids. Ideaal om je zomer in je eigen streek te beleven.

Lees meer...

SUBSIDIERING VAKANTIEWERKING RITMICA HOVE ONZEKER

MERKPLAS – Gedeputeerde Peter Bellens (CD&V) bracht een werkbezoek aan Widar in Merksplas. Daar beleven zeven kinderen met een handicap gedurende een week een uniek boerderijkamp. Omdat deze kinderen specifieke zorgen nodig hebben, kunnen ze niet deelnemen aan een andere vakantiewerking. Voor het derde jaar op rij ondersteunt de provincie Antwerpen zulke initiatieven. Dit jaar ontvangen tien organisaties daarvoor in totaal 39 500 euro.

Lees meer...

NIEUWE SPELERS NODIG OM HOGESNELHEIDSLIJNEN OP GANG TE BRENGEN

ANTWERPEN - In zijn doctoraat onderzocht Jack Doomernik (Departement Transport en Ruimtelijke Economie van Avans Hogeschool/UAntwerpen) wat de toekomstverwachtingen zijn voor hogesnelheidsspoorvervoerders op internationale routes in Europa. Zijn conclusie: ‘In de afgelopen decennia hebben hogesnelheidsspoorlijnen zich in Europa gestaag ontwikkeld en het reizen met de treinen zoals Thalys of Eurostar is alom ingeburgerd. De Europese spoorwegmarkt is geliberaliseerd, maar er zijn geen nieuwe toetreders waarneembaar op internationale routes. Er zijn additionele maatregelen nodig om deze markt op gang te brengen.’

Lees meer...

MECHELSE VRIJBROEKPARK BIEDT TAL VAN ZOMERACTIVITEITEN

MECHELEN - De vakantie is begonnen, de zomerse dagen en - avonden lonken. Trek je avontuurlijke schoenen aan en wandel, fiets of loop naar het Vrijbroekpark aan de Ridder Deslainlaan in Mechelen. Want daar biedt men heel wat leuke activiteiten aan.

Lees meer...

NIEUW CENTRUM VOOR TOPONDERZOEK NEUROLOGIE EN PSYCHOLOGIE IN PZ DUFFEL

DUFFEL - Binnen SINAPS, een samenwerking tussen het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel en de Universiteit Antwerpen, wordt al enkele jaren toponderzoek binnen de psychiatrie en de neurologie verricht. Een nieuw onderzoekscentrum zal voor bijkomende mogelijkheden zorgen, onder meer op het vlak van klinische trials.

Lees meer...

GEZOND BUITENSPELEN OP HET ‘STOERPARCOURS’ IN DE HERTBERG

HERSELT - In Provinciaal Groendomein Hertberg aan de Diestsebaan in Herselt wordt gezond buitenspelen gestimuleerd door het nieuwe natuur-belevings-pad ‘Stoerparcours’. Het vier kilometer lange parcours werd volledig ontworpen en uitgevoerd door tweedejaarsstudenten van Thomas More Kempen uit Geel, richting Professionele Bacheloropleiding Bouw. Het Stoerparcours omvat zes spelaanleidingen bedoeld voor tieners van tien tot veertien jaar en is elke dag toegankelijk.

Lees meer...

GEPERSONALISEERDE RECLAME ZORGT VOOR VERDEELDE REACTIES

ANTWERPEN - Reclame op sociale media is overal, ook al is het niet de reden waarom mensen sociale media gebruiken. Advertenties moeten de aandacht trekken en ontvangers op een positieve manier beïnvloeden. Samen met bachelorstudenten communicatiewetenschappen onderzochten professor Karolien Poels van de Faculteit Sociale Wetenschappen, en doctorandus Evert Van den Broeck (UAntwerpen) de effectiviteit en perceptie van advertenties op Facebook.

Lees meer...

AFFICHE SCHLAGERFESTIVAL AANGEVULD MET SAM GOORIS EN DE ROMEO’S

HASSELT - Het Schlagerfestival 2018 maakte twee nieuwe artiestennamen bekend. Sam Gooris en De Romeo’s hebben hun komst naar het grootste schlagerfeest in Vlaanderen bevestigd. Christoff, Umberto Tozzi en Bart Kaëll waren eerder al aangekondigd.

Chris Bergs van organisator PSE Belgium: ‘Qua ambiance zitten we goed en wordt het een geslaagde dertiende editie met Sam, maar ook met Christoff, Bart Kaëll én De Romeo’s, die we ook nog toevoegen aan onze line-up. Het trio heeft het zo naar hun zin bij ons, dat ze opnieuw hebben toegezegd. En naast al dat feest- en partygeweld, is het uiteraard uitkijken naar het Italiaanse icoon Umberto Tozzi. De man van ‘Gloria’ en ’Ti Amo’ gaf vorige week in zijn mails nog aan dat hij uitkijkt naar ons festival, en dat gevoel is wederzijds.’

‘Het lijkt wel of Vlaanderen in een permanente Schlagerfestival-modus zit. Wij verkopen dagelijks tickets voor ons festival en het mooie is dat de snelheid en het aantal kaartjes per bestelling jaar na jaar blijft groeien. Zowel bij het publiek als bij de bedrijven is Het Schlagerfestival hot en trendy en ik begrijp dat. Als je éénmaal in Hasselt bent geweest, ondergedompeld in onze unieke festivalsfeer, dan ben je verkocht en kom je terug. De succesformule blijft een combinatie van verschillende factoren. Je hebt de gevarieerde, herkenbare line-up, gecombineerd met een prachtige zaal, een indrukwekkend podium, licht, geluid en de liveband. Wij geven onze bezoekers het beste van het beste, omdat we dat belangrijk vinden en omdat ze dat ook enorm waarderen.’

Mensen kiezen voor zekerheden én voor grote namen; artiesten met uitstraling en charisma, die het entertainment-vak perfect beheersen. Christoff, Umberto Tozzi en Bart Kaëll passen in die optiek perfect op de affiche van het Schlagerfestival. Zij krijgen het gezelschap van Sam Gooris en De Romeo’s. Op z’n 44ste is Sam een certitude in de showbizz. 25 jaar na zijn gouden doorbraak-hit ‘Marijke’, springt hij nog steeds vlotjes het podium op, doet hij op zijn ‘Basketsloefkes’ een heerlijke moonwalk en laat hij het gras maar groeien. Ook goed voor een stevige portie ambiance zijn De Romeo’s. Volgend jaar vieren Chris, Gunther en Davy hun vijftienjarig bestaan en afgaande op hun enorme energie en populariteit is de kans groot dat ze nog een extra tandje bijsteken.

‘Wij voelen ons ontzettend thuis op Het Schlagerfestival. Ik denk dat je het kan vergelijken met als sporter deelnemen aan het WK voetbal, de Tour de France of Roland Garros. Wij krijgen zo’n kick wanneer we op een paar dagen tijd 45 000 man bereiken. Het is echt indrukwekkend: die sfeer en ambiance die je op het podium meemaakt. Als artiest wil je daar echt bij zijn, nét omdat het zo plezant is’, zeggen ze in koor. 

*INFO: HET SCHLAGERFESTIVAL 2018 - in de Ethias Arena in Hasselt op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart om 20u30 uur en op zondag 25 maart om 15u. Tickets kosten 28, 38 en 43 euro. Vanaf 50 personen: 3,50 euro korting per kaart, vanaf 250 personen: 5 euro korting per kaart, vanaf 500 personen: 7 euro korting per kaart. Bestellen via 070/345 345 (max. 0,30 euro/min.), vanuit Nederland: 0900 45 000 45 ( 0,45 euro /min.) Media Markt, Sint-Jozefstraat 10.1.1 in Hasselt (open maandag tot en met zaterdag 09.30-19.00 uur), www.hetschlagerfestival.be, www.ethias-arena.be en www.teleticketservice.com.

Groepskortingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; VIP: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

STAD BRUSSSEL VEROORDEELD NAAR AANLEIDING VAN UITBATING KONINKLIJK CIRCUS

BRUSSEL - Bij het Hof van Beroep in Brussel viel het arrest met betrekking tot de rechtszaak die Botanique/Sportpaleis hadden aangespannen tegen de Stad Brussel. Deze merkwaardige tandem van een gesubsidieerde en private organisatie had zich gezamenlijk ingeschreven in een oproep van de Stad Brussel voor een concessionaris van het Koninklijk Circus, een iconische concertzaal waarvan de Stad eigenaar is.

Lees meer...

EXPERIMENT MET MAXIMUMFACTUUR IN PROVINCIAAL SECUNDAIR ONDERWIJS GESLAAGD

ANTWERPEN – Afgelopen schooljaar voerde het Provinciaal Onderwijs Antwerpen als eerste in Vlaanderen een maximumfactuur in voor al haar secundaire scholen én alle leerjaren. Daarmee speelt ze een voortrekkersrol. De Gezinsbond, Test-aankoop, het kinderrechtencommissariaat: allemaal pleiten ze voor een maximumfactuur in het secundair.

Lees meer...

EEN HELE ZOMER LANG ZOEKT MEN NAAR ‘ALICE IN WONDERPARK’ IN RETIE

RETIE - Provinciaal Groendomein Prinsenpark zet de zomer in met een nieuwe, spannende zoektocht. Volg het spoor van ‘Alice in Wonderpark’ en treedt binnen in een wondere wereld waarvan je het bestaan niet vermoedde. De zoektocht is voor alle leeftijden en loopt tot 5 november.

Lees meer...

DETAILHANDEL OP MAAT IS ZOEK VOLGENS JAARLIJKSE DOORLICHTING

ANTWERPEN – De vijf Vlaamse provincies lanceerden via www.detailhandelvlaanderen.be voor het vierde jaar op rij de vernieuwde gemeentelijke feitenfiches voor detailhandel. Elk van de 308 Vlaamse steden en gemeenten krijgt een fiche met interessante data, zoals cijfers over het detailhandelsaanbod, demografische en tewerkstellingscijfers.

Lees meer...

NA JARENLANG GETOUWTREK WORDT INTENTIEVERKLARING KLEINE NETE ONDERTEKEND

GROBBENDONK – Tijdens de Netedag in Grobbendonk ondertekenden vertegenwoordigers van het Vlaams gewest, de provincie Antwerpen en de gemeenten langs de Kleine Nete tussen Kasterlee en Lier een intentieverklaring. Hierdoor zetten de besturen, samen met organisaties zoals Boerenbond, Natuurpunt, het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en de vzw Kempens Landschap, hun schouders onder een gebiedsgericht toekomstproject voor de vallei van de Kleine Nete.

Lees meer...

VLAAMSE UNIVERSITEITEN STARTEN OPLEIDING POSTGRADUAAT INTERNET OF THINGS

ANTWERPEN – Drie Vlaamse universiteiten (UAntwerpen, UGent en VUB ) starten dit najaar met de unieke opleiding Internet of Things (IoT). De kaarten liggen gunstig: de industrie snakt naar profielen met de juiste expertise, enkele toonaangevende bedrijven zetten er mee hun schouders onder en de betrokken universiteiten hebben veel ervaring in huis.

Lees meer...

PROVINCIE ANTWERPEN GAAT NAUWER SAMENWERKEN MET CHINESE TIANJIN

ANTWERPEN - Na tien jaar intensieve relaties hebben de provincie Antwerpen en Tianjin, één van de vier Chinese nationale stadsprovincies, een samenwerkingsakkoord ondertekend. Naar aanleiding daarvan bezocht een delegatie uit Tianjin, ondertussen ook bekend als de nieuwe thuishaven van Rode Duivel Axel Witsel, onze provincie. Burgemeester en vicepartijsecretaris van Tianjin, Wang Dongfeng, zette samen met gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) en gouverneur Cathy Berx de hadtekening onder een nieuwe stap in de vriendschap en samenwerking.

Tianjin is een belangrijke havenstad in het noorden van China en één van de vier nationale stadsprovincies. Het is één vijf nationale centrale steden en grenst aan de provincies Hebei en Peking en in het oosten aan de Bohaizee in de Gele Zee. Tianjin is de grootste kuststad in het noorden van China. Naar bevolkingsaantal is Tianjin de vierde grootste stad na Shanghai, Peking en Guangzhou. Het is een centrum van spitstechnologie en financiën. Al in de negentiende eeuw was Tianjin een belangrijke haven en daardoor de toegangspoort naar de hoofdstad Peking. Een samenwerkingsovereenkomst voor de komende vijf jaar moet de wederzijdse vriendschappelijke samenwerking en communicatie tussen de provincie Antwerpen en Tianjin nog versterken. Het European Trade Center krijgt daarin een cruciale rol toebedeeld.

Caluwé: ‘Met het oog op gemeenschappelijke welvaart en ontwikkeling is het onze voornaamste betrachting om organisaties en bedrijven met elkaar te linken zodat ze samenwerken en uitwisselen. Mogelijke vakgebieden waarin we voor elkaar een meerwaarde kunnen betekenen, zijn onderwijs, havenopleiding en logistiek, handel en economie, circulaire economie, creatieve economie en zorg. Als haven behoort Tianjin tot de top in China en de universiteit heeft bijvoorbeeld een departement voor logistics en supply chain management. Het biedt tal van opportuniteiten voor onze bedrijven en instellingen.’ In Tianjin is veel bedrijvigheid op het vlak van internationale scheepvaart, logistiek, moderne productie, onderzoek en ontwikkeling. De meest actieve sectoren van de economie zijn de IT-industrie, auto-industrie, bio-technologie, farmaceutische industrie, de metallurgie en de petrochemische industrie. Het kustgebied, bestaande uit Tianjin Port, de Tianjin Economic and Technology Development Area en de Tianjin Free Trade Zone, hebben talrijke internationale bedrijven aangetrokken.

De provincie onderhoudt al meer dan tien jaar goede relaties met de Chinese stadsprovincie. Zo opende Tianjin Liho Import and Export Group, een Chinees bedrijf dat zich in licht industriële producten specialiseert, tien jaar geleden een vestiging in Wommelgem. Dit China Europe Trade Center vormde het bruggenhoofd van de stad en haven van Tianjin in Europa. Sindsdien vonden tal van forums en bezoeken ter bevordering van wederzijdse handel plaats. Tianjin Liho kreeg in 2011 het bezoek van gouverneur Berx en in 2013 van gedeputeerde Caluwé. VITO heeft sinds 2012 een samenwerking met Tianjin Academy of Environmental Sciences. Wang Dongfeng, geboren in februari 1958, is afkomstig van Xi’an, Shaanxi. Hij studeerde aan de Xi'an Jiaotong University en behaalde er een masterdiploma in Economie. In 1998 werd hij directeur van de ‘Industry and Commerce Administration of Shaanxi province’. In 2016 werd hij de burgemeester van Tianjin. Hij kreeg uit handen van gedeputeerde Ludwig Caluwé Het Gulden Boeksken overhandigd. (Foto Britt Guns)

BELGISCHE WETENSCHAPPERS ONDERZOEKEN OORZAAK VAN EBOLA IN CONGO

ANTWERPEN - In het noorden van Congo brak in mei een kleine ebola-epidemie uit. Gelukkig kon die vrij snel worden ingedijkt. Op vraag van de Congolese autoriteiten vertrekt een internationaal team, onder wie wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, naar de afgelegen provincie Bas-Uélé in het evenaarswoud, dat grenst aan de Centraal-Afrikaanse Republiek, om de besmettingsbron te achterhalen.

Bij de grote ebola-epidemie in Liberia, Guinee en Sierra Leone stierven in 2014 en 2015 meer dan 11 000 mensen. De mortaliteit van ebola ligt gemiddeld op 50 procent, al zijn er bij sommige uitbraken ook uitschieters opgetekend tot 90 procent. Pas in juni vorig jaar werd het laatste land waar de ziekte was opgedoken, Liberia, ebolavrij verklaard. Toen er in mei sprake was van een uitbraak in een zeer afgelegen dorp in het noorden van Congo gingen de alarmbellen dan ook meteen af.

Dankzij de snelle interventie van de gezondheidsdiensten en mede door de afgelegen locatie bleven de gevolgen beperkt. Er is sprake van enkele tientallen verdachte gevallen. Een verdere verspreiding van het virus lijkt dus te zijn verhinderd, maar dat betekent niet dat de autoriteiten op hun lauweren kunnen rusten. Het Congolese Institut National de Recherche Biomédicale stelt een internationaal team samen om een ecologisch onderzoek naar de besmettingsbron uit te laten voeren.

Bioloog Herwig Leirs: ‘Dat Congolese instituut zocht ook contact met de Universiteit Antwerpen’. Samen met Erik Verheyen en Sophie Gryseels vertrekt hij morgen woensdag 28 juni voor drie weken naar Congo. Verheyen, die verbonden is aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), werkt al jaren samen met de Université de Kisangani en is vertrouwd met de streek en haar fauna. Gryseels trok in 2014 naar Guinee waar ze tijdens de grote ebola-uitbraak een maand lang bloed- en urinestalen van patiënten in een mobiel labo analyseerde.

UAntwerpen en het KBIN maken middelen vrij voor het huidige onderzoek. ‘Bijzonder aan deze epidemie is dat de besmetting van de eerste patiënt goed is gedocumenteerd. Het ging om een visser die een dood wild zwijn vond in het bos en vlees daarvan mee naar huis nam voor consumptie. De plaats waar dit gebeurde, is bekend. We weten nog niet welke wilde diersoort ‘gastheer’ van het virus is, al zijn er sterke aanwijzingen dat het om vleermuizen gaat.’

De drie Vlaamse wetenschappers zullen zich samen met een team onderzoekers van het Centre de surveillance de la biodiversité van Kisangani  focussen op het verzamelen van weefselstalen van zoogdieren, met bijzondere aandacht voor vleermuizen, knaagdieren, spitsmuizen en ‘bushmeat’, wild dat door de plaatselijke bevolking wordt gevangen voor consumptie en handel. Verheyen: Van alle verzamelde dieren nemen we stalen van bloed en verschillende organen. Tijdens het veldwerk zal veel aandacht gaan naar de bioveiligheidsaspecten. Het spreekt voor zich dat we geen risico op besmetting willen lopen.

RIZIV BETAALDE VIJF MILJOEN EURO MEER DOOR ‘BESPARINGEN’ VAN MINISTER DE BLOCK

ANTWERPEN - In november 2016 kondigde de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken besparingen aan in de gezondheidszorg door het terugschroeven van de terugbetaling van enkele geneesmiddelengroepen: de nasale corticosteroïden, de antibiotica en de zogenaamde maagzuurremmers. Claudia Defoort, studente farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, onderzocht voor haar masterproef het misbruik van deze geneesmiddelengroepen en de gevolgen van deze wijzigingen.

Lees meer...

STUDENTEN UANTWERPEN HEBBEN EIGEN BOEKENPROGRAMMA OP YOUTUBE

ANTWERPEN - Dringend nood aan een geschikt vakantieboek en je weet niet goed waar te zoeken? Dan is het nieuwe initiatief van de Universiteit Antwerpen iets voor jou. De studenten Nederlandse letterkunde zijn namelijk een eigen boekenprogramma begonnen. Niet op één of op Canvas, maar op YouTube.

Lees meer...

3CLICKSAWAY ZET MENSEN IN DE ETALAGE IN PLAATS VAN VACATURES

MERKSEM – Als erkende vluchteling of werkzoekende uit een kansengroep is een geschikte baan vinden vaak niet evident, zelfs niet wanneer je een opleiding hebt gevolgd. Vzw Werkvormm ontwikkelde een virtueel interimkantoor, een website waarop cursisten zichzelf presenteren aan potentiële werkgevers. Dit moet drempelverlagend werken, mogelijke vooroordelen doorprikken en de doorstroming naar een reguliere baan bevorderen.

Lees meer...

MET DE WATERBUS OF HET VEER NAAR HET CENTRUM VAN ANTWERPEN

ANTWERPEN - Je filevrij verplaatsen op de Schelde? Dat kan vanaf 1 juli met een nieuwe permanente waterbus uit het Zuiden. Reserveer alvast je gratis zitje en vaar mee met de waterbus tijdens de maand juli tussen Antwerpen, Kruibeke en Hemiksem. Daarnaast komt er ook een veer tussen linker- en rechteroever. De Schelde wordt zo een nieuwe vervoersweg voor pendelaars uit het Zuiden of de Linker-schelde-oever en wie naar Antwerpen komt. Ideaal voor woon-werkverkeer en daguitstappen.

Lees meer...

MANUELA VAN WERDE (N-VA) DRAAIT PLAATJES OP SINKSENFOOR VOOR KOTK

ANTWERPEN – Voormalig radiopresentatrice Manuela Van Werde, ooit actief bij Studio Brussel en Klara, en momenteel Vlaams parlementslid voor de N-VA, gaat nog eens eenmalig een radioprogramma presenteren waarbij luisteraars, maar ook bedrijven een plaat kunnen aanvragen in ruil voor een gift van minstens vijf euro ten voordele van Kom op tegen Kanker.

Lees meer...

PARTY-HOTELSCHIP LE FORMIDABLE IS KLAAR VOOR DE DIENST

ANTWERPEN – Het nieuwe exclusieve Partyship Le Formidable is klaar voor de dienst. Toen reder Marc Geerts in mei de pers uitnodigde, konden we amper geloven dat het schip zo vlug klaar zou zijn voor de vaart. Elders op deze website vindt u een relaas van die ontmoeting. Tijdens een opendeurdag één maand later bleek wel degelijk dat men kan uitvaren vanaf 1 september.

Lees meer...

FILM ONTMOET FOTOGRAFIE EN ARTISTIEK WERK VAN SUZY EMBO IN FOTOMUSEUM

ANTWERPEN – In het Fotomuseum (FOMU) aan de Waalsekaai lopen momenteel, en dit tot en met 8 oktober, twee nieuwe tentoonstellingen. In ‘The Still Point of Turning World’ benadrukken 24 kunstenaars de relatie tussen film en fotografie en op de vierde verdieping kan men kennismaken met het werk van de in Antwerpen geboren Suzy Embo.

Lees meer...

ABSOLUUT ROOK- EN VUURVERBOD IN PROVINCIALE BOSSEN, PARKEN EN DOMEINEN

ANTWERPEN - In heel wat provinciale bossen, parken en domeinen geldt een door de plaatselijke brandweer en burgemeester opgelegd rook- en vuurverbod. Zo is het in het provinciaal domein Zilvermeer, De Nekker, Arboretum Kalmthout, Kesselse Heide en alle Kempense domeinen (Hoge Mouw, Prinsenpark, Hertberg) het geval.

Lees meer...

EUROPA INVESTEERT MILJOENEN IN PROVINCIE VOOR INNOVATIE, MOBILITEIT EN MILIEU

ANTWERPEN - De Europese Unie investeert via het fonds Interreg Noordzeeregio twee miljoen euro in projecten waarmee ook in de provincie Antwerpen wordt ingezet op (eco-) innovatie, duurzaam milieu– en natuurbeheer en duurzame mobiliteit. Gedeputeerde Peter Bellens (CD&V): ‘Deze investeringen vertalen zich in heel concrete initiatieven waarmee een oplossing wordt geboden aan de zorgen van alledag en de uitdagingen voor de toekomst. Ze staan dicht bij de mensen en de plaatselijke bedrijven en komen tegemoet aan reële problemen. Wie zegt dat Europa een ver-van-mijn-bed-show is, heeft ongelijk. Europa werkt wel degelijk in ieders buurt.’ Bij het realiseren van deze projecten werken partners uit Vlaanderen, Nederland, Engeland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen nauw met elkaar samen.

Lees meer...

ANTWERPEN ONDERZOEKT RECREATIEF EN FUNCTIONEEL FIETSEN IN DE PROVINCIE

BERCHEM – In het kader van de provinciale fietsbarometer bevraagt de provincie Antwerpen fietsers om te weten wie er allemaal over onze wegen bolt en wat er volgens hen beter kan en moet. Met de informatie van De Grote Fietsenquête wil de provincie haar fietsbeleid nog beter afstemmen op de wensen en noden van de fietsers.

Lees meer...

VLUCHTELINGEN KUNNEN VOORTAAN VLUGGER KENNISMAKEN MET HUN STUDIE

ANTWERPEN - Vanaf volgend academiejaar kunnen vluchtelingen nog tijdens hun taaltraject proeven van het hoger onderwijs. De vier instellingen van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen bundelen daarvoor hun krachten met ATLAS - Integratie & inburgering Antwerpen. AUHA-voorzitter Robert Voorhamme: ‘Zo kunnen nieuwkomers sneller en diepgaander kennismaken met hun geplande studie.’

Lees meer...

OPLOSSING IN ZICHT VOOR PERSONEN MET EVENWICHTSPROBLEMEN

ANTWERPEN - Onze hersenen zijn erg flexibel, ontdekten wetenschappers van UAntwerpen en UZA. Samen met Luikse en Franse collega’s bestudeerden ze het brein van mensen die deelnamen aan een paraboolvlucht. Professor Floris Wuyts: ‘De hersenen passen zich aan als er zich een conflict voordoet. Dat nieuwe inzicht kan op termijn patiënten met evenwichtsproblemen helpen.’

Lees meer...

ARMENTEKORT ZOEKT BUDDY’S IN DE KEMPEN

GEEL – Vzw ArmenTeKort is een organisatie die mensen in kans-armoede helpt via een buddyproject, waarbij kansrijke vrijwilligers, na een vormingstraject, activiteiten doen met kansarmen. In de stad Antwerpen hebben zich op die manier in drie jaar tijd al bijna 250 buddykoppels gevormd. Het initiatief raakte in heel Vlaanderen bekend door een reportage in het VRT-programma Panorama.

Met de steun van het plattelandssubsidieprogramma LEADER slaat ArmenTeKort nu zijn vleugels uit naar de Zuiderkempen, met Geel als uitvalsbasis. Na een reeks infosessies starten daar in september de eerste gratis opleidingen voor Kempense buddy’s.

Mensen die lang in armoede leven krijgen af te rekenen met materiële tekorten en de gevolgen ervan. Chris verkeerde in dat geval. ‘Ik was een journaliste. Tot mijn 30ste had ik een leuke carrière. Nadien kreeg ik de ene tegenslag na de andere te verwerken. Tien jaar geleden moest ik tot mijn eigen stomme verbazing vaststellen dat ik onder de armoededrempel leefde. Je komt dan in een circuit terecht waar je wordt betutterd: door de RVA, de VDAB,… Via Facebook leerde ik ArmenTeKort kennen. Die brachten me in contact met mijn buddy, Timothy. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik opnieuw positief in het leven staat. We denken eraan om samen een vzw MAAT op te richten. Zo’n luisterend oor heb je nodig en dat vind je niet in je kennissenkring. Die valt trouwens uiteen omdat vrienden hun neus ophalen indien ze merken dat je arm bent of je gewoonweg niet begrijpen.’

Het streefdoel van ATK is om met 5 000 buddykoppels een effectieve weerslag te krijgen op de kans-armoedecijfers. Met de steun van LEADER Kempen Zuid maakt ATK de sprong naar het platteland. ATK krijgt voor het project 65 500 euro LEADER-steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen om de buddywerking in Geel en omstreken de volgende twee jaar uit te bouwen en lokaal in te bedden. Gedelegeerde Peter Bellens (CD&V): ‘Op het platteland is armoede vaak een verdoken problematiek die je niet meteen ziet in het straatbeeld maar de verhalen zijn niet minder schrijnend. In Geel, Herentals en Mol leeft één kind op tien in armoede, in Turnhout zelfs één op vijf. Vaak gaat het om sociale armoede: kinderen die niet naar verjaardagsfeestjes van hun vriendjes kunnen omdat hun ouders geen cadeautjes kunnen betalen bijvoorbeeld. Maar ik denk ook aan kinderen die met een lege brooddoos naar school worden gestuurd, aan bejaarden die in afgelegen gehuchten vereenzamen, aan vervoersarmoede op het platteland,… Het succes van dit project moet de overheid wakker schudden om daadwerkelijk iets aan armoede te doen.’

ATK is op zoek naar Kempenaren die zich willen inzetten als buddy voor een andere Kempenaar in kans-armoede. Coördinator Evelien Dams: ‘Ons doelpubliek bestaat uit drukbezette Kempenaren die toch tijd willen vrij maken om iets te betekenen voor iemand die het moeilijk heeft. Dat gaat van ondernemers over net afgestudeerden of bruggepensioneerden.’ De (gratis) opleiding bestaat uit een e-learningtraject en een zestal workshops op zaterdagen, gegeven door toptrainers.

Lees meer...

STATIONSOMGEVING VAN LIER WORDT EEN BELANGRIJK FIETSKNOOPPUNT

LIER - De provincie Antwerpen is in volle voorbereiding voor de aanleg van de fietsostrade F11, die zal lopen van Antwerpen naar Lier. Meer speciaal zal ze het station van Berchem met dit van Lier verbinden. Om fietsers vlot en veilig door en voorbij de Pallieterstad te brengen, investeren de provincie, de stad Lier en de Vlaamse overheid in de aanleg van een fietscomplex aan het station van Lier.

Lees meer...

STATION M. GAAT AANSTAANDE WOENSDAG VAN START

MOL - Op woensdag 21 juni opent Station M. aan de Voogdijstraat in Mol om 9u30 officieel de deuren. Vanaf dan kunnen jonge starters en artistiekelingen (16 tot 30 jaar) hun project (tijdelijk) in realiteit omzetten. Ook flexwerkers kunnen er terecht. Een DJ komt de opening opluisteren, alle mogelijkheden binnen Station M. worden getoond en we komen ook de programmatie van de Open-M.-Dagen te weten. Ook op donderdag 22 en vrijdag 23 juni kan je de opening komen vieren.

Lees meer...

PROVINCIE ANTWERPEN VROEG MENING OMWONENDEN A 12 OVER OOIEVAARSNEST

PUURS – Het PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan) Ooievaarsnest in Puurs situeert zich in het gebied tussen de snelweg A 12, de oude spoorweg en de straten Ooievaarsnest en Gansbroekstraat. Daar bevinden zich momenteel Inkart (in het zuidoosten) en de Klein-Brabantse Shooting Club (in het noordoosten), alsook een voormalig gipsstort (aan de westzijde) met daarop enkele windmolens. Er is ook een wachtbekken voor mogelijke wateroverlast uit de Ziel- en Appeldonkbeek (in het noordwesten).

Lees meer...

ZONDAG STAAT HET VRIJBROEKPARK IN HET TEKEN VAN DE ROOS

MECHELEN - Tijdens de Rozenfeesten zie en ruik je de duizenden rozen van het Vrijbroekpark op hun best. Kom nu zondag 18 juni tussen 10 en 17 uur snuisteren op de rozen- en plantenmarkt en vind je favoriete roos voor jouw tuin. Of volg één van de rozenwandelingen die starten aan de infotent om 13u30, 15u. en 16u30.

Lees meer...

KUNSTWERK VAN LUDWIG VANDEVELDE KRIJGT PLAATS IN VRIJBROEKPARK

MECHELEN – Na heel wat omzwervingen krijgt het beeldhouwwerk ‘Bloemensculptuur’ van beeldend kunstenaar Ludwig Vandevelde een mooie plek in de nabijheid van de Franse rozentuin van Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark aan de Ridder Dessainlaan in Mechelen. Het massieve bronzen boeket krijgt een plaats tussen de weymouthden, de rododendrons, het herfsttijloos en de kievitsbloemen. Vanop de zitbanken kan de parkbezoeker optimaal genieten van de sculptuur die Ludwig Vandevelde in 1998 creëerde.

Lees meer...

OPNIEUW & CO VIERT FEEST IN KESSEL OP 17 JUNI

KESSEL - Twee jaar geleden opende Opnieuw & Co vzw aan de Grote Steenweg in Kessel een grote kringloopwinkel.  De cijfers bewijzen dat deze megastore ook een megasucces is geworden.

In de voorbije twee jaar mocht men 147 461 klanten verwelkomen en zijn er minstens zoveel tevreden mensen vertrokken met een glimlach. De winkel is dan ook makkelijk bereikbaar en heeft een grote parking. In die periode hebben zowat 12 800 klanten ‘iets’ aan de organisatie gegeven en kregen liefst 851 103 goederen een tweede huis. Er werd 589 584 kilo binnengebracht.

De klanten werden twee jaar lang verder geholpen door een twintigtal medewerkers. Ondertussen staan er 32 helpers paraat om elke dag de winkelbelevenis compleet te maken. Het grootste deel van deze mensen hebben een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

Om twee jaar Opnieuw & Co in Kessel te vieren krijgen alle bezoekers op zaterdag 17 juni een glas cava of fruitsap, lekkere wafels en tien procent korting op alle goederen. Breng zeker eens een bezoekje aan deze megastore, 1 500 vierkante meter winkelplezier gegarandeerd. De winkel is open van maandag tot en met zaterdag doorlopend van 10 tot 18 uur.

De vijfde Opnieuw & Co-winkel werd op zaterdag 6 juni 2015 in Kessel geopend. Uit de uitgebreide kledingafdeling met meerdere paskamers kom je gegarandeerd met iets passends buiten. Het meer dan ruime aanbod van meubilair biedt voor ieder wat wils. Verder is er een enorme keuze aan huisraad, elektro (met garantie), boeken, speelgoed, multimedia, hobby,… Tijdens het rondneuzen kun je even op adem komen in de koffiehoek met gratis bio-koffie of –thee en water.

Opnieuw & Co Kessel is niet alleen een verkooppunt, maar ook een binnenbrengpunt voor herbruikbare goederen. Dankzij de overdekte fietsenstalling en een grote parking voor 60 wagens breng je gemakkelijk je spullen ter plekke. De locatie is ook vlot bereikbaar met De Lijn. Het treinstation van Kessel is op twintig minuten wandelen.

Opnieuw & Co heeft kringwinkels in Mortsel, Kontich, Duffel, Lier en Kessel. Dankzij de Vlaamse regering werken in de diverse sociale werkplaatsen en maatwerkbedrijven meer dan 60 medewerkers. Een andere groep bestaat uit vrijwilligers en medewerkers met het statuut 60. Deze laatsten werken via het OCMW bij Opnieuw & Co.

De missie van Opnieuw & Co is verminderen van de afvalberg, inburgeren van producthergebruik, ondernemen met zorg voor het milieu, tewerkstellingskansen creëren, zorgen voor een aangename sfeer en streven naar een gezond financieel beleid.

De visie is: ‘Mensgericht, milieubewust en verantwoord ondernemen waarborgt zelfontplooiing.’ Per jaar worden meer dan 32 000 meubels binnengebracht, bijna 380 000 stuks kleding verkocht en 550 000 stuks huisraad aan de man gebracht. 350 mensen staan dagelijks paraat.

VZW DE MANNE ORGANISEERT DE PELOUZE IN GEMEENTEPARK VAN MERKSPLAS

MERKPLAS – In Merksplas start de zomer met Pelouze. Op zaterdag 24 en zondag 25 juni kan je in het gemeentelijk park Carons Hofke aan de Hofeinde terecht voor cultuur in de brede zin van het woord. Voor het derde jaar op rij zorgen de jonge organisatoren van De Manne vzw voor een gezellige en creatieve sfeer met aangenaam gezelschap, zomerse plaatjes, aangepaste drank- en eetstandjes en verschillende culturele uitspattingen. Ook zelf meegebracht entertainment is meer dan welkom. Zaterdag loopt Pelouze van 13 uur tot middernacht, zondag van 14 tot 18 uur.

Lees meer...

PROVINCIE ANTWERPEN ZET NU OOK VERENIGINGEN AAN TOT AANKOOP ZONNEPANELEN

KALMTHOUT – Vraag aan tien willekeurige mensen waarom ze voor zonnepanelen kiezen en je krijgt gegarandeerd het antwoord dat het geld bespaart. Maar ook dat zonnepanelen bijdragen aan een betere toekomst voor onze (klein)kinderen. De groepsaankoop zonnepanelen van de provincie Antwerpen is een slimme manier om te investeren in de toekomst. Dat hebben heel wat mensen al begrepen. De voorbije groepsaankopen zorgden voor maar liefst 7 650 nieuwe installaties.

Lees meer...

IN BORNEM KAN JE KAMPEREN IN EEN BOOM-PIT

BORNEM – Deze zomer kan je in de provincie Antwerpen voor het vierde jaar op rij gaan pitkamperen met Terra Nova, het zomerprogramma van de provincie. De voorbije dagen zijn Kempens Landschap, de gemeente Bornem en kunstenaar Dré Wapenaar druk in de weer geweest om vier boompitten op te hangen vlakbij het paviljoen De Notelaer aan de Notelaerdreef. Dit achttiende-eeuwse erfgoedpareltje aan de Schelde wordt deze zomer het kampeerterrein van vele avontuurlijke bezoekers. Eerder dit jaar werd het beheer van het voormalige jachtpaviljoen en het domein overgenomen door de vzw Kempens Landschap. Het gebouw bleef wel eigendom van Toerisme Vlaanderen en de vzw De Notelaer blijft zorgen voor de eigenlijke uitbating en het organiseren van activiteiten.

Lees meer...

PROVINCIE EN KUL WERKEN SAMEN OVER LANDBOUW- EN PLATTELANDSBELEID

GEEL - KU Leuven (Campus Geel) en de provincie Antwerpen bekrachtigden met een samenwerkingsovereenkomst hun jarenlange samenwerking in de domeinen landbouw en plattelandsbeleid. Ze zullen in de toekomst hun competenties in onderzoek en kennisverspreiding inzetten voor de ondersteuning van de land- en tuinbouwsector en de ontwikkeling van het platteland.

Lees meer...

PROVINCIES ANTWERPEN EN VLAAMS-BRABANT WERKEN SAMEN AAN FIETSOSTRADES

ANTWERPEN - De provincie Antwerpen stelde de studiebureaus Arcadis en Evolta aan als ontwerper voor enerzijds de fietsostrade F104 Lier-Aarschot en anderzijds F 103 Lier-Herentals. Hun opdracht bestaat er in het tracé te onderzoeken en een ontwerp te maken op basis van het voorkeurstraject. Begin 2019 moeten hun plannen klaar zijn. Het doel van deze nieuwe fietsostrades is om dagdagelijkse verplaatsingen met de fiets veiliger en comfortabeler te maken, en zo een duurzame vervoerskeuze te promoten.

Lees meer...

TOEKOMSTONDERWIJS ANTWERPEN GOOIT HANDBOEKEN WISKUNDE BUITEN

HOBOKEN - Toekomstonderwijs Antwerpen biedt volwassenen de kans om hun diploma secundair onderwijs te behalen. Met ongeveer 500 cursisten per semester is het centrum het grootste tweedekansonderwijs in de regio. Cursisten vanaf achttien jaar behalen op eigen tempo hun diploma secundair onderwijs. Nadat de onderwijsinspectie de lessen wiskunde te theoretisch vond, gooide leerkracht Koen Ferny de handboeken buiten. Nu leren zijn cursisten aan de hand van praktische opdrachten met plasticine of zelfs brandjes. Elke woensdagmorgen staat Koen voor de klas in de Maalbootstraat in Hoboken. Door zijn nieuwe aanpak zijn zowel hij als zijn leerlingen nu supergemotiveerd voor de lessen wiskunde.

Lees meer...

GLASTUINBOUW SCHAKELT LANGZAAM OVER OP NIEUWE WARMTEBRONNEN

GEEL - Kunnen we het rendement van warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) optimaliseren door ze met elkaar te koppelen via een warmtenet? Dat is de vraag die de provincie Antwerpen voorlegde aan het Kenniscentrum Energie van de Thomas More hogeschool. Daar ontwikkelde men een concept dat men concretiseerde in vier glastuinbouwgebieden in de provincie Antwerpen. De resultaten van deze studie werden voorgesteld tijdens de studiedag ‘WKK in de glastuinbouw’.

Lees meer...

BEZOEKERSCENTRUM KOLONIE 5-7 IN MERKSPLAS VANAF MORGEN VRIJ TOEGANKELIJK

MERKSPLAS – De Koloniën van Weldadigheid. De naam klinkt als een paradijs uit een oud sprookje. Alleen hebben deze plaatsen in Nederland (Frederiksoord, Ommerschans en Veenhuizen) en België (Wortel en Merksplas) bestaan. De sporen zijn overal nog zichtbaar: in het landschap, de wegen en de gebouwen. Maar onzichtbaar komen ze ook nog voor, in de herinneringen van vele families. Vanaf morgen 4 juni kan je hun geschiedenis gaan bekijken.

Lees meer...

PINKSTERMAANDAG IS PLANTEN- EN AMBACHTENDAG IN DE SCHORRE

BOOM – Nu, Pinkstermaandag 5 juni, van 10 tot 17 uur, organiseert Provinciaal Recreatiedomein De Schorre aan de Schommelei in Boom, naar goede traditie de jaarlijkse Planten- en Ambachtendag. Verwacht je aan meer dan 140 standhouders met planten, bloemen, kruiden, biologische producten, ambachtelijk lekkers, handgemaakte accessoires en allerlei workshops. Sinds vorig jaar werd deze markt ook in een jong en hip jasje gestoken door de samenwerking met ‘Bokaal’. Deelnemen kost twee euro maar is gratis voor kinderen tot en met twaalf jaar. De vorige jaren kwamen er zowat 7 000 bezoekers langs.

Lees meer...

PUBLICATIE OVER WAARDERINGS- EN HERBESTEMMINGSTRAJECT COLLECTIE AGFA GEVAERT

ANTWERPEN – In 2015 nam de provincie Antwerpen het historisch archief van Agfa-Gevaert onder haar hoede. Het voorbije anderhalf jaar is er door het FotoMuseum (FOMU) in samenwerking met Archief- en Documentatiecentrum van de Vlaamse Beweging (ADVN), het Expertisecentrum Technisch Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed (ETWIE) en Agfa NV gewerkt aan een waarderings- en herbestemmingstraject met als doel dit unieke industrieel erfgoed in de beste omstandigheden te behouden, te beheren en te ontsluiten. Een doordachte waardebepaling was cruciaal voor de geplande herbestemming van verschillende deelcollecties. De omvang van de historische collectie Agfa-Gevaert bedraagt naar schatting 400 strekkende meter archief en documentair erfgoed en 220 kubieke meter objecten en audiovisueel materiaal.

Lees meer...

CONCERT- EN FESTIVALORGANISATOREN TEN STRIJDE TEGEN SABAM

ANTWERPEN - Een ongebruikelijke coalitie van concert- en festivalorganisatoren, samen verantwoordelijk voor het grootste deel van de concerten en festivals in ons land, stapt naar de rechtbank en vraagt de rechter om Sabam te dwingen zijn recente prijsstijging voor concerten en festivals in te trekken.  

Lees meer...

DONDERDAG WORDEN BELGISCHE CORPORATIE VIDEOPRODUCTIES IN DE KIJKER GEZET

BRUSSEL – Volgende donderdag 1 juni organiseren AP Hogeschool en Kanaal Z voor de achttiende keer het Belgian Corporate Video Festival, de grootste awardshow die jaarlijks de beste Belgische corporate videoproducties in de bloemetjes zet. Dit Festival vindt plaats in Kinepolis Brussel en is hét netwerkevenement bij uitstek voor audiovisuele communicatie in ons land.

Lees meer...

MODE-EVENT ANIMALISTIC VERRAST MET ONTWERPEN VAN JONGEREN

MERKSEM - Voor wie van mode houdt en wil worden verrast met ontwerpen van jongeren is het mode-event Animalistic een aanrader. Op 1 en 2 juni showen meer dan 120 leerlingen van het Provinciaal Instituut ST Godelieve hun creaties in zaal De Volkslust aan de Van Heybeeckstraat in Merksem. Ook wie denkt aan een opleiding in de modewereld, krijgt hier alvast een voorproefje van wat je kan leren tijdens een secundaire opleiding.

Lees meer...

ONTDEK ZONDAG EEN VLEUGJE EROTIEK IN DE SCHORRE

 

BOOM - Wil je De Schorre en haar natuur op een andere manier leren kennen? Schrijf je dan in voor een unieke wandeling nu zondag 28 mei van 13 tot 15 uur met huisgids Jan Vaeck, coördinator milieu en preventie. Jan werkt sinds 1989 in het domein en kent De Schorre dan ook als zijn broekzak. Hij kan alle planten en bloemen met naam benoemen, vertelt je meer over geneeskrachtige planten en neemt je mee in de wereld van de (planten)mythologie. Tijdens de eerste themawandeling leer je meer over lust-wekkende planten. Jan verklaart de naams-beschrijvingen en vertelt je alles over de gebruiken. Opgelet: deze wandeling is vanwege de inhoud niet geschikt voor kinderoren. Deelnemen kost vijf euro maar daar krijg je wel een drankje voor in de plaats.

Lees meer...

TECHNOLOGIE EN WEB TWEE NIEUWE OPLEIDINGEN BIJ GO! CVO ANTWERPEN

DEURNE - Volwassenen verkiezen opleidingen die werkzekerheid bieden. Daarom start het centrum voor volwassenenonderwijs GO! CVO Antwerpen in september twee nieuwe opleidingen op. 'Webdesigner' en 'ICT en administratie' behoren binnenkort tot het opleidingsaanbod van het tweedekansonderwijs.

Lees meer...

CONTAINERDORP POLIOPOLIS KLAAR VOOR DE DIENST

WILRIJK - De studievaccins zijn toegekomen, de keukenkasten zijn gevuld, het salon is ingericht, de fitnesstoestellen staan klaar: Poliopolis, het containerdorp op het parkeerterrein van het UZA was vandaag maandag klaar om een eerste groep van vijftien vrijwilligers te verwelkomen. Zij nemen deel aan een unieke studie, uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen, om twee nieuwe kandidaat-poliovaccins te testen.

Lees meer...

WANDEL TUSSEN DE VIJVERS VAN HET RIVIERENHOF

DEURNE - Het landschap van het provinciaal groendomein Rivierenhof lijkt wel een aquarel: gecreëerd door water. Kom meer te weten over de oorsprong van dit water en welk leven het herbergt. Een ervaren domeinwachter leidt je rond tussen vijvers, langsheen grachten en een rivier. Als het warm is, krijg je er misschien zelfs natte voeten van. Een verfrissende wandeling aan het begin van de zomer.

Lees meer...

WANDEL TUSSEN DE VIJVERS VAN HET RIVIERENHOF

DEURNE - Het landschap van het provinciaal groendomein Rivierenhof lijkt wel een aquarel: gecreëerd door water. Kom meer te weten over de oorsprong van dit water en welk leven het herbergt. Een ervaren domeinwachter leidt je rond tussen vijvers, langsheen grachten en een rivier. Als het warm is, krijg je er misschien zelfs natte voeten van. Een verfrissende wandeling aan het begin van de zomer.

Lees meer...

SAMENTUINERS LICHTEN HUN WERKING TOE IN HOF VAN LEYSEN

ANTWERPEN - Ook het Hof Van Leysen neemt aanstaande zondag deel aan de Dag van het Park die als sinds 1991 wordt georganiseerd. Samentuiners lichten er hun werking toe en Buurtwerkgroep De Ley doet opnieuw mee. Er is kinderanimatie en je kan er iets klein eten en drinken.

Lees meer...

MAAK ZONDAG KENNIS MET JE GEBOORTEBOOM IN HET RIVIERENHOF

DEURNE - Op de laatste zondag van mei staan traditiegetrouw de parken in de schijnwerpers. Ook het provinciaal groendomein Rivierenhof doet weer mee. Kom op 28 mei de natuurwijsheid van de Kelten ontdekken en maak kennis met jouw geboorteboom. Om 10 uur vertelt een ervaren Vereniging voor Milieueducatie Provincie Antwerpen (VMPA)-natuurgids over de karaktereigenschappen die je volgens de Keltische bomenhoroscoop zijn aangeboren.

Lees meer...

DE ZON LOKT 12 000 MENSEN NAAR DE ANTWERPSE FORTEN

 HOBOKEN - Ruim 12 000 mensen brachten gisteren zondag een bezoek aan één van de 25 locaties van de Fortengordel van de provincie Antwerpen. Dat maakt van de negende uitgave een absolute recordeditie, mede te danken aan het mooie weer en het recordaantal deelnemende forten. Onder de slogan ‘Forté’ heroverde het publiek niet alleen de historische forten in en rond Antwerpen, maar ontving ook het gevarieerde muziekaanbod enthousiast applaus.

Lees meer...

ZELDZAME VISSOORTEN ONTDEKT IN GROTE NETE

BALEN - Vorig jaar maakte de provincie Antwerpen de Grote Nete en de Kleine Hoofdgracht in Balen beter vis-passeer-baar. De maatregelen blijken te werken. Recent visonderzoek concludeert dat een aantal zeldzame soorten zoals de kwabaal, de beekprik en de serpeling opnieuw meer stroomopwaarts terug te vinden zijn.

Lees meer...

BASISISSCHOOL DE BEVER KAN SPELEN IN HAAR BEVERVALLEI

DEURNE – Afgelopen zaterdag opende de ‘Bevervallei’, een avontuurlijke natuurleerplek op basisschool De Bever aan de Albert Bevernagelei in Deurne. De school werkte hiervoor samen met de stad, EcoHuis Antwerpen en Milieuzorg op School (MOS) provincie Antwerpen.

Lees meer...

LEERLINGEN UIT DEURNE OPENEN GERECYCLEERDE BUITENKLAS PIME IN LIER

LIER – Afgelopen vrijdag 19 mei werd de nieuwe buitenklas ‘het Mierennest’ officieel geopend in de natuurtuin van het PIME door gedeputeerde Rik Röttger (sp.a) en leerlingen van basisschool De Octopus uit Deurne. Als je de nieuwe buitenklas vanop een afstand bekijkt, doet ze denken aan een gigantisch mierennest. De naam past ook bij de namen van de andere buitenklassen van het PIME die Vossenhol en Kraaiennest heten.

Lees meer...

TERRA NOVA OPENT ZOMERSE POP-UP CAMPING EN ZET TIENJARIGEN IN DE KIJKER

MECHELEN – Terra Nova 2017 schudt vijf nieuwe logeeradresjes uit de mouw. In het Mechelse Vrijbroekpark kregen we een sneakpreview van één van deze unieke overnachtingsmogelijkheden: camping Vrijbroek rond de Barak van Bartel. Samen met 21 leerlingen van het vierde leerjaar van de Victor Van de Walle basisschool uit Mechelen ontdekten we wat de kampeerders van camping Vrijbroek te wachten staat.

Lees meer...

PROJECT BRUG BINNEN BUITEN INTEGREERT EX-GEVANGENEN IN DE MAATSCHAPPIJ

ANTWERPEN - Gedetineerden vinden na het vrijkomen uit de gevangenis vaak moeilijk hun weg in het (vrije) leven. Met het project Brug Binnen Buiten wil het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Antwerpen met ondersteuning van de Universiteit Antwerpen hen helpen om zich te integreren. Een proefperiode leverde alvast succesvolle resultaten op.

Lees meer...

HEROVER DE FORTEN EN GENIET VAN MUZIEK OP ZONDAG 21 MEI

STABROEK - De Fortengordel is een jaarlijks evenement dat mensen wil laten kennismaken met de forten in en rond Antwerpen. In 2016 namen maar liefst 9 000 bezoekers deel. Dit keer ben jij toch ook van de partij? Via de verschillende fietssuggestieroutes ervaar je de prachtige natuur en ontdek je unieke plekjes in de 24 deelnemende forten. Ieder fort heeft heel wat te bieden. De Fortengordel vindt plaats nu zondag 21 mei. Er staan die dag heel wat activiteiten gepland voor jong en oud. Ook kan je volop genieten van een heerlijk muziekje, want muziek is het thema van deze editie.

Lees meer...

DIT WEEKEND NAAR HET VRIESELHOF VOOR ‘AVONTUUR IN DE NATUUR’

OELEGEM - De provincie Antwerpen gaat dit weekend feesten op zaterdag 20 en zondag 21 mei en dit voor de tweede keer op rij in het Provinciaal Groendomein Vrieselhof met als rode draad ‘Op avontuur in de natuur’. Tal van gratis activiteiten dompelen je tijdens het Natuurfeest onder in de soortenrijkdom van een uniek stukje natuur dat ook in het Europees NATURA2000-netwerk ligt. Aangezien Provinciaal Groendomein Vrieselhof aan het fort van Oelegem en de Antitankgracht grenst, kan je van het Natuurfeest naar de Fortengordel en weer terug. Het Natuurfeest laat je fauna en flora van dit gebied op een actieve manier beleven.

Lees meer...

DE FLEXIBELE ARBEIDSMARKT: IN NEDERLAND AL JAREN EEN FEIT, IN BELGIE DE TOEKOMST

BRUSSEL - De veelbesproken wet-Peeters wil stappen zetten richting een modernere en flexibelere arbeidsmarkt. In Nederland deden ze dat al veel eerder, met als gevolg het hoogste aantal deeltijds werkenden, tijdelijke contracten en zelfstandigen zonder personeel (zzp) van Europa. De Nederlandse Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) houdt die flexibele arbeidsmarkt voor het licht in hun publicatie ‘Voor de zekerheid'. Het rapport beschrijft zowel de kansen als de gevaren van de flexibele arbeidsmarkt, en adviseert de overheid maatregelen te nemen om nadelige gevolgen te voorkomen en te bestrijden.

Lees meer...

GERS PARDOEL HOOFDACT OP PENNENZAKROCK

MOL - De grote vakantie komt met rasse schreden naderbij en daarmee staat de 23ste editie van Pennenzakkenrock op het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer aan de Zilvermeerlaan in Mol bijna voor de deur. En dit met een knaller van formaat. Gers Pardoel is namelijk de hoofd-act. Ondertussen kan de organisatie pronken met een volledige en vooral spectaculaire affiche met niet minder dan dertien topartiesten. Op het muziekpodium mogen we dit jaar opnieuw sterke en vertrouwde namen verwachten zoals Regi, Gene Thomas en Laura Tesoro. Op naar een fantastische afsluiter van het schooljaar.

Laten we beginnen met het muzikale aanbod. Wie komt er de kinder- en andere harten verwarmen met toffe meezingers en geeft een instant goed gevoel? Gers Pardoel. Hij werd in 2009 in Nederland en Vlaanderen bekend vanwege zijn succesvolle samenwerking met The Opposites op de single ‘Broodje Bakpao’. Pardoel’s debuutalbum ‘Deze wereld is van jou’ werd uitgebracht in november 2011 en haalde platina op 28 mei 2012. Pardoel is vooral bekend geworden door zijn grootste Nederlandstalige Top40 hit ‘Ik neem je mee’ en is één van de muzikale gasten in het VTM-programma ‘Liefde voor muziek’. Ook Gene Thomas (‘Voor haar’), Laura Tesoro en Dean komen afgezakt naar Mol. De vorige edities werd Laura op handen gedragen en dat zal dit jaar niet anders zijn. Met haar stomende live-set zal ze de handjes moeiteloos op elkaar krijgen. Leerlingen en leerkrachten: smeer jullie dansbenen alvast maar in. Dean voegt zich bij de Pennenzakkenrock-affiche en brengt zwoele ballades. Hij won ‘Idool’ in 2007, bereikte de eerste plaats in de Ultratop 50 met zijn debuutalbum, scoorde menig radio-hit op zowat alle commerciële zenders en werd TV-presentator op onder meer Disney Channel en Anne. Dean en zijn entourage brengen hits uit hun Nederlandstalig repertoire.Wil je liever de dansbenen strekken, dan kan je zeker terecht bij dj Kelly Pfaff, Michael Schack, dj Jelle B, dj Reeze, en dj Tom (La Barraca). Bengels die nog meer beats willen, kunnen zich uitleven met de enige echte Regi. Waar zijn die handjes? Ketnet is ook weer van de partij. De kinderzender is al jaren partner van Pennenzakkenrock en dus zijn ook de sympathieke Ketnet-wrappers opnieuw present. De KetnetBand komt een spetterend optreden geven en de cast van Unidamu brengt een mix van tophits uit hun Ketnet Musical.

Pennenzakkenrock was in het verleden al trendsetter en ook deze keer kiest het festival voor een veilig decibelniveau. Maar de modernste geluidstechnieken garanderen wel een totale muziekbeleving. Speciaal voor Pennenzakkenrock, dat loopt van 8u tot 16u30, slaan Thomas Van Achteren, ook bekend als Ketnet-wrapper, Hans Lynen, Frederik Covent en Dieter Stryckers de handen in elkaar. Deze vier muzikanten delen de liefde voor het hardere muziekwerk. Samen vormen zij speciaal voor Pennenzakkenrock de band ‘Rock@ddicts’ en op donderdag 29 juni zullen ze een eerste metal-rock-initiatie geven aan de bezoekers van Pennenzakkenrock. Sing-a-longs, moshpits, headbangers en ambiance verzekerd. Bovendien vindt de dj-contest, waar jong dj-talent het tegen elkaar opneemt, een ganse dag plaats vlakbij dit rockpodium. Ondanks de stormloop op de schooltickets is er zeker nog ruimte voor fans die op donderdag 29 juni naar Pennenzakkenrock op het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer willen afzakken. Zij kopen een dag-ticket aan de democratische prijs van dertien euro. De toegang tot bijna 60 attracties en animatie is inbegrepen. (EM)

Lees meer...

OP ZONDAG 11 JUNI STAAT HET RIVIERENHOF IN HET TEKEN VAN DE ROOS

DEURNE - Een gelukkig hart is als een tuin vol rozen. Talrijke spreekwoorden en dichters, filosofen, liedjesmakers en zelfs cynici werden geïnspireerd door de roos. De iconische bloem spreekt tot de verbeelding en heeft een eigen feest dan ook dubbel en dik verdiend.

Op zondag 11 juni tussen 11 en 18 uur hebben zowel de liefhebber als de toevallige passant in het Rivierenhof langs de Parkweg rendez-vous met een zinnenstrelende ode aan de koningin der bloemen. Het jaarlijkse Rozenfeest in juni, de rozenmaand, is een gezinsvriendelijk evenement boordevol gratis activiteiten.

Lees meer...

OP ZONDAG 11 JUNI STAAT HET RIVIERENHOF IN HET TEKEN VAN DE ROOS

DEURNE - Een gelukkig hart is als een tuin vol rozen. Talrijke spreekwoorden en dichters, filosofen, liedjesmakers en zelfs cynici werden geïnspireerd door de roos. De iconische bloem spreekt tot de verbeelding en heeft een eigen feest dan ook dubbel en dik verdiend.

Op zondag 11 juni tussen 11 en 18 uur hebben zowel de liefhebber als de toevallige passant in het Rivierenhof langs de Parkweg rendez-vous met een zinnenstrelende ode aan de koningin der bloemen. Het jaarlijkse Rozenfeest in juni, de rozenmaand, is een gezinsvriendelijk evenement boordevol gratis activiteiten.

Lees meer...

DE STERRENKLAS 2017 BEVINDT ZICH IN STABROEK

STABROEK - Het vijfde leerjaar A van Go!-school De Stappe aan de Sint-Catharinastraat in Stabroek mag zich een heel jaar lang ‘Sterrenklas 2017’ noemen. Ze vonden alle verloren sterren van de Europese vlag door allerlei opdrachten over de Europese Unie uit te voeren. Sterrenklas is een interactieve online wedstrijd waarbij leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar Europa beter leren kennen. De Stabroekse leerlingen winnen naast de felbegeerde titel ook een daguitstap naar Bokrijk samen met de winnaars uit de andere Vlaamse provincies.

Lees meer...

MET GEZUIVERDE LUCHT ENERGIE OPWEKKEN

ANTWERPEN - Onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven zijn erin geslaagd een proces te ontwikkelen waarbij lucht wordt gezuiverd en tegelijkertijd energie wordt gewonnen. Bovendien moet het apparaat alleen worden belicht om te werken.

Lees meer...

HERENTALS KRIJGT PRIMEUR VOOR POP UP EUROPA

HERENTALS - In Cultuur Centrum ’t Schaliken in Herentals lanceerden leerlingen van het vijfde middelbaar Humane Wetenschappen van kOsh ‘Pop up Europa’. Ze deden dat door een gloednieuwe interactieve tentoonstelling over Europa in gebruik te nemen. Daarvoor kregen ze een snelcursus over Europa in hun dagelijks leven. Pop up Europa is een nieuw initiatief van de provincie Antwerpen. In een stad of gemeente ontplooit zich een meerdaags programma met lezingen, wedstrijden, film- en theatervoorstellingen, tentoonstellingen,… De bedoeling is om op die manier burgers te informeren over Europa en de dialoog op gang te trekken over de toekomst van Europa. De stad Herentals krijgt de primeur. Tot 20 mei vinden daar tal van activiteiten plaats voor jong en oud.

Lees meer...

VERDWAAL DEZE ZOMER IN DE MAISDOOLHOVEN IN PUTTE

PUTTE – Vanaf 15 augustus wordt een zes hectare groot veld op de grens langs de Peredreef tussen Putte en Heist-op-den-Berg opnieuw één groot maïsdoolhof. Vzw Kempens Landschap bedacht ook voor deze vijfde editie een spannend en origineel parcours door de maïs. De doolhof wordt om de twee jaar gezaaid. Een landmeter is gestart om het patroon uit te zetten op het terrein. De ingezaaide maïs heeft nu nog vier maanden de tijd om uit te groeien tot een echte doolhof.

Lees meer...

SYNCHROON INTERNETONDERWIJS WORDT UITGEBREID MAAR CVO HEEFT KRITIEK

HOBOKEN - Minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) plant voorlopig geen uitbreiding van Bednet voor het volwassenenonderwijs. Ad Doom, pedagogisch directeur van cvo Toekomstonderwijs in Antwerpen. ‘We betreuren dat de minister cursisten die in het secundair onderwijs zijn uitgevallen, onder andere door een gebrekkige toegang tot Bednet, een tweede keer in de kou zet.’ Dezelfde kritiek werd eerder al geuit door Caroline Gennez (sp.a).

Lees meer...

PITO STABROEK OOGSTTE DE EERSTE BIO-BLOEMKOOL

STABROEK - De provinciale tuin- en landbouwschool PITO Stabroek pakt uit met een eerste bio-gecertificeerd perceel in de school. Er worden voornamelijk groenten op geteeld.

PITO kiest als school bewust om naast de traditionele teeltwijze ook de biologische teelten aan te bieden in het lessenpakket. Zo wil de school landbouw tonen in een breder perspectief en leerlingen de waarden van bio meegeven.

Lees meer...

FELIXARCHIEF PAKT UIT MET TENTOONSTELLING OVER DE STRANGERS

ANTWERPEN - Dit jaar is het 65 jaar geleden dat De Strangers hun lange carrière startten: op 8 mei 1952 om precies te zijn. Het FelixArchief zet deze verjaardag in de kijker met een minitentoonstelling.

In 2003 schonken De Strangers een deel van hun archief aan het FelixArchief zodat geïnteresseerde Antwerpenaren en onderzoekers het hier kunnen ontdekken.

Lees meer...

DE BLOKKENDOOS DEED MET 69 ANTWERPSE SCHOLEN MEE AAN DE BUITENLESDAG

AARTSELAAR – Afgelopen donderdag namen 70 scholen uit de provincie Antwerpen deel aan de eerste Vlaamse Buitenlesdag. MOS en Goodplanet riepen de buitenlesdag in het leven en daagden leerkrachten uit om voor minstens één uur het klaslokaal te verlaten en buiten les te geven.

Lees meer...

GEWOONTEN MOETEN WORDEN DOORBROKEN IN VERBAND MET WONEN

TURNHOUT - Welke woongewoonten moeten we doorbreken voor wat wonen in de toekomst betreft? Naar aanleiding van het MOOOV filmfestival werd geWOONtebreker gelanceerd, een project dat ons hierop moet wijzen. In Utopolis Turnhout kregen geïnteresseerden antwoord op een aantal vragen.

Hoe en waar je woont bepaalt je toegang tot zorg. Hoe kunnen we wonen en zorg beter afstemmen in onze gemeenten en voorzieningen beter bereikbaar maken?

Lees meer...

STEEDS MEER MENSEN KIEZEN VOOR TWEEDEKANSONDERWIJS

ANTWERPEN - Voor het vijfde jaar op rij stijgt het aantal cursisten in het tweedekansonderwijs bij GO! CVO Antwerpen (centrum voor volwassenenonderwijs in Antwerpen). Trajectbegeleider Liesbeth Goossens: ‘Volwassenen kiezen voor flexibiliteit. Een studie waarbij ze hun job en/of gezin kunnen combineren met een opleiding. Jongeren die niet slagen voor enkele vakken, stappen liever over naar het tweedekansonderwijs, dan hun jaar te moeten overdoen.’

Van 326 cursisten in 2012 tot 514 leerlingen in 2017. Het aantal cursisten in het tweedekansonderwijs steeg met 57,66% in vijf jaar tijd.

Lees meer...

BROEIHAARD: EEN KUNSTENFESTIVAL VOOR EN DOOR DE JEUGD IN LIER

LIER - BROEIHAARD is een kunstenfestival georganiseerd voor én door jongeren van ARTAFACT. Zij mogen voor de uitwerking van dit pop-up project rekenen op de steun van Naft on Tour. Dit weekend doet het festival jeugdcentrum Moevement aan de Aarschotsesteenweg in Lier aan. Twintig jonge organisatoren willen jonge kunstenaars uit heel de provincie Antwerpen een platform bieden om artistiek hun gang te gaan en hen de kans geven met elkaar in contact te komen. Zo krijgen wel 150 jongeren een podiumkans tijdens deze BROEIHAARD van creativiteit, waar artistieke sappen opborrelen, welig tieren en elkaar besmetten. Iedereen tussen 15 en 29 die zichzelf artiest noemt in de breedste zin van het woord, kan bij BROEIHAARD terecht.

Lees meer...

KOM ZATERDAG TIJDENS DE SCHEMER WANDELEN IN HET VRIESELHOF

OELEGEM - In de uren tussen avond en nacht gonst het in het Provinciaal Groendomein Vrieselhof aan de Schildesesteenweg in Oelegem van het leven. Tijdens een natuurwandeling vertellen de domeinwachters jou alles over amfibieën. Ze vestigen ook jouw aandacht op de (sporen van) reeën en andere schemerdieren in het bos.

Lees meer...

STUDENTEN RESTAUREREN HISTORISCHE STUKKEN UIT KUNSTCOLLECTIE VAN PROVINCIE

ANTWERPEN - Het Antwerps provinciebestuur heeft naast een boeiende kunstcollectie ook een divers historisch patrimonium van meubels, decoratiestukken, verlichtingsarmaturen,… De voorbije jaren werd deze organisch gegroeide collectie grondig onder de loep genomen en werd voor de meest waardevolle stukken een gepaste bestemming gezocht. De oudste stukken dateren van het begin van de negentiende eeuw.

Lees meer...

OOK DE PROVINCIE OPENT HAAR DEUREN TIJDENS ERFGOEDDAG

ANTWERPEN – Aanstaande zondag 23 april staat de Vlaamse Erfgoeddag van 10 tot 18 uur in het teken van ‘Zorg’. Ook de provincie toont enkele pareltjes uit haar rijke collectie. Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA): ‘Wie in Antwerpen komt supporteren tijdens de marathon en de Ten Miles kan ook een bezoek brengen aan verschillende instellingen die hun erfgoed ‘met zorg’ in de kijker zetten. Ook in de rest van de provincie zetten tal van instanties hun dagelijkse zorg voor erfgoed en bijhorend vakmanschap in de kijker. Ook de provincie Antwerpen voorziet een uniek aanbod in onze provinciale instellingen.’

Lees meer...

UNIEK: TOT PAASMAANDAG EN OP 19 APRIL KAN JE KAJAKKEN ROND HET KASTEEL D’URSEL

Foto Kasteel d'UrselHINGENE – Zoals we eerder al meldden is dit de week van de Provinciedomeinen. Tot en met zondag tonen de Vlaamse provinciedomeinen hun sterke troeven via meer dan 100 activiteiten aan het grote publiek. De vijf Vlaamse provincies beheren samen niet minder dan 53 recreatie- en groendomeinen en verwelkomen jaarlijks zo’n tien miljoen bezoekers. Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.weekvandeprovinciedomeinen.be.

Lees meer...

DE ROL VAN DE BURGER IN DE OVERSTROMINGSPROBLEMATIEK

HOVE - De voorbije weken was er, ondanks het mooie weer, weer heel wat persaandacht voor de overstromingsproblematiek in Vlaanderen. Hierbij blijft echter steeds één aspect onderbelicht, namelijk de rol van de individuele burger.

Lees meer...

BEVERS HEBBEN NOG HEEL WAT UITBREIDINGSMOGELIJKHEDEN IN VLAANDEREN

ANTWERPEN - Op basis van de habitatvoorkeuren van al gevestigde beverfamilies bepaalden onderzoekers van UAntwerpen welke habitateigenschappen bevers verkiezen. Zo werd er nagegaan waar in Vlaanderen er nog potentiële geschikte gebieden zijn voor de dieren: ondanks Vlaanderens hoge bevolkingsdichtheid zijn er nog heel wat uitbreidingsmogelijkheden voor de beschermde bevers.

Lees meer...

JE KAN ELKE DAG GAAN PICKNICKEN IN HET RIVIERENHOF

DEURNE – Alle redenen zijn goed om het leven langs de mooiste kant te nemen. Voor vijftien euro per persoon verwennen de uitbaters van het Kasteel Rivierenhof aan de Turnhoutsebaan 242-244 in Deurne jou graag met heel wat lekkers.

Lees meer...

DIANE VON FURSTENBERG VOORTAAN EREDOCTOR AAN UANTWERPEN

ANTWERPEN - Vier topwetenschappers en modeontwerpster Diane von Furstenberg kregen  een eredoctoraat van UAntwerpen. De plechtige ceremonie was de blikvanger, maar de eredoctors gaven ook allemaal een masterclass voor studenten, alumni en mensen uit het werkveld.

Lees meer...

WAT BURGERS ZELF KUNNEN DOEN OM HUN HUIS TE BEVEILIGEN

RANST - Al vier jaar op rij wordt ‘1 dag niet’ georganiseerd. De FOD Binnenlandse Zaken, Federale Politie, provincies, politiezones, gemeenten en burgers verenigen zich tijdens deze nationale dag tegen woninginbraken. Sophie Van Ostaeyen, attaché preventie:

Lees meer...

PROVINCIEDOMEINEN ZETTEN DEUREN OPEN TIJDENS TWEEDE WEEK PAASVAKANTIE

HOVE - Van 10 tot 17 april vindt de eerste Week van de Provinciedomeinen plaats. Tijdens deze week tonen de Vlaamse provinciedomeinen hun sterke troeven via meer dan 100 activiteiten voor het grote publiek. De vijf Vlaamse provincies beheren samen niet minder dan 53 recreatie-en groendomeinen. Zij verwelkomen jaarlijks zo’n tien miljoen bezoekers. Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.weekvandeprovinciedomeinen.be

De bezoekers kunnen er terecht voor een aanbod dat varieert van wandelen in een rustige groene omgeving tot avontuurlijke activiteiten in openlucht. Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA): ‘De provinciedomeinen zijn een sterk merk én het visitekaartje van de provincies. Tijdens de tweede week van de paasvakantie en op paasmaandag zetten deze domeinen hun deuren extra open met een brede waaier aan activiteiten onder de noemer ‘avontuur’. Onze domeinen worden massaal bezocht en zijn een sterk merk. De provincie wordt zo een kwaliteitslabel voor onze miljoenen bezoekers. Dat zetten we dan ook graag in de verf tijdens dit evenement.’ Wat cijfermateriaal: de provinciale domeinen tellen 212 schommels, 2 602 zitbanken, 110 uitgestippelde wandelingen, 1 123 meter glijbanen,  136 pedalo’s en ontelbaar vele diersoorten.

Lees meer...

Zoeken

 

Volg-ons-op-facebook

Het Weer

Verkeersinfo

 • Oct 18, 2017 | 20:12 pm

  Op dit moment staat er in totaal 6 km file op de snelwegen in Vlaanderen. Dat is normaal voor een werkdag op dit moment. De trend is dalend

  Read more...
 • Oct 18, 2017 | 20:09 pm

  A12: Antwerpen -> Brussel: Mobiele onderhoudsvoertuigen vanaf Boom tot Londerzeel-Industrie

  Read more...
 • Oct 18, 2017 | 20:09 pm

  Ring 2 Antwerpen (R1): File vanaf Antwerpen-Centrum tot Berchem

  Read more...
 • Oct 18, 2017 | 20:05 pm

  E313 - A13: Ranst -> Antwerpen: Wegenwerken ter hoogte van Ranst

  Read more...
 • Oct 18, 2017 | 18:23 pm

  Ring 1 Antwerpen (R2): Defecte vrachtwagen ter hoogte van Lillo

  Read more...
 • Oct 4, 2017 | 17:04 pm

  E17 - A14: Gent -> Antwerpen: Afrit 12 Lokeren / Dendermonde: Wegenwerken

  Read more...
 • Jul 15, 2017 | 16:31 pm

  E17 - A14: Antwerpen -> Gent: Oprit 12 Lokeren: Wegenwerken

  Read more...

Met dank aan :

omnibus small

pg-i small

pub400

gemhove