In de provincie

BELGISCHE MIJNSITE BOIS DU CAZIER MAG EUROPEES ERFGOEDLABEL DRAGEN

BRUSSEL - Net voor de aanvang van het Europees Jaar van Cultureel Erfgoed (EYCH2018) heeft de EU-Commissie negen sites bekend gemaakt die het Europees Erfgoedgoedlabel mogen dragen. De Belgische mijnsite Bois Du Cazier is er één van. Bois du Cazier is een historisch mijngebied ten zuiden van Charleroi, aan de grens van het pittoreske gebied tussen Samber en Maas, en staat ook op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Lees meer...

KASTEEL D’URSEL ZOEKT HERINNERINGEN AAN GELIJKNAMIG BRUSSELS HOTEL

HINGENE - Kasteel d'Ursel, ook bekend als het Kasteel van Hingene, is gelegen in Bornem. Het buitengoed in Hingene kwam in 1608 in het bezit van Conrad Schetz, die het liet uitbouwen tot een zomerverblijf. In 1761-1765 liet diens achterkleinzoon, intussen hertog Karel Van Ursel, het kasteel verbouwen door Giovanni Niccolo Servandoni tot zijn huidige neoclassistische vorm. Het kasteel was gedurende meer dan 350 jaar het buitenverblijf van de hertog Van Ursel en zijn familie. Vanaf 1973 bleef het kasteel onbewoond.

Lees meer...

MECHELSE KATHEDRAAL GEEFT LANGZAAM MAAR ZEKER GEHEIMEN PRIJS

 

MECHELEN – In Mechelen ontrafelen onderzoekers stap voor stap de geheimen van de Sint-Romboutskathedraal. Tijdelijke Handelsvennootschap Sint-Rombout begon in september onder leiding van het Brusselse architectenbureau ARTER en in opdracht van de provincie Antwerpen het vooronderzoek naar de afwerkingslagen van het interieur.

Lees meer...

LOGEREN IN VLAANDEREN VAKANTIELAND 2018 GAAT VAN START

 ANTWERPEN - Met een grote ‘Verdiend verlof’-wedstrijd en reportages op Radio2 gaat deze week de campagne Logeren in Vlaanderen Vakantieland 2018 van start.Het nieuwe vakantieboek en de website www.logereninvlaanderenvakantieland.be bundelen talloze vakantie-ideeën dicht bij huis, waaronder een honderdtal aanraders in Antwerpen, Mechelen, Kempen en Scheldeland.

 

Lees meer...

GEMEENTEN ONDERSCHATTEN HET BELANG VAN HUN PLAATSELIJKE PRODUCTEN

SINT-KATELIJNE-WAVER – De consumptie van plaatselijke producten zit in de lift. Korte keten, plaatselijke voedselproducenten, voedselstrategieën, duurzaam consumeren,… Heel wat gemeenten worden hiermee geconfronteerd en zijn op zoek naar de juiste aanpak om plaatselijke voeding op te waarderen.

Lees meer...

REGISTREER JE OP HET ONLINE BELASTINGPORTAAL EN STEUN HIERDOOR MUSIC FOR LIFE

 ANTWERPEN - Weggegooid geld. Dat vindt het Antwerpse provinciebestuur van de kosten die het opsturen van een papieren belastingbrief met zich meebrengt. Daarom lanceerde men in maart als eerste provincie een online belastingportaal. De provincie roept haar 650 000 gezinnen op om zich ook daadwerkelijk te registreren. Het bestuur doet er nu zelfs een schepje bovenop: inwoners die voor 24 december kiezen voor een belastingbrief via e-mail, Doccle of Zoomit, steunen meteen Music for Life. De provincie schenkt een deel van de uitgespaarde kosten, 25 cent per registratie, aan 25 goede doelen. Kiest men voor Doccle dan verhoogt dit administratieplatform dit bedrag tot één euro. Een win-winsituatie dus voor iedereen.

 

Lees meer...

MUSIC FOR LIFE KOMT OOK DIT JAAR (EEN BEETJE) NAAR DE SCHORRE

 BOOM – Nog tot en met 31 januari 2018 organiseert Provinciaal Recreatiedomein De Schorre de Warmste Winter Wunderbar in samenwerking met Bokaal. Tijdens de week kunnen bedrijven en particulieren de unieke winterchalet aan het water exclusief afhuren. Tijdens het weekend wordt de Warmste Winter Wunderbar opengesteld voor het grote publiek met onder andere brunches op zondag. Bovendien wordt deze bar georganiseerd ten voordele van de Warmste Week van Music for Life. Meer info op www.deschorre.be.

 

Lees meer...

HAVENBEDRIJF INVESTEERT 1,4 MILJOEN VOOR VLOTTER VERLOOP VRACHTVERVOER

ANTWERPEN - Het Havenbedrijf Antwerpen zal de komende drie jaar 1,4 miljoen euro investeren in projecten die erop gericht zijn het vrachtverkeer dat verbonden is aan de activiteiten van de Antwerpse haven vlotter en efficiënter te laten verlopen. De zeven projecten die werden geselecteerd voor financiële ondersteuning, zullen er samen voor zorgen dat er op jaarbasis bijna 250 000 vrachtwagenritten minder worden uitgevoerd. De Vlaamse regering zet de projectoproep van het Havenbedrijf verder en maakt de komende maanden op haar beurt 1,4 miljoen euro vrij voor projecten die de mobiliteit in en rond Antwerpen verduurzamen.

Lees meer...

PROVINCIE SCHENKT 32 000 EURO AAN NEGEN VERKEERSVEILIGE PROJECTEN

 ANTWERPEN - De provincie Antwerpen kent in totaal 32 000 euro subsidies voor verkeersveilige initiatieven en investeringen toe aan drie basisscholen en zes gemeenten. Dankzij het 10op10-project ondersteunt de provincie Antwerpen scholen en gemeenten bij de aankoop van materiaal voor verkeerslessen of infrastructuurwerken voor voetgangers en fietsers in schoolomgevingen.

Lees meer...

DIAMANTMUSEUM DIVA GEDEELTELIJK OPENGESTELD TIJDENS WINTER IN ANTWERPEN

  

ANTWERPEN - In de voormalige musea voor Volkskunde en Etnografie aan de Suikerrui en de Gildekamersstraat opende DIVA, het nieuwe diamantmuseum met een hart voor zilver, gisteren donderdag gedeeltelijk haar deuren. Tijdens de Winter in Antwerpen kan men er al gratis een kijkje gaan nemen.

Lees meer...

EUROPA INVESTEERT TWEE MILJOEN EURO IN VIER ANTWERPSE PROJECTEN

 ANTWERPEN - Via het Interreg 2 Zeeën-fonds investeert de Europese Unie twee miljoen euro in vier nieuwe projecten, die in de provincie Antwerpen zullen inzetten op sociale integratie-en eco-innovaties. Binnen- en buitenlandse partners uit Vlaanderen, Nederland, Engeland en Noord-Frankrijk realiseren deze projecten samen.

Lees meer...

GRENSINFOPUNTEN INFORMEREN JE OVER WONEN EN/OF WERKEN IN NEDERLAND

 BAARLE-NASSAU/HERTOG - In de provincie Antwerpen en de Nederlandse provincie Noord-Brabant zijn in zeven verschillende steden negen GrensInfoPunten (GIP’s) geopend. De GIP’s informeren grensarbeiders en werkgevers zodat ze over de grens aan de slag kunnen om zo de regionale economie te versterken. Vandaag pendelen dagelijks ongeveer 10 000 inwoners van Antwerpen richting Nederland. Ongeveer 4 000 Nederlanders maken de omgekeerde beweging. Over het hele Vlaams-Nederlandse grensgebied bekeken gaat het over respectievelijk ruim 11 000 (van Nederland naar België) en 32 000 (van België naar Nederland) pendelaars.

Lees meer...

AL MEER DAN 10 000 TICKETS VERKOCHT VOOR PUTTEKE WINTER IN DE SCHORRE

 BOOM - Tijdens Putteke Winter is Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in een mysterieuze wintersfeer gehuld. De winterwandeling leidt je via verlichte paadjes langs prachtige natuurplekjes, wonderlijke verhalen, mysterieuze figuren, wervelende vuurshows en hartverwarmend theater. Verwarm je met een lekkere glühwein, chocolademelk of jenever en geniet van sfeervolle livemuziek. De winterwandeling start aan de hoofdingang (Schommelei). Men kan er zowel nu vrijdag als zaterdag terecht van 18 tot 23 uur.

Lees meer...

AFGESLANKTE PROVINCIE LEGT ZICH TOE OP SCHOLEN, PARKEN, VERKEER EN WATERLOPEN

 ANTWERPEN – Momenteel lopen in de Antwerpse provincieraad de budgetbesprekingen. Het is de eerste begroting na de afslanking van de provincie tot de grondgebonden bevoegdheden waarbij ze zich zal profileren als streekmotor. Het wegvallen van beleidsdomeinen cultuur, jeugd, sport en welzijn heeft een invloed op het budget. De provincie stelt het vanaf 2018 met 30 miljoen euro minder. Toch stelt het Antwerpse provinciebestuur in het Bernarduscentrum een positief budget voor 2018, 2019 en 2020 voor. Het provinciale budget voor 2018 komt op 231 miljoen euro.

Lees meer...

PROVINCIE EN GEMEENTEBESTUREN REDDEN FIETSPUNTEN IN DE ZUIDRAND


MORTSEL – Vorig jaar maakte de NMBS bekend niet langer te willen investeren in Fietspunten in stations waar voor de spoorwegmaatschappij te weinig reizigers opstappen. Dat was onder meer het geval in Mortsel, Boechout, Lint, Kontich en Hove. Een onbegrijpelijke beslissing vermits het voor de Spoorwegmaatschappij maar over een kleine hap uit hun budget ging. De provincie en de gemeenten bleven echter niet bij de pakken zitten. Ondertussen heeft ook de gemeente Edegem zich bij deze werking aangesloten. Naast de dienstverlening dreigden immers op al die plaatsen op 31 december ook banen in de sociale economie te verdwijnen.

Lees meer...

LEERLINGEN VAN BUSO STEMMEN OVER ROOKVERBOD IN CAFES

 ANTWERPEN – Vanaf vandaag dinsdag tot en met woensdag 17 januari 2018 bezoekt Europa Direct provincie Antwerpen vijftien scholen in het buitengewoon secundair onderwijs. Tijdens een interactief rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van de Europese Ministers van Gezondheid en stemmen zij over een Europees rookverbod in cafés. Dat is al meer dan tien jaar lang een discussiepunt binnen de Europese commissie.

Lees meer...

BOEK VAN HET REKENHOF NIET MALS VOOR FEDERALE STAAT

BRUSSEL - In zijn 174ste Boek geeft het Rekenhof zijn commentaar bij de rekeningen van het jaar 2016. Daarnaast brengt het in een turf van 282 bladzijden verslag uit over de uitvoering van de begroting, met de begrotingsresultaten, de naleving van de Europese begrotingsverplichtingen, de inkomsten en uitgaven en de financiering van de andere overheden. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA), in wiens kantoor het boek werd geanalyseerd, sloot de voorstelling af met: ‘Wat we hebben gehoord is niet mis. Er is werk aan de winkel voor de diverse commissies om één en ander recht te trekken.’ Vooral de toestand bij Fedcom, de Regie der Gebouwen, de gevangenissen en de duistere boekhouding in verband met de wereldtentoonstelling in Milaan van 2015 werden fel bekritiseerd.

Lees meer...

NEXEON MEDSYSTEMS LEVERT BAANBREKEND WERK IN STRIJD TEGEN PARKINSON

 NIEL - In België lijden om en bij de 35 000 personen aan de ziekte van Parkinson, een slepende aandoening waarbij cellen in het centrale zenuwstelsel afsterven. Op het wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel werkt een team gedreven ingenieurs aan de ontwikkeling van een implantaat dat via diepe hersenstimulatie de symptomen van Parkinson bestrijdt.

Lees meer...

PROVINCIE TREKT 1,8 MILJOEN EURO UIT VOOR ONDERSTEUNING VAN ZORGCENTRA

 OLEN – De provincie Antwerpen speelt in op de toenemende zorgvraag door het ondersteunen van zorginstallaties, zorginstellingen, plaatselijke besturen, kennisinstellingen, ondernemers,… die inzetten op het ontwikkelen en/of implementeren van innovatieve technologieën en methodieken in de zorg. Daarvoor werd zopas een provinciaal zorginnovatiefonds van 1,8 miljoen euro in het leven geroepen.

Lees meer...

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE NOG TOT HALF JANUARI TE BEZOEKEN IN VRIJBROEKPARK

MECHELEN - Met een beetje oog voor detail merk je in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark aan de Ridder Dessainlaan in Mechelen al snel heel wat moois op. Tijdens de workshop natuurfotografie, die begin november plaatsvond, leerden de cursisten deze details in beeld brengen. Het resultaat mag er wezen. Kom het met eigen ogen bewonderen in het bezoekerscentrum van het park.

Lees meer...

GOUVERNEUR CATHY BERX ZOEKT INNOVATIEVE OPLOSSINGEN VOOR VEILIGER VERKEER

 

ANTWERPEN – In haar jaarlijkse ‘State of the Provence’ koos gouverneur Cathy Berx voor een thema dat haar nauw aan het hart ligt, namelijk mobiliteit, met bijzondere aandacht voor duurzamere mobiliteit, voor veiliger verkeer en hoe innovatieve oplossingen daartoe kunnen bijdragen.

Lees meer...

GEGEVENS VAN PROVINCIALE FIETSBAROMETER OPVRAAGBAAR OP ONLINE PLATFORM

ANTWERPEN - In 2014 pakte de provincie Antwerpen uit met de opstart van de provinciale Fietsbarometer. Dat is een instrument dat objectieve informatie over fietsen en het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF) in de provincie verzamelt. De provincie Antwerpen stelt nu de informatie van die provinciale Fietsbarometer, meetfietsgegevens, fietstellingen en ongeval-cijfers open en beschikbaar in een online platform.

Lees meer...

NU ZATERDAG KERSTMARKT IN DE VIJF FILIALEN VAN OPNIEUW & CO

MORTSEL – Nu zaterdag 2 december organiseert Opnieuw & Co een kerstmarkt in alle vijf haar filialen. Deze vindt plaats van 10 tot 18 uur in Mortsel, Duffel, Lier, Kontich en Kessel. In de winkels vindt men dan honderden budgetvriendelijke kerstspulletjes die het afgelopen jaar werden verzameld: glimmende kerstballen, slingers, kerststallen, kerstverlichting met garantie, allerlei decoratie… Van klassiek tot modern en van eenvoudig tot origineel en steeds van een goede kwaliteit. Bovendien deelt de kerstman in de megastores gratis pluche uit aan de kinderen.

Lees meer...

PROVINCIE CREËERT NIEUW KENNIS- EN EXPERTISECENTRUM VOOR DE ZORG

ANTWERPEN - De provincie Antwerpen keurde op de provincieraad de oprichting van het Autonoom Provinciebedrijf Gouverneur Kinsbergencentrum (APB GKC) goed. Het centrum slaat een nieuwe weg in en profileert zich als een kennis- en expertisecentrum voor de zorg.

Lees meer...

OP VRIJDAG 15 DECEMBER IS ER ‘WINTERSFEER OP HET ZILVERMEER’ IN MOL

 MOL - Vrijdagavond 15 december waant het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer aan de Zilvermeerlaan in Mol zich in de kerstsfeer met het sfeervolle evenement ‘Wintersfeer op het Zilvermeer’. Nodig dus je buren, vrienden en kennissen uit voor een gezellige avond in het domein. De organisatie kiest er dit jaar voor om het aantal tickets te beperken, zodat iedereen volop kan genieten van de winterse wandeling. Wees er snel bij en koop je toegangskaarten online via www.zilvermeer.be.

Lees meer...

ACHILLES COOLS HOUDT LEZING ‘KAUWEN IN DE SPIEGEL’ IN VRIJBROEKPARK MECHELEN

 MECHELEN - Wil je graag meer ontdekken over een schijnbaar doodgewone vogel met ongewone levensstijl? Kom dan luisteren naar kauwenkenner en kunstenaar Achilles Cools. Kauwen hebben in Vlaanderen, net als andere kraaiachtigen, hun reputatie tegen. Wie zich echter verdiept in de houding en het leven van deze vogels, zal alleen maar meer bewondering voor hen krijgen. Hun gedrag is een complex verschijnsel dat verbazing oproept. Het zijn individuen met verschillende persoonlijkheden, net zoals wij. Tijdens de lezing ‘Kauwen in de Spiegel’ gunt Achilles Cools je een blik in de wonderbaarlijke wereld van deze hoogbegaafde vogels. Alleen al hun ingenieuze verenkleed dat hen in staat stelt te vliegen, is onbegrijpelijk.

Lees meer...

WANDEL OP VRIJDAG 15 DECEMBER MEE IN EEN DONKER MECHELS VRIJBROEKPARK

MECHELEN - De herfst is volop bezig. De winter staat voor de deur. Een heerlijke tijd van frisse neuzen en warme vuurtjes. Net als vorig jaar pakt de provincie Antwerpen uit met ‘Gezellig buiten’, een programma vol vuur, licht en sfeer. Kom gezellig buiten in het Vrijbroekpark tijdens de vurige winteravond van vrijdag 15 december. Je start de wandeling aan het bezoekerscentrum tussen 19 en 20u30 uur en je volgt, al wandelend op eigen tempo, de kaarsen doorheen het donkere park. Net voor de vrieskou jouw tenen te pakken heeft, kom je aan het eindpunt, waar je je kunt verwarmen aan een groot kampvuur, passioneel en vurig cabaret van Moving Fire Arts en hapjes en drank. Onderweg geniet je van acts en installaties van Zazzu, Toverspel en straattheater Gusta.

Lees meer...

PROVINCIE ANTWERPEN GEEFT OUDE TUNNELS IN DE RUPELSTREEK EEN HERBESTEMMING

 BOOM - De Rupelstreek dankt haar identiteit aan haar geografische ligging naast het water en aan haar steenbakkerijverleden. De meer dan 40 oude tunnels zijn een belangrijk onderdeel van het landschap. Ze verbonden de kleiputten met de plaatsen waar de baksteen werd gevormd, gedroogd en gebakken. In opdracht van de provincie Antwerpen zijn die verschillende relicten in kaart gebracht. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a): ‘Na de inventarisatie van de tunnels is het nu zaak om de mogelijkheden tot herbestemming te onderzoeken. Laat ons enkele oude tunnels restaureren en nadien inzetten als ecologische of recreatieve verbindingen én als unieke landmarks voor de streek.

Lees meer...

OOK TURNHOUT HEEFT NU ZIJN FAMILY JUSTICE CENTER TEGEN INTRA-FAMILIAAL GEWELD

 TURNHOUT - Vanochtend is het Family Justice Center in Turnhout officieel geopend. Het krijgt de naam ‘Veilig thuis’. Dossiers van intra-familiaal geweld worden er gezamenlijk behandeld door medewerkers van justitie, politie, parket en de hulpverlening. Door deze intensieve aanpak kunnen de dossiers efficiënter worden opgevolgd.

Lees meer...

THIERRY VAN ELSLANDER: ‘DOOR DIGITALISERING ZULLEN JOBS IN DE HAVEN VERDWIJNEN’

ANTWERPEN – Op vraag van provincie Antwerpen voerde de Universiteit Antwerpen een onderzoek uit naar de toekomst van de plaatselijke haven. In welke mate hebben technologische veranderingen een impact op de job-inhoud? De onderzoeksgroep Transport en Ruimtelijke Economie bracht de uitdagingen op het vlak van werkgelegenheid voor het komende decennium in kaart. Vanochtend stelden ze de resultaten voor in het Bernarduscentrum aan de Lombardenvest.

Lees meer...

WARMTECOACH KOMT GRATIS NAAR JE TOE IN (ONDER MEER) BOECHOUT EN MORTSEL

 

BOOM - Vanaf vandaag tot eind maart kunnen inwoners uit zestien gemeenten en steden gratis een verwarmingscoach aan huis laten langskomen. Die verwarmingscoaches kregen als voorbereiding een opleiding in Kamp C, de referentie als het gaat om duurzaam bouwen en verbouwen. Gezinnen besparen dankzij de verwarmingscoach op hun factuur en ook de klimaatwinst is aanzienlijk. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a): ‘Indien iedereen in onze provincie zijn of haar verwarming correct zou instellen of eventueel een graadje lager zetten, betekent dit samen een jaarlijkse vermindering van zo’n 400 000 ton CO2-uitstoot voor ons klimaat. En daarnaast is het ook positief voor ieders portemonnee, het gaat over een besparing van maar liefst 165 euro per stookseizoen.’

Lees meer...

PROVINCIE GEEFT NOODHULP VOOR 3 000 VLUCHTENDE GEZINNEN UIT MYANMAR

 ANTWERPEN - Het bestuur van de provincie Antwerpen heeft beslist om 12 000 euro noodhulp te geven aan Rode Kruis-Vlaanderen. Daarmee worden 3 000 gezinnen geholpen op vlak van onder meer veilig water en sanitair in Bangladesh, waar mensen een onderkomen zoeken na het geweld in Myanmar. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a): ‘In situaties zoals deze is hulp op verschillende vlakken hard nodig. Veilig en drinkbaar water en sanitair zijn essentieel en vormen basiselementen om gezond te blijven. Daarnaast hebben de vluchtelingen ook recht op kansen om opnieuw een leven op te bouwen. Door het Rode Kruis te ondersteunen proberen we mee de acute noden van deze mensen in te willigen.’

Lees meer...

TEST GRATIS ALLE MOGELIJKE ELEKTRISCHE VERVOERMIDDELEN IN DE SCHORRE

BOOM - Rijdt u morgen ook elektrisch? Als het van de European Association for Electromobility (AVERE)  afhangt, zeker wel. De Belgische sectie van dit netwerk voor fabrikanten, toeleveranciers, invoerders en verdelers van elektrische voertuigen (ASBE) geeft u alvast de kans om nu zaterdag 18 november een aantal elektrische mobiliteitsoplossingen uit te proberen.

Lees meer...

PLATTELANDSPROJECT DE MERODE VOORTAAN IN DE HANDEN VAN DRIE PROVINCIES

 AVERBODE - De Vlaamse overheid draagt de regie van het plattelandsproject de Merode over aan de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Het partnerschap blikt terug op een decennium investeren in de open ruimte, de natuur, de recreatieve mogelijkheden en het erfgoed in het gebied de Merode. 

Lees meer...

PROVINCIE EN PIDPA LEGGEN VISTRAPPEN EN VISVRIENDELIJKE OEVERS AAN IN DE WAMP

 

OUD-TURNHOUT - De provincie Antwerpen legt in de Wamp vistrappen aan om bedreigde vissoorten makkelijker tot paai- en voedselplaatsen stroomopwaarts in de beek te krijgen. In Kasterlee verving de provincie twee jaar geleden in nauw overleg met de landbouwers drie stuwen door vistrappen. In dit project werkt zij nauw samen met Pidpa en een particuliere eigenaar. De vissen krijgen bijkomend een beter leefgebied door plaatselijk de oevers af te schuinen, stroomdeflectoren te plaatsen en een paaizone aan te leggen.

Lees meer...

BEROEPSLEERLINGEN VAN PTS BOOM STELDEN TWEEDE DICHTBUNDEL VOOR

 ANTWERPEN – Gisteren vrijdag stonden enkele beroepsleerlingen van PTS Boom op de boekenbeurs in Antwerp Expo aan de Jan Van Rijswijcklaan. In de spiegeltent trakteerden ze op ‘Meeneempoëzie’. Zij schreven in de les PAV (Projectie Algemene Vakken) gedichten en boodschappen voor de toekomst. Poëziecentrum nodigde hen uit op de stand. De leerlingen presenteerden hun dichtbundel en verwelkomden de bezoekers met een persoonlijk gedicht, dat ze gesigneerd en gratis mochten meenemen.

Lees meer...

PROVINCIE VALT IN DE PRIJZEN MET EUROPEAN PUBLIC COMMUNICATION AWARD

 BRUSSEL - Tijdens de openingszitting van de EuropCom Conferentie in het Europees Parlement in Brussel kreeg de provincie Antwerpen de European Public Communication Award. Die prijs is bedoeld om professionele communicatie over de EU in de kijker te zetten. De Pop up Europa-campagne van de provincie werd door de jury bekroond als het beste project van 2017.

Lees meer...

JORIS VAN DERBEKEN WERKTE VIJFTIEN JAAR AAN NIEUW GEZELSCHAPSSPEL PASSAPORTAS

 

DEURNE – Gisteren woensdag stelden acteur Herman Verbruggen (‘Markske’ uit FC De Kampioenen) en Pascal Braeckman (de vaste klankman van Tom Waes) in het Museum Stampe & Vertongen aan de Luchthavenlei in Deurne het gloednieuw bordspel Passaportas voor. Het vintage style gezelschapsspel brengt je terug naar de jaren ’50 en zet je aan de stuurknuppel van een DC3-vliegtuig. De opdracht? Breng je passagiers veilig en zo snel mogelijk op hun exotische bestemming. Het nieuwe spel werd bedacht door kunstenaar Joris Van Derbeken (52), geboren in Kortrijk maar al lang uitgeweken naar Antwerpen.

Lees meer...

KANAALKANT WORDT EEN VAN DE DUURZAAMSTE BEDRIJVENTERREINEN

 RUMST – De provincie Antwerpen, Milcobel CVBA, AAK Belgium en Nactis Benelux brachten een bedrijfsbezoek aan water-link op de Mechelsesteenweg in Rumst. Tijdens dit bezoek kwamen ze meer te weten over het hergebruik van afvalwater om bedrijven weerbaarder te maken tegen klimaatopwarming en minder afhankelijk van bestaande bronnen.

Lees meer...

500 VLEERMUIZEN GEBRUIKEN HET FORT VAN BROECHEM ALS WINTERVERBLIJF

 

RANST – In opdracht van de provincie Antwerpen onderzochten biologen twee jaar lang het wel en wee van de vleermuizenpopulatie in het Fort van Campus Vesta. Daarvoor werden een aantal dieren uitgerust met hele kleine zendertjes van minder dan een halve gram.

Lees meer...

PROVINCIE ANTWERPEN GEEFT HET VOORBEELD AAN DEELNEMERS KLIMAATTOP IN BONN

 

ANTWERPEN - Van vandaag maandag 6 tot en met vrijdag 17 november vindt in Bonn de 23ste klimaattop plaats. 23 000 mensen uit 197 landen gaan er bespreken hoe de doelen die in het Klimaatakkoord van Parijs zijn afgesproken in concrete maatregelen kunnen worden omgezet. Het akkoord draagt alle deelnemende landen op hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Terwijl in Bonn wordt nagedacht, wordt in Antwerpen gedaan.

Lees meer...

INTERREG VLAANDEREN-NEDERLAND INVESTEERT IN REGENERATIEVE GENEESKUNDE

 ANTWERPEN - Interreg Vlaanderen-Nederland keurde het eerste project uit haar derde oproep goed. Met deze goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal 4,5 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt ruim 2,2 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).  Zo staat de teller momenteel op 40 goedgekeurde projecten waarmee in totaal ruim 95,3 miljoen euro vanuit het EFRO fonds werd geïnvesteerd in de grensregio.

Lees meer...

DE PROVINCIE ANTWERPEN LOKT JE GEZELLIG NAAR BUITEN DEZE WINTER

 ANTWERPEN - Ook al is het koud en guur, de provincie Antwerpen wil haar inwoners ook tijdens de koudste maanden naar buiten lokken. Op www.gezelligbuiten.be kan je grasduinen tussen activiteiten die zowel winters als vurig zijn. Op 11 november bijt Arboretum Kalmthout de spits af met een zaklampwandeling. Je kan ook sterren kijken in het Vrijbroekpark, de 20-jarige verjaardag van het Suske en Wiske – Kindermuseum vieren, winters picknicken in de arboretumtuin, avondlijke sfeerwandelingen maken in het Rivierenhof, De Schorre, Keiheuvel, De Lilse Bergen, het Zilvermeer en het Vrijbroekpark, de kastelen van het Rivierenhof en de decembertuin van het arboretum ontdekken en last but not least de Hamamelisfeesten of festival WinterWarm in de Hoge Rielen meepikken.

Lees meer...

TOERISME VLAANDEREN INVESTEERT 23 000 EURO IN SONNEHEEM UIT NIJLEN

 NIJLEN - Toerisme Vlaanderen investeert 527 804 euro in vier erkende jeugdverblijven verspreid over heel Vlaanderen. Met dit geld kunnen de vakantieverblijven hun accommodatie toegankelijker, moderner, brandveiliger of kind-vriendelijker maken. Toerisme Vlaanderen wil vakantie mogelijk maken voor iedereen, ongeacht financiële of lichamelijke drempels. Dat vergt inspanningen en investeringen die vaak niet onmiddellijk rendabel zijn voor de uitbaters. Met deze impuls steekt men die een handje toe.

Lees meer...

BEZOEKERSCENTRUM 5-7 IS NU AL EEN ENORME TOERISTISCHE TREKPLEISTER

 MERKSPLAS – Het in juni geopende bezoekerscentrum in de Kapelstraat in Merksplas-Kolonie blijkt een groot succes. In Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 ontdekt u het intrigerende verhaal van Wortel- en Merksplas-Kolonie. Meer dan 25 000 bezoekers verdiepten zich sinds de opening in de geschiedenis van deze voormalige Koloniën van Weldadigheid. Na een bezoek kan je het prachtige landschap en erfgoed van de twee Koloniën beter begrijpen.

Lees meer...

DENKTANK MINERVA: ‘BELGIE UITSTEKEND LAND VOOR INVESTERENDE BEDRIJVEN’

ANTWERPEN – In een zopas uitgebrachte studie meent Matthias Somers van de progressieve denktank Minerva dat België een uitstekend land is voor adverteerders. Een verlaging van de vennootschapsbelasting staat hoog op de politieke agenda. Daarbij klinkt in de eerste plaats het argument dat de fiscale druk op bedrijven moet worden verlaagd wil ons land zijn welvaart niet op het spel zetten. Bedrijven zouden immers meer en meer kiezen voor landen als Nederland en Duitsland om nieuwe economische activiteiten te ontplooien en België liever links laten liggen. Zonder economische bedrijvigheid echter geen economische groei, geen welvaartsgroei en geen werkgelegenheid. Zeker wanneer de buurlanden stelselmatig het tarief van de vennootschapsbelasting verlagen om zich nog aantrekkelijker te positioneren, kunnen wij niet achterblijven, op straffe van economische stagnatie. Alleen, dit verhaal blijkt helemaal niet te kloppen.

Lees meer...

PROVINCIE ANTWERPEN GEEFT SCHOLEN INSPIRATIE VOOR 150 KLASUITSTAPPEN

 ANTWERPEN - De pagina ‘Aanbod voor Scholen’ op de website van de provincie Antwerpen werd vernieuwd zodat leerkrachten gemakkelijker een uitstap of activiteit kunnen vinden. Meer dan 150 verschillende activiteiten en uitstappen staan gerangschikt onder verschillende thema’s. Leerkrachten kunnen tijdens hun zoektocht werken met verschillende filters zoals ‘Mobiliteit en Veiligheid’, ‘Lager onderwijs’ of ‘gratis.’ Wanneer leerkrachten verschillende zoekfilters combineren, schotelt www.provincieantwerpen.be hen resultaten op maat van hun klas voor.

Lees meer...

KOM GEZELLIG BUITEN VOOR EEN SFEERWANDELING IN HET RIVIERENHOF

 DEURNE - Tijdens een sfeervolle avondwandeling ga je in een donker Rivierenhof op zaterdag 25 november op zoek naar wezens die ontwaken van zodra de nacht valt. Het verhaal van Lohengrin, de mysterieuze ridder die lang geleden op de Schelde verscheen, in een bootje voortgetrokken door een zwaan, staat daarbij centraal.

Lees meer...

VRIJBROEKPARK PAKT IN NOVEMBER UIT MET TWEE TENTOONSTELLINGEN

 MECHELEN – In de maand november kun je gratis twee tentoonstellingen bezoeken in het Vrijbroekpark aan de Ridder Dessainlaan in Mechelen. De Fauna Flora Fotoclub uit Schoten stelt al voor de vierde keer tentoon in het Vrijbroekpark. Hun prachtige natuurfoto’s laten je dromen van verre oorden, maar ook van de wondermooie natuur dichtbij huis. Daarnaast zorgde ’t MoNUment voor prachtige kunstwerken om je te laten stilstaan bij dementie.

Lees meer...

ALS LIGA WIL VERSCHRIKKELIJKE ZIEKTE DE WERELD UIT EN VERZAMELT SMS’JES

ANTWERPEN - De ALS Liga heeft een ambitieus doel: ALS de wereld uit. Daarom verzamelen zij zoveel mogelijk sms’jes. En omdat iedereen het mag, of zelfs moet, weten hebben zij hun sms-nummer 4334 op stickers laten drukken. Die willen ze overal in het straatbeeld zien opduiken. Daarom vragen ze jullie mee deze boodschap te verspreiden. Zo geef je hun fondsenwerving voor wetenschappelijk onderzoek een duwtje in de rug. 

Lees meer...

WILLY VANDERSTEENPRIJS WORDT UITGEREIKT IN SUSKE EN WISKE – KINDERMUSEUM

 KALMTHOUT - Op donderdag 23 november om 19 uur wordt de jaarlijkse Willy Vandersteenprijs uitgereikt in het provinciaal Suske en Wiske – Kindermuseum aan de Beauvoislaan in Kalmthout. De locatie voor deze prijsuitreiking is niet toevallig. Dit najaar viert het Kindermuseum in de voormalige villa van Vandersteen immers zijn twintigste verjaardag.

Lees meer...

PROVINCIE STEUNT VOGELOPVANGCENTRA NETELAND EN BRASSCHAAT-KAPELLEN

ANTWERPEN - Het Vlaams opvangcentrum voor vogels en wilde dieren Neteland (VOC Neteland), aan de Langstraat in Herenthout en het Vlaams opvangcentrum voor vogels en wilde dieren Brasschaat-Kapellen (VOC Brasschaat-Kapellen), aan de Holleweg in Kapellen, ontvangen elk 5 000 euro van de provincie Antwerpen voor hun werking. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a): ‘Onder de verzorgde dieren en vogels van de VOC’s zijn vaak beschermde en soms provinciale prioritaire soorten. Dat zijn parels waarvoor we zorg moeten dragen, omdat ze zeldzaam en belangrijk zijn voor een gezonde biodiversiteit in onze provincie.’

Lees meer...

HOOIBEEKHOEVE INVESTEERT IN NIEUWE KANTOORGEBOUWEN EN BEZOEKERSONTHAAL

 GEEL – Hooibeekhoeve investeert in nieuwe kantoorgebouwen en een beter onthaal voor haar bezoekers. Die zullen vanaf 2019 vooral uit het secundair onderwijs komen. Hooibeekhoeve pakt dan uit met een vernieuwd educatief aanbod gericht op secundair onderwijs en de nieuwe onderwijsstromen, zoals de STEM-richtingen. Hiermee wil men de landbouwers informeren en overtuigen om ook secundaire scholen op hun erf te ontvangen.

 

Lees meer...

BROCHURE ‘HET LANDSCHAP VAN DE ANTWERPSE HAVEN’ NU VERKRIJGBAAR

 ANTWERPEN - Tijdens de provinciale landschaps-dag in september lanceerde de provincie Antwerpen een uitgebreide brochure over het havenlandschap van wereldhaven Antwerpen. De brochure is bedoeld voor gidsen, bedrijven en scholen. Je kan ze bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De brochure ‘Het landschap van de Antwerpse haven: mens en natuur op zoek naar verzoening’ vertelt meer over de turbulente geschiedenis. Ontginningen, bedijkingen, overstromingen, landbouw en havenactiviteiten creëerden namelijk het voorbije millennium een landschap in beweging. Onder meer de archeologische vondsten tijdens de aanleg van het Deurganckdok in Doel komen aan bod. De Wase Scheldepolders zijn archeologisch uniek in Vlaanderen. Nergens anders bleef het prehistorische landschap en erfgoed op een dergelijke schaal bewaard.

Lees meer...

PROVINCIE STELT EXPERTISE IN VERBAND MET FIETSBELEID TER BESCHIKKING

 ANTWERPEN - Veel fietsbeleid in Vlaanderen wordt nog steeds gevoerd op basis van buikgevoel. De provincie Antwerpen wil het fietsbeleid baseren op objectieve cijfers en wetenschappelijk onderzoek. Nu stelt ze haar expertise ter beschikking van gemeenten, provincies, agentschappen van de Vlaamse overheid en lokale politiezones. Via het provinciale raamcontract voor fietstellingen en verkeersonderzoek kunnen deze ook werk maken van gedegen fietsonderzoek.

Lees meer...

MEUBELS VAN LEERLINGEN PTS BOOM PRONKEN NU IN CVO MAALBOOT HOBOKEN

 HOBOKEN - Houten meubels die leerlingen van het tweede jaar beroeps van PTS Boom maakten, pronken voortaan op de buitenruimte van Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Toekomstonderwijs in Hoboken. Gisteren dinsdag onthulden de leerlingen hun eigen gemaakte tafel, plantenbak en strandstoelen op campus Maalboot in de Maalbotstraat.

Lees meer...

VEEL INTERESSE VOOR PERSOONLIJKE COACHING-TOURKARAVAAN ‘ZO WERKT HET’

 ANTWERPEN - Na drie edities van ‘Zo werkt het’ on tour blikt de provincie Antwerpen tevreden terug op dit geslaagde initiatief. Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V): ‘De ruime interesse van zowel sollicitanten als gemeenten toont duidelijk dat er nood is aan een degelijke coaching en begeleiding van mensen richting arbeidsmarkt.’ Het initiatief krijgt in ieder geval een vervolg.

 

Lees meer...

SUSKE EN WISKE-KINDERMUSEUM IN KALMTHOUT VIERT 20-JARIG BESTAAN

 KALMTHOUT - Het Suske en Wiske-Kindermuseum aan de Beauvoislaan in Kalmthout bestaat dit najaar twintig jaar. En dat wordt gevierd. Wil je deze mijlpaal meevieren? Kom dan tijdens het weekend van 25 en 26 november tussen 10 en 18 uur naar het leukste Kindermuseum van Vlaanderen. 

Lees meer...

JAN DE HAES VOLGT WELLICHT BRUNO PEETERS OP ALS GEDEPUTEERDE VAN DE PROVINCIE

 ANTWERPEN - Jan De Haes (55) uit Heist-op-den-Berg, huidig fractieleider voor N-VA in de provincieraad, is door het provinciaal kiescollege van zijn partij voorgedragen als opvolger voor Bruno Peeters, die eerder zijn ontslag als gedeputeerde aankondigde. Het is nu aan de Antwerpse provincieraad om de aanstelling van de nieuwe gedeputeerde goed te keuren.

 

Lees meer...

PROVINCIEBESTUUR LANCEERT NIEUW TIJDSCHRIFT VOOR ONDERNEMERS

ANTWERPEN - Bedrijven moeten blijvend innoveren en samenwerken. Om ondernemers te inspireren, lanceert het Antwerpse provinciebestuur een nieuw semestrieel tijdschrift. InZicht is een fris magazine waarin naast innoverende voorbeelden uit de regio, zaakvoerders meteen praktische informatie krijgen om zelf aan de slag te gaan. Het eerste nummer gaat over de uitdaging die bedrijven ervaren om energie op een duurzame en betaalbare manier aan te kopen of te winnen. Deze week valt het nieuwe magazine bij 8 000 ondernemers uit de provincie Antwerpen in de brievenbus.

Lees meer...

PROVINCIE ANTWERPEN PROGRAMMEERT VIJFTIEN WINTERSE ACTIVITEITEN

 ANTWERPEN - De provincie Antwerpen wil haar inwoners overhalen om buiten te komen, ook al is het koud en guur. Je kan op www.gezelligbuiten.be grasduinen tussen activiteiten die zowel winters als vurig zijn. Op 11 november bijt Arboretum Kalmthout de spits af met een zaklampwandeling. Je kan ook sterren kijken in het Vrijbroekpark, de twintigjarige verjaardag van het Suske en Wiske–Kindermuseum vieren, avondlijke sfeerwandelingen maken in het Rivierenhof, De Schorre, Keiheuvel, de Lilse Bergen, het Zilvermeer en het Vrijbroekpark, de kastelen van het Rivierenhof en de decembertuin van het arboretum ontdekken en last but not least de Hamamelisfeesten of festival WinterWarm in de Hoge Rielen, georganiseerd door de Warande, meepikken.

Lees meer...

HET VERSLAG VAN JONATHAN WYNNYK OVER ZIJN (EENDAGS-)LEVEN ALS JOURNALIST

 ANTWERPEN – Zoals we eerder op deze site al meldden vond gisteren donderdag de twaalfde Youth Action Day plaats. Meer dan 15 000 Vlaamse en Brusselse jongeren tussen de vijftien en twintig jaar ruilden voor één dag de schoolbanken in voor een job en gingen aan de slag in een bedrijf, een overheidsinstelling of een organisatie. Hun loon? 50 euro, die ze met plezier afstaan aan een jongerenproject in El Salvador, waar meer dan één op vier jongeren geen toekomstperspectief heeft. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a) zorgde er mee voor dat 40 jongeren de provincie Antwerpen een dagje overnamen en in een jeugdig jasje staken. Eén van de studenten is Jonathan Wynnyk. Hij kroop in de huid van een journalist en schreef een stukje over deze bijzondere dag. Hieronder publiceren wij het integraal en zonder dat we er ook maar een komma aan hebben gewijzigd:

Lees meer...

DENNIS BLACK MAGIC ZATERDAG AANWEZIG OP EROTICABEURS IN MECHELEN

 

MECHELEN - Vlaams porno-icoon Dennis Black Magic zal morgen zaterdag van 18 tot 01 uur aanwezig zijn op de Eroticabeurs van Mechelen. Exclusief wordt er die dag zijn replica bril de nr 69 verkocht (op de stand van Sexy Toys), gebaseerd op zijn nu al beruchte en legendarische Jpg-bril die werd gedragen door onder meer Jan Verheyen en Matteo Simoni.

 

Lees meer...

ALCOHOL- EN SNELHEIDSCONTROLES LEVEREN OPNIEUW BEDENKELIJKE RESULTATEN OP

ANTWERPEN – Tijdens het voorbije weekend – van zaterdagavond 14 oktober 22 uur tot zondagochtend acht uur – was er een grootschalige provinciale actie rond alcohol- en snelheidscontroles. Ook nu waren de resultaten allesbehalve rooskleurig. 3,75 procent van de gecontroleerde chauffeurs blies positief, 6,5 procent reed te snel en 56 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

 

Lees meer...

‘GEEF ZE EEN GEZICHT’ VAN DOCUMENTATIETEAM KAZERNE DOSSIN WINT ERFGOEDPRIJS

 ANTWERPEN - Het documentatieteam van Kazerne Dossin onder leiding van Dorien Styven werd gisteren woensdag bekroond met de Erfgoedprijs 2017 voor het herinneringsproject ‘Geef Ze een Gezicht’. Projectverantwoordelijke Dorien Styven ontving de prijs ter waarde van 2 500 euro uit handen van gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) in aanwezigheid van minister Sven Gatz (OpenVLD).

Lees meer...

PROVINCIALE DETAILHANDELCOACH GAAT AAN DE SLAG IN BONHEIDEN

 BONHEIDEN - De gemeente Bonheiden wil de komende jaren sterk inzetten op detailhandel in de dorpskernen van Rijmenam en Bonheiden. Daarvoor krijgt de gemeente de hulp van een detailhandelscoach van de provincie Antwerpen. Deze provinciale coach zal de gemeente begeleiden bij het uittekenen én uitvoeren van haar detailhandelsbeleid.

Lees meer...

39 TAKEN VAN DE PROVINCIE WORDEN DONDERDAG UITGEVOERD DOOR JONGEREN

 ANTWERPEN - Ook dit jaar steunt de provincie Antwerpen de Youth Action Day-campagne van Youca. Scholieren tussen vijftien en twintig jaar gaan morgen donderdag een keertje niet naar school, maar kruipen in de kleren van beroepskrachten. Hun dagloon van 50 euro staan ze af aan een jongerenproject in El Salvador. Eén op de vier jongeren heeft in dat Centraal-Amerikaanse land geen enkel toekomstperspectief.

Lees meer...

BIODIVERSITEIT VAART WEL NA VERBETERWERKEN AAN BOVENLOPEN VAN DE GROTE NETE

 BALEN - De provincie Antwerpen voerde de voorbije jaren heel wat verbeterwerken uit aan de provinciale waterlopen. In Balen kreeg de bovenloop van de Grote Nete een nieuwe meanderende bedding en in de Kleine Hoofdgracht werden vispassages aangelegd. Een nieuw visonderzoek toont aan dat de biodiversiteit er wel bij vaart. Sindsdien zijn er ook stroomopwaarts heel wat vissoorten terug te vinden.

Lees meer...

ANTWERPSE BOSGROEPEN VIERDEN DE WEEK VAN HET BOS IN KASTERLEE

KASTERLEE – Onder het motto ‘De natuur beweegt ons allemaal’ zet de Week van het Bos dit jaar de vele mogelijkheden om te bewegen die de natuur biedt in de kijker. Ook de Antwerpse bosgroepen vierden mee. Gisteren woensdag verkenden zij  de bossen van Kasterlee tijdens een fotospeurtocht.

Lees meer...

26 SCHOLEN ONTVANGEN EEN 10OP10-LABEL VOOR VERKEERSVEILIGHEID

 MALLE - De 10op10-dag is een jaarlijks vormings- en netwerkingsevenement van de provincie Antwerpen voor basisscholen rond het thema verkeersveiligheid. Vandaag dinsdag vond de zeventiende editie plaats. Onder de genodigden waren ook verkeersouders, politieagenten, gemeenten en iedereen die betrokken is bij verkeers- en mobiliteitseducatie. Ondertussen begeleidde het 10op10-team van de provincie al bijna 500 basisscholen in onze provincie.

Lees meer...

PETER REEKMANS (LDD): ‘ALLEEN DE SOCIALISTEN HEBBEN DE LES BEGREPEN’

Burgemeester van Glabbeek brengt de 5 000 betaalde postjes bij intercommunales in beeld

GLABBEEK – Peter Reekmans (°1975) is burgemeester van Glabbeek, vicevoorzitter van LDD en ondernemer. Eerder was hij nationaal partijsecretaris, parlementslid en fractievoorzitter in het Vlaams parlement voor LDD. Daarvoor was hij nationaal voorzitter van Jong VLD. Hij levert al lang strijd tegen de geïnstitutionaliseerde graaicultuur van de intercommunales en schreef dit nu neer in zijn boek ‘De Vlaamse ziekte, het web van de intercommunales.’ De voorwoorden werden geschreven door Professor Hendrik Vuye, die doceert aan de Universiteit van Namen, deel uitmaakte van de N-VA maar nu in de kamer zetelt in een tweemansfractie onder de naam Vuye&Wouters en - ietwat verrassend – sp.a-voorzitter John Crombez. We laten ze alle drie aan het woord.

 

Lees meer...

WEEK VAN DE FAIR TRADE ZET EERLIJKE HANDEL EXTRA IN DE KIJKER

 ANTWERPEN - Als Fair Trade Provincie zet Antwerpen tijdens de Week van de Fair Trade eerlijke handel extra in de kijker. Bij het aankoopbeleid staan fairtradeproducten vooraan in de rij, zoals koffie en fruitsap, het personeelsrestaurant biedt een fairtrademenu aan en inwoners kunnen met Iedereen Mondiaal genieten van toffe en leerrijke fairtradeworkshops bij hen thuis of met de achttien Fair Trade Ecocycloroutes . Afgelopen zaterdag vierde de provincie de 54ste FairTradeGemeente Retie. Daarover kan u elders op deze website alles lezen. De provincie Antwerpen is dan ook trots koploper in Vlaanderen wat betreft Fair Trade.

 

Lees meer...

GA OP ZONDAG 29 OKTOBER OP ZOEK NAAR PADDENSTOELEN IN HET RIVIERENHOF

 DEURNE - Paddenstoelen zijn mysterieus. Tijdens de herfst geven ze in het Rivierenhof geur en kleur aan het bos. Deze intrigerende organismen maken bovendien de kringloop rond: ze breken het oude af en geven kansen aan vruchtbaar nieuw leven. Tijd voor een fijne herfstwandeling met een gedreven gids die jou alles vertelt over de verschillende soorten paddenstoelen, hun vormen, leefwijze, eetbaarheid en giftigheid.

 

Lees meer...

RETIE WERD FAIRTRADEGEMEENTE EN VIERDE DAT MET EEN WERELDFEEST

RETIE - In het voorjaar van 2015 had Retie een ambitieus plan: ‘Laat ons van Retie een FairTradeGemeente maken.’ Twee jaar later en dankzij inspanning van een zeer gedreven trekkersgroep, is het zover: de gemeente voldoet aan de zes criteria en mag voortaan deze titel dragen. 

Lees meer...

FILMCLUB MULTIMEDIA97 UIT NIEL OPENT DE DEUREN OP 15 OKTOBER

 

NIEL - Iedereen maakt wel eens digitale foto's of filmpjes.  Meestal blijven die onbewerkt ergens op een computer staan. Wil je leren hoe je er echt iets moois van kan maken? Of wil je je kennis met anderen delen? Kom dan langs op de opendeurdag van Filmclub Multimedia 97 uit Niel. Deze club verenigt mensen die films en multimediavoorstellingen maken. 

Lees meer...

GRIEZELEN IN HET SUSKE EN WISKE – KINDERMUSEUM TIJDENS DE HERFSTVAKANTIE

 KALMTHOUT - Tijdens de herfstvakantie is het Suske en Wiske – Kindermuseum aan de Beauvoislaan in Kalmthout ondergedompeld in een ware Halloweensfeer. Misschien kom je er wel de zombies uit ‘Barabas de Balorige’, de schermende skeletten uit ‘Het IJzeren Duel’ en de weerwolf uit ‘Volle man’ tegen. Of moet je als echte ‘Spokenjager’ op jacht… Spannend.

Lees meer...

PROVINCIE ANTWERPEN STEVENT AF OP TOERISTISCH TOPJAAR

 ANTWERPEN - 2017 lijkt een topjaar voor het toerisme in de provincie Antwerpen te gaan worden. De logiescijfers van de eerste jaarhelft doen het beste vermoeden voor de toeristische sector. In zes maanden tijd telde de provincie 912 000 aankomsten en 1 900 000 overnachtingen, respectievelijk zes en drie procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA): ‘Vooral het binnenlandse zakentoerisme deed het erg goed, met een omzet van ruim 25 miljoen euro. Een marktsegment waar we sterk op inzetten met nog veel potentieel.’

Lees meer...

PROVINCIE ONDERSTEUNT ZES ONTWIKKELINGSPROJECTEN UIT DE ZUIDRAND

ANTWERPEN – De provincie Antwerpen ondersteunt 40 ontwikkelingsprojecten van Antwerpse verenigingen en ngo’s in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De projecten zijn van diverse aard: een mix van gezondheidsprojecten, schoolinfrastructuur, opleidingen voor kansengroepen, watervoorzieningen en landbouwinitiatieven.

Lees meer...

PAUL SCHEERS STELT TOT EIND OKTOBER TENTOON IN MECHELSE VRIJBROEKPARK

 MECHELEN - Tijdens de herfstmaand oktober verandert het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark aan de Ridder Dessainlaan in Mechelen in een prachtig kleurenpalet van rood, oranje, bruin, geel en ook groen. Maar niet alleen het park verandert in een kunstwerk, ook binnen in het bezoekerscentrum kun je genieten van kunst.

 

Lees meer...

ARO VERSTERKT OPEN RUIMTE EN FACILITEERT LAND- EN TUINBOUW IN NOORDERKEMPEN

 ARENDONK - Onder een stralende herfstzon ging afgelopen vrijdag het gebiedsprogramma ARO officieel van start met de ondertekening van de engagementsverklaring. De provincie Antwerpen, de gemeenten Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout (ARO) geven hiermee het belangrijke signaal dat ze samen verder willen werken aan ARO. De komende jaren zullen verschillende projecten worden gerealiseerd die de kenmerken van het gebied verder zullen versterken. Het gebiedsprogramma loopt tot 2023.

 

Lees meer...

IDENTITEIT EN KARAKTER VAN DE KEMPEN WORDT VERSTERKT MET TERUGKEER ‘VEKEN’

KASTERLEE - Het project ‘Kempens Veken: terug van weg geweest’ van Regionaal Landschap de Voorkempen en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete introduceert de oude Kempense weidepoorten terug in het landschap. De typische poorten werden vroeger ‘veken’ genoemd en verdwenen uit het landschap met de opkomst van metalen hekken en prikkeldraad.

Lees meer...

MONUMENTENWACHT PROVINCIE ANTWERPEN BESTAAT 25 JAAR

 MERKSPLAS - Monumentenwacht provincie Antwerpen is 25 jaar jong. Dat werd gisteren vrijdag gevierd met alle leden, klanten en sympathisanten. In de voormalige Landloperskapel van de Landloperskolonie in Merksplas blikte Monumentenwacht provincie Antwerpen terug op een kwarteeuw behoud en beheer van monumenten. Bovendien stelde de organisatie haar toekomstplannen voor.

 

Lees meer...

PROVINCIE TREKT MEER DAN EEN MILJOEN UIT VOOR VERNIEUWING STOOKPLAATSEN

 ANTWERPEN - De provincie Antwerpen zet een volgende stap richting een duurzame en energiezuinige toekomst. Bij PITO Stabroek, de provinciale recreatiedomeinen Zilvermeer en De Schorre, het groendomein Rivierenhof, het Vrieselhof en het Arboretum worden de stookplaatsen vernieuwd. Deze investering van iets meer dan één miljoen euro zorgt dankzij de nodige energie-efficiëntie ook een besparing van de energiekosten.

Lees meer...

KASTEELHOEVE WANGE KRIJGT INTERNATIONALE AWARD VOOR DUURZAAM TOERISME

 

WANGE - Kasteelhoeve Wange ontving gisteren woensdag de Internationale Groene Sleutel Award uit handen van minister Ben Weyts (N-VA). Bond Beter Leefmilieu, Toerisme Vlaanderen en de internationale Foundation for Environmental Education (FEE) reiken deze award op World Tourism Day uit aan de meest duurzame, internationale toeristische bestemming. Het Hagelandse seminariecentrum en gastenverblijf is al jaren een koploper in duurzaam ondernemerschap. Zij slepen voor de tweede maal op rij de begeerde award in de wacht.

Lees meer...

NOOIT MEER IJZELVORMING DANKZIJ BUISJES VAN INGENIEURS UANTWERPEN

WILRIJK - Op Campus Groenenborger van de UAntwerpen werd gisteren dinsdag een stuk fietspad aangelegd. Geen groot nieuws, ware het niet dat de gehele sector een kijkje kwam nemen naar de nieuwe technologieën die asfalt meer duurzaam zullen maken. Opvallend is de asfaltzonnecollector: ingewerkte buisjes zorgen voor verwarming van het fietspad.

Lees meer...

JONGE SOLISTEN KRIJGEN KANS OM OP TE TREDEN TIJDENS BRASSCHAAT KLASSIEK

 BRASSCHAAT - Brasschaat Klassiek en artistiek directeur Robert Groslot willen bij de volgende editie jong talent de kans geven om op te treden met The Groslot Gala Orchestra. Solisten, jonger dan vijftien jaar, die deze buitenkans willen grijpen sturen voor eind november per mail een video met een instrumentale uitvoering naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle klassieke instrumenten zijn welkom. De maestro zal de ingezonden stukken beoordelen en enkele jonge musici selecteren die in december zullen worden uitgenodigd voor een auditie. Deze worden persoonlijk gecontacteerd.

 

Lees meer...

MINISTERIE VAN CULTUUR MAAKT GELD VRIJ VOOR DE WARANDE

TURNHOUT - Provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout ontvangt van Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD) een subsidie van 750 000 euro om geautomatiseerde theatertrekken te installeren in de gerenoveerde Schouwburg. Met deze installatie voldoet de vernieuwde theaterzaal straks ook aan de hedendaagse Europese normen inzake veiligheid en comfort op de werkvloer voor de theatertechnici.

 

Lees meer...

STEEDS MEER MENSEN LEREN REANIMEREN BIJ CAMPUS VESTA

 RANST - Meer en meer mensen in de provincie Antwerpen hebben reanimeren in de vingers. Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA): ‘We leren op Campus Vesta jaarlijks rond de 4 000 cursisten reanimeren. De meesten volgen de opleiding via hun werkgever. Onder hen zitten ook hulpverleners-ambulanciers en brandweer- en politieprofessionals. De voorbije vijf jaar steeg het aantal deelnemers aan reanimatielessen met meer dan 50 procent. We merken dat er toch wel sprake is van een maatschappelijke verschuiving. Mensen zijn steeds mondiger en zelfredzamer. Bij een ongeval of incident willen we ook zelf de handen uit de mouwen steken. Krijgt er iemand in een drukke winkelstraat een hartstilstand dan wil je als voorbijganger zelf kunnen ingrijpen nog voor de hulpdiensten er zijn. Je hebt een gsm op zak om meteen de ambulance op te roepen. Passief naast een slachtoffer in nood blijven staan, dat is toch voor de meeste van ons geen optie?’

 

Lees meer...

BOSEIGENAARS VERKENNEN DE KALMTHOUTSE HEIDE

 KALMTHOUT – Afgelopen zaterdag 23 september verkenden de Antwerpse bosgroepen de Kalmthoutse heide onder begeleiding van het Grenspark. Op deze excursie kwamen concrete realisaties van bos- en natuurbeheer aan bod. Naast al deze natuur genoten de boseigenaars ook van het nazomerweer met een uitgebreide picknick op zorgboerderij Rommeshoef.

 

Lees meer...

MONDIALE FESTIVALS FIESTA MUNDIAL (BALEN) EN SFINKS LATINO (LIER) SCOORDEN

 LIER - Het voorbije weekend sloten Fiesta Mundial in Balen en Sfinks Mundial Latino in Lier het mondiaal festivalseizoen af. Beide festivals konden rekenen op veel zonneschijn, een gesmaakt programma en telkens meer dan 7 000 belangstellenden. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a): ‘Bezoekers bewust maken van wat er om hen heen gebeurt in combinatie met wat er zich in de wereld afspeelt, hen vanuit een positieve invalshoek samenbrengen en dat tijdens een afvalarm festival: daar dragen wij als provincie graag toe bij.’

 

Lees meer...

PARKING 2 VAN DE SCHORRE WORDT VANAF 3 OKTOBER HERAANGELEGD

 BOOM - Op dinsdag 3 oktober start de aannemer met een grondige her-aanleg van ‘parking 2’ van provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom. De parking in de Kapelstraat ter hoogte van de kapel is op dit moment nog onverhard en heeft geen afgelijnde plaatsen, waardoor de capaciteit niet ten volle wordt benut. Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA): ‘Door de parking te verharden en afgelijnde parkeerplaatsen te voorzien willen we het gebruik van de parking optimaliseren. Bovendien kunnen we op die manier een betere afzetplaats voor bussen voorzien.’

 

Lees meer...

JANSSEN PHARMACEUTICA INVESTEERT IN OPLEIDING REANIMEREN

 GEEL - Om de jaarlijkse bijscholingen reanimatie levendig te houden, investeert Janssen Pharmaceutica in opleidingen met ongevallensimulanten van Campus Vesta. Dit zijn acteurs die operationeel zijn als hulpverlener-ambulancier.

 

Lees meer...

DE NIEUWE SPEELTUIN IN GROENDOMEIN DE AVEREGTEN IS KLAAR

 HEIST-OP-DEN-BERG – De speeltuin in De Averegten aan de Boonmarkt in Heist-op-den-Berg was toe aan een grondige renovatie. Een deel van de toestellen was versleten, enkele speeltuigen werden vorig jaar al verwijderd. Ondertussen bereidde de provincie de bouw van een nieuwe speeltuin voor.

 

Lees meer...

HAVENBEDRIJF EN PUBLIEKE SECTOR SLAAN HANDEN IN ELKAAR VOOR BETERE MOBILITEIT

 ANTWERPEN - Nieuwe verkeersinfrastructuur in de Antwerpse haven zal op lange termijn een structurele oplossing brengen om de mobiliteitsdruk voor zowel het vracht- als personenverkeer te verminderen. Het Havenbedrijf Antwerpen en Alfaport-VOKA slaan nu de handen in elkaar om ook tijdelijke, maar duurzame oplossingen uit te werken. Zij krijgen hierbij de financiële steun van de Vlaamse Regering. Ook het Havenbedrijf zelf voorziet de nodige financiële middelen om projecten en maatregelen te ondersteunen. Die middelen zijn beperkt in de tijd en zullen degressief worden uitgekeerd, rekening houdend met de marktwerking.

Lees meer...

KEMPENATLAS TOONT REGIO IN AL ZIJN FACETTEN

 TURNHOUT - AR-TUR presenteert de Kempenatlas, een tentoonstelling en boek over het geheugen en de toekomst van de Antwerpse Kempen. Speciaal gemaakte atlaskaarten en essays, archiefmateriaal, foto’s en het werk van kunstenaars tonen de ruimtelijke eigenheid van de Kempen én de uitdagingen voor de toekomst. De tentoonstelling is te zien in de Warande in Turnhout tot en met 19 november. De Kempenatlas kwam tot stand in samenwerking met provinciaal cultuurhuis de Warande, Universiteit Antwerpen en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.

 

Lees meer...

NIEUWE WEBSITE VOOR ONDERHOUDSWERKEN AAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN

 ANTWERPEN - Al meer dan twintig jaar zetten regionale landschappen zich in om het landschap en de natuur van Vlaanderen te versterken. Kleine landschapselementen zijn de lijn- of puntvormige elementen waarvan het uitzicht, de structuur of de aard deel uitmaken van de natuur. Knotbomen, houtkanten, hagen, heggen,… het zijn allemaal elementen die het landschap vorm geven en tegelijkertijd plaats bieden aan heel wat dier- en plantensoorten. Dieren gebruiken de kleine landschapselementen als nestplaats of als verbindingsweg tussen bossen of natuurgebieden. Enkele vaste gebruikers zijn vleermuizen, steenuilen, amfibieën en de das die stilaan opnieuw meer en meer voorkomt dankzij deze elementen. Bossen behoren niet tot de kleine landschapselementen. Zij vallen onder een afzonderlijke reglementering van de ruimtelijke ordening.

Lees meer...

PROVINCIALE SCHOOL AVANT RIVIERENHOF (EX-SINT-GODELIEVE) WORDT FUTURISTISCH

 DEURNE – Gisteren donderdag werd de symbolische eerste steen gelegd van de nieuwbouw van avAnt (voorheen Sint-Godelieve) op Campus Rivierenhof aan de Turnhoutsebaan in Deurne. De uitgravingen en funderingswerken zijn klaar en tonen nu al de footprint van de nieuwe hal waarin de praktijkruimtes zullen komen.

Lees meer...

DIT WEEKEND LAATSTE KANS VOOR UNIEKE TOCHT DOOR HET MAÏSDOOLHOF VAN PUTTE

 PUTTE - De voorbije weken bezochten vele duizenden mensen het maïsdoolhof van Kempens Landschap op de grens van Putte en Heist-op-den-Berg. Morgenavond, vrijdag 22 september, kan je het labyrint voor één keer ook ’s avonds (van 20 tot 23 uur) betreden. Echte durvers kunnen zich dan helemaal uitleven door in het donker hun weg te zoeken.

 

Lees meer...

ACHT UNIVERSITEITSSTUDENTEN ONTVANGEN PRIJS ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

 

ANTWERPEN - De provincie Antwerpen reikt sedert 1996 ieder jaar de Prijs voor Ontwikkelingssamenwerking uit. De prijs is bedoeld om de studie over het Zuiden te bevorderen, op economisch, politiek, sociaal, juridisch en cultureel vlak, alsook op het gebied van het milieu, de volksgezondheid en de menselijke en dierlijke geneeskunde. Gisteren, maandag 19 september, was het dan ook driedubbel feest. Eerst werd de prijs voor ontwikkelingssamenwerking uitgereikt, daarna volgde de proclamatie en diploma-uitreiking van het IOB (Instituut voor Ontwikkelingseducatie en –Beheer Universiteit Antwerpen). En last but not least werd het nieuwe academiejaar feestelijk geopend.

 

Lees meer...

ONTHAALKOFFERS HELPEN NIEUWKOMERS BIJ TAALCURSUS NEDERLANDS

 GEEL – Gisteren, maandag 18 september, demonstreerde het Sint-Jozefinstituut in Geel het gebruik van de onthaalkoffers van provinciaal documentatiecentrum Atlas. DocAtlas ontwikkelde dit lesmateriaal als een hulpmiddel om de taalvaardigheid en het welbevinden van anderstalige nieuwkomers in de klas te bevorderen.

 

Lees meer...

KLEIPUTTEN TERHAGEN WOREN TOEGANKELIJKER VOOR HET PUBLIEK

 

TERHAGEN - Met financiële steun van de provincie Antwerpen werd Natuurpunt eind 2016 eigenaar van ruim 31 hectare natuurgebied in de kleiputten van Terhagen. Afgelopen zondag 17 september was dit mooie stuk natuur voor het eerst toegankelijk voor het publiek. Momenteel wordt er een wandelpad uitgewerkt langs nieuwe kijkpunten, vanwaar je de vijvers en de kleiontginning kan bekijken. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a) sprak de talloze geïnteresseerden toe onder een stralende zon. Daarna namen de gidsen van Natuurpunt de bezoekers mee op een wandeling in het gebied.

 

Lees meer...

KAMP C LEVERT DUURZAAM BOUWADVIES IN BOECHOUT, KONTICH EN MORTSEL

 

BOECHOUT – Duurzaam bouwen staat vandaag hoog op de agenda in Vlaanderen. In 2021 moet immers verplicht bijna-energieneutraal (BEN) worden gebouwd. Daarnaast spelen ook efficiënt ruimtegebruik, gezonde materialen en een gezond binnenklimaat een steeds belangrijkere rol in de bouw of renovatie van een woning. Nieuwe normen, inzicht en eisen naar comfort toe maken het bouwproces er niet makkelijker op.

Lees meer...

NIEUWE FIETSROUTE ROND FAIRTRADE EN DUURZAAMHEID ROND HEIST-OP-DEN-BERG

 

HERENTHOUT - 34 kilometer fietsen langs locaties met een link naar eerlijke handel en plaatselijke producten. Dit kan nu met de nieuwe Fair Trade Ecocyclo. De provincie Antwerpen realiseerde in samenwerking met de gemeenten Heist-op-den-Berg en Herenthout een nieuwe fietsbrochure. Proef de verse hoeveproducten, ontdek de lekkere streekproducten en ervaar dat fairtrade en duurzaamheid geen loze begrippen zijn in deze mooie gemeenten.

 

Lees meer...

WAARSCHUWING: MEESTE PUTWATER VOLDOET NIET AAN KWALITEITSNORMEN

ANTWERPEN - Het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne (PIH) monitort putwater van particulieren. Naar aanleiding van de World Water Monitoring Day, vandaag maandag 18 september, vraagt het Antwerpse provinciebestuur aandacht voor het veilig gebruik van putwater. Putwateronderzoeken bij particuliere eigenaars tonen aan dat slechts 32 procent van de onderzochte stalen aan de opgelegde normen voldoet. 36 procent toonde verhoogde ammoniumwaarden en 23 procent bevatte teveel ijzer. Het gebruik van metalen zoals lood in de binnen-installatie komt eveneens tot uiting in vijf procent van de onderzochte stalen.

 

Lees meer...

‘JONGE MINISTERS’ DEBATTEREN IN HET SUSKE EN WISKE-KINDERMUSEUM

 

KALMTHOUT – Nog tot en met vrijdag 22 september organiseert Europa Direct samen met het Suske en Wiske Kindermuseum in Kalmthout twee Europaweken. Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de basisschool kruipen in de huid van Europese ministers. Ze stemmen over een verplichting voor het gebruik van stripboeken versus tablets op school.

 

Lees meer...

TOEKOMST VAN KASTEELDOMEIN ZELLAER IS VERZEKERD

 

BONHEIDEN - De officiële akte tot verwerving van kasteeldomein Zellaer werd ondertekend. Kempens Landschap en de gemeente Bonheiden zullen zich vanaf nu samen inzetten om het beheer en de inrichting van dit domein op zich te nemen.

 

Lees meer...

ONDERHOUDSBEURT VOOR 2 400 KILOMETER PROVINCIALE WATERLOPEN

 

ANTWERPEN - In de provincie Antwerpen kronkelt 2 400 kilometer aan provinciale, onbevaarbare, waterlopen die bijna allemaal tegen 14 februari een onderhoudsbeurt zullen krijgen. Een goed onderhoud zorgt ervoor dat de beken de watertoevloed na een fikse regenbui vlot kunnen opvangen en afvoeren. Een cruciaal gegeven voor gemeenten en burgers in hun strijd tegen wateroverlast en overstromingen.

 

Lees meer...

‘SAMENSTERKER’ ORGANISEERT GROEPSAANKOOP ELEKTRISCHE WAGENS

 

ANTWERPEN - De coöperatie met sociaal oogmerk ‘Samensterker’ bestaat sinds 2011 om deelnemers aan groepsaankopen de kans te geven te besparen. Sinds de oprichting hebben ze al enorme successen geboekt. Zo zijn er met hun veilingen gas en groene stroom al meer dan 79 000 gezinnen overgestapt naar een groene stroomcontract. Dit illustreert meteen hun tweede doelstelling. Naast besparingen realiseren gaat we ook voluit voor de klimaatdoelstellingen.

 

Lees meer...

PRIMEUR VOOR VLAANDEREN: BURGERS KRIJGEN INSPRAAK VANAF START RUP

 

MOL - De provincie Antwerpen zoekt in delen van Mol en Postel-Zuid naar een nieuw evenwicht tussen natuur, recreatie, landbouw en ontginning. Gedelegeerde Bruno Peeters (N-VA): ‘We doen dat met een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP). Voor dat PRUP Kempense Meren II organiseren we nu al een inspraakmoment voor de buurtbewoners. Het is de eerste keer in Vlaanderen dat inspraak zo vroeg in het proces wordt georganiseerd.’

 

Lees meer...

VERKEN OP WOENSDAG 11 OKTOBER DE BOSSEN VAN KASTERLEE

 

KASTERLEE - Onder het motto ‘De natuur beweegt ons allemaal’ zet de Week van het Bos dit jaar de vele mogelijkheden om te bewegen die de natuur biedt in de kijker. Ook de Antwerpse bosgroepen vieren de Week van het Bos. Op woensdag 11 oktober, midden in de Week van het Bos, kan je de bossen van Kasterlee verkennen. Tijdens een fotospeurtocht leer je de bossen en hun beheerders kennen. Houd je ogen en oren alvast open.

 

Lees meer...

ZO KAN HET DUS OOK: NAUWELIJKS AFVAL OP WERELDFESTIVAL UBUNTU IN BOOM

 

BOOM – Afgelopen zondag vond de vierde editie plaats van het meest duurzame middelgroot festival van Vlaanderen, Ubuntu. Het gemeentelijk park van Boom was daarvoor the place to be. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a): ‘Op die manier krijgt het festival een plek in het groen, waar het zich beter thuis voelt dan ooit tevoren. Met meer dan 6 000 bezoekers kon de organisatie over een succes spreken, waar wij als provincie graag aan bijdragen. De keuze voor afvalarm en duurzaam én de aandacht voor wereldburgerschap maakten van dit gebeuren een relevant festival.’

 

Lees meer...

CHAT-BOT#TRIPFIXER VERLENGD WEGENS GROOT SUCCES

 

ANTWERPEN - Met 11 400 gesprekken in juli en augustus kreeg de Tripfixer een positieve evaluatie. Ook na de zomer kan je blijven chatten met de gevatte chat-bot van de provincie Antwerpen.

 

Lees meer...

HOEVE-IJS ETEN IN EDEGEM EN BIO LEREN KENNEN IN RUMST OP DAG VAN DE LANDBOUW

 

EDEGEM – Aanstaande zondag 17 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden weer de Dag van de Landbouw. 44 bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, graag een blik op hun werk, producten en het leven op deze land- en tuinbouwbedrijven. Het thema is ‘Het begint bij ons’.

 

Lees meer...

GEEN AFWEZIGHEIDSTOEZICHT MEER VOOR HUIZEN ZONDER CERTIFICAAT INBRAAK VEILIG

 

GEEL – Een inbraak in je huis heeft grote gevolgen. Een raam of deur is vernield, kasten zijn beschadigd. Je juwelen, laptop, fototoestel, een kleinood waar je aan bent gehecht zijn weg. Nog erger is de emotionele impact. Een vreemde raakte je spullen aan, doorzocht ze en brak zo ook in je privéleven. Je voelt je niet langer veilig in je eigen huis. Daarom stelden minister Jan Jambon (N-VA) en gouverneur Cathy Berx in aanwezigheid van federale en plaatselijke veiligheidspartners en met de steun van AG Insurance het Certificaat Inbraak Veilig voor in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Met dit Certificaat toon je aan dat je woning over een goede basisbeveiliging beschikt en ontmoedig je potentiële inbrekers.

 

Lees meer...

GEEL EN BRUGGE NEMEN VOORTOUW IN VERBAND MET BETONSTOP

 

GEEL - Terwijl er op Vlaams niveau nog volop wordt gediscussieerd over de ‘betonstop’ en de manier waarop de steden en dorpen weer levendig en vitaal kunnen worden, zijn het Brugge en Geel die het voortouw nemen. Beide steden zien in dat ze niet langer kunnen wachten met een keuze voor een zuinig ruimtegebruik, dat men nu in steden en dorpskernen moet investeren voor een gezonde toekomst en dat de bewoners en ondernemers serieus moeten worden betrokken bij het formuleren van een visie op de toekomst. De gemeenteraad van Geel stelde bijna unaniem - op één onthouding na - als eerste een ruimtelijk beleidsplan vast en roept Vlaanderen en andere steden en gemeenten op om haar voorbeeld te volgen.

 

Lees meer...

ANTWERPS PROVINCIEBESTUUR KOOPT BAKFIETS AAN VOOR DIENSTVERPLAATSINGEN

 

ANTWERPEN - Het provinciebestuur van Antwerpen breidt haar fietspool voor werknemers uit met een bakfiets. Deze robuuste fiets met elektrische ondersteuning is ideaal om materiaal te vervoeren over een fietsbare afstand. Personeelslid Wim Peetermans, controleur van werken, droeg het idee van de bakfiets aan. Intussen kunnen provinciale medewerkers een bakfiets in provinciale kleuren ontlenen voor dienstreizen ver en dichtbij.

 

Lees meer...

TERRA NOVA VIERDE ZIJN TIENDE VERJAARDAG IN HET ARBORETUM VAN KALMTHOUT

 

KALMTHOUT – Afgelopen woensdag 6 september kwamen Ona en Rob gezellig cocoonen in het arboretum van Kalmthout. Het koppeltje logeerde een nacht in een bolvormige tent – de cocoon – tussen drie bomen in de gele tuin. Cocoon in a tree was een unieke slaapervaring die je deze zomer (en dit nog tot eind september) kon opdoen tijdens dit arrangement van Terra Nova. Ona en Rob hadden geluk: het was net volle maan die avond en in het park vond het Japans maanfeest plaats: wandelingen die werden afgerond met een openluchtconcert met Japanse gongs en klankschalen.

Lees meer...

EERSTE STAPPEN WERDEN GEZET OM SYNAGOGE VAN HEIDE-KALMTHOUT TE REDDEN

 

KALMTHOUT – In de Leopoldstraat in Heide-Kalmthout staat een mooi en werkwaardig synagogegebouw. Het is een symbool voor het sociale en religieuze leven van de Joden in de twintigste eeuw. Jammer genoeg staat het al een hele tijd te verkommeren. Minister Geert Bourgeois (N-VA) wil daar nu verandering in brengen. In het gemeentehuis van Kalmthout ondertekende hij het besluit tot ‘toekenning van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure voor het uitvoeren van beheersmaatregelen en werkzaamheden aan of diensten voor onroerend erfgoed.’ Het is een kleine premie die dient om dringende stut- en instandhoudingswerken uit te voeren, maar het betekent wel een grote stap voor de toekomst van de synagoge.

Lees meer...

MAAK EEN SFEERVOLLE AVONDWANDELING IN HET VRIESELHOF

 

RANST - Laat je op zaterdagavond 30 september tijdens een sfeervolle herfstactiviteit aangenaam verrassen door de domeinwachters van provinciaal groendomein Vrieselhof. Met stevige schoenen aan, ben je alvast goed uitgerust voor dit verlichtend avontuur.

Afspraak om 19 uur aan Kasteel Vrieselhof, aan de Schildesteenweg in Ranst (Oelegem). Deelnemen aan deze twee uur durende wandeling is gratis, maar vooraf telefonisch inschrijven is verplicht. Aanmelden voor deelname kan vanaf maandag 11 september bij de domeinwachters op 03 360 52 18. (Foto Ian Segal)

VERKEN DE WONDERE WERELD VAN DE ZWAMMEN IN HET VRIESELHOF

 

RANST - Zin om op zondag 15 oktober, tijdens de Week van het Bos, kennis te maken met stelen, hoeden, ringen en beurzen? Dan word je om 14 uur verwacht aan het Bezoekerscentrum Vrieselhof aan de Schildesteenweg in Ranst (Oelegem). Met een paddenstoelendeskundige verlaat je de paadjes van het provinciaal groendomein om het universum van de wondere zwammenwereld te verkennen.

 

Lees meer...

DEZE WINTER STARTEN RESTAURATIEWERKEN AAN DE GEBOUWEN VAN DE BEDDERMOLEN

 

WESTERLO - Nu de Beddermolen bijna klaar is om zijn wieken uit te slaan, wil Kempens Landschap graag met de volgende fase in de opwaardering van het domein van deze windmolen starten. De als monument beschermde gebouwen worden vanaf begin volgend jaar gerestaureerd. Eind augustus kende Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een belangrijke erfgoedpremie toe van zo’n 570 000 euro, maar het project kan ook rekenen op steun vanuit Europa en de provincie Antwerpen.

 

Lees meer...

AANTAL KANKERS ROND NUCLEAIRE SITES VERGELIJKBAAR MET REST VAN VLAANDEREN

 

RETIE - Naar aanleiding van de nieuwe studie van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) over schildklierkanker rond Belgische nucleaire sites en kerncentrales brengt men in herinnering dat de 3xG (Gezondheid, Gemeenten, Geboorten)-studie sedert 2010 de gezondheid in de gemeenten Dessel, Mol en Retie op een grondige manier opvolgt. De studie gebeurt in opdracht van NIRAS (Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen) en de partnerschappen STORA (Studie en Overleg berging Radioactief Afval Dessel) en MONA (Mols Overleg Nucleair Afval) en komt tegemoet aan de vraag in de regio om op het vlak van gezondheid vroegtijdige signalen te capteren en gezondheidsaanbevelingen te doen.

Lees meer...

OPENLUCHTTHEATER RIVIERENHOF KREEG 78 000 BEZOEKERS OVER DE VLOER

 

DEURNE - De provincie Antwerpen blikt heel tevreden terug op een mooie festivalzomer in het Openluchttheater (OLT) Rivierenhof in Deurne. 78 000 bezoekers en 51 voorstellingen maakten van OLT 2017 één groot feest. Van 24 juni tot 3 september vonden 36 betalende en vijftien gratis concerten plaats van artiesten uit binnen- en buitenland.

 

Lees meer...

PROEFBEDRIJF PLUIMVEEHOUDERIJ INTERNATIONAAL EXPERT VOOR BLOEDLUISONDERZOEK

 

GEEL - De recente fipronilcrisis heeft het belang van veilige bestrijdingsmiddelen of geïntegreerde bestrijdingsstrategieën tegen bloedluizen nogmaals onderstreept. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij van de provincie Antwerpen zoekt al jaren naar een geschikte methode en zal dit ook in de toekomst blijven doen. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel is internationaal gekend als één van de experten op het gebied van bloedluisonderzoek.

Lees meer...

VERDERE STAP VOOR BEHOUD VAN URSULINENINSTITUUT IN ONZE-LIEVE-VROUW-WAVER

 

ONZE-LIEVE-VROUW-WAVER - Wie de art nouveau Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, deelgemeente van Sint-Katelijne-Waver, bezoekt, staat absoluut versteld van deze prachtige erfgoedparel. Om de site beter te ontsluiten voor toeristen uit binnen- en buitenland kende Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) een hefboomsubsidie van 1 269 282 euro toe aan Kempens Landschap.

 

Lees meer...

SPEELTUIN PROVINCIAAL DOMEIN DE AVEREGTEN WORDT GERENOVEERD

 

HEIST-OP-DEN-BERG - Een deel van de speeltuin in provinciaal groendomein De Averegten aan de Boonmarkt in Heist-op-den-Berg is toe aan een grondige renovatie. In de eerste schoolweek, van 4 tot 8 september, worden nieuwe speeltuigen geplaatst. Bezoekers wordt gevraagd de werfzone niet te betreden, de rest van de speeltuin en natuurspeelplaats ‘Hobbeldonk’ zijn vrij toegankelijk.

 

Lees meer...

WORKSHOPS EN EN HUIFKARTOCHTEN TIJDENS SLOTMOMENT PAARD EN LANDSCHAP

 

GEEL - Op zondag 10 september, van 11 tot 17 uur, organiseren de vier Antwerpse Regionale Landschappen en de Hooibeekhoeve in samenwerking met Paardenpunt Vlaanderen het slotmoment Paard en Landschap bij een paardenhouder in de Worfthoeven in Geel. Tijdens dit evenement, dat kadert in het Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO), kom je als paardenliefhebber alles te weten over hoe je een paardenweide landschappelijk kan integreren, welke beplantingen, kleine landschapselementen en afsluitingen interessant zijn en waarom correct graslandbeheer cruciaal is voor de gezondheid van het paard.

 

Lees meer...

PROEFBEDRIJF PLUIMVEEHOUDERIJ ZET DEUREN OPEN TIJDENS DAG VAN DE LANDBOUW

 

GEEL – Op zondag 17 september, van 10 tot 17 uur, stelt Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel tijdens de Dag van de Landbouw haar deuren open. Kom en ontdek hoe de kippen in ultramoderne stallen leven en hoe praktijkonderzoek in zijn werk gaat. Zie hoe de eieren automatisch worden geraapt en grijp de kans om deze super-verse eieren ter plaatse te kopen. Voor de kinderen is er een leuke zoektocht, met op het einde een kleine verrassing.

Passeer ook zeker langs de tent, uitgebaat door de Landelijke Gilde, voor een drankje en een hapje. Terwijl jij geniet, kunnen je kinderen zich uitleven op de strobalen en het springkasteel.

 

Lees meer...

MEIBOOM PRIJKT OP HOOGSTE PUNT VAN NIEUW PROVINCIEHUIS

 

ANTWERPEN - Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) heeft samen met aannemers Democo en Denys de meiboom op de bouwwerf van het nieuwe provinciehuis gezet. Het dak is nog niet helemaal klaar, maar het hoogste punt is bereikt. Caluwé: ‘We kunnen het niet langer ontkennen, de Antwerpse skyline ziet er sinds deze zomer definitief anders uit.’ De meiboom symboliseert de sterkte en stabiliteit van het gebouw. Na bijna drie jaar bouwen en minder dan twee jaar na de eerstesteenlegging in september 2015, gebeurde er nog geen enkel ongeval met werkverlet tot gevolg.

 

Lees meer...

PROVINCIE HOOPT DAT INWONERS HUN WOONGEWOONTEN ONDER DE LOEP NEMEN

 

WIJNEGEM - Het gemeentebestuur van Wijnegem lanceerde het online platform wijnegem.gewoontebreker.be. Inwoners kunnen op deze interactieve website ideeën lanceren om van Wijnegem een aantrekkelijke, kindvriendelijke leef- en woonomgeving te maken, met behoud van haar eigenheid. Dit project past binnen geWOONtebreker, een traject waarin de provincie Antwerpen vier gemeenten (Malle, Nijlen, Westerlo en Wijnegem) ondersteunt om samen met hun inwoners hun woongeWOONten onder de loep nemen.

 

Lees meer...

MEER POLYVALENTE ZALEN EN KANTOORRUIMTE VOOR HOOIBEEKHOEVE

 

GEEL - Hooibeekhoeve in Geel krijgt jaarlijks meer dan 3 500 bezoekers over de vloer. Om al deze personen beter te ontvangen, investeert provincie Antwerpen in een nieuw educatief centrum en kantoorruimte. De werkzaamheden aan de Hooibeekhoeve starten dit najaar. Het vernieuwde gebouw zal een jaar later, in het najaar van 2018, in gebruik worden genomen.

 

Lees meer...

NATUURPAD LOVENHOEK IN VORSELAAR UITGEROEPEN TOT WANDELING VAN HET JAAR

 

VORSELAAR - Van de ene stapstronk naar de andere huppelen. Verstoppertje spelen tussen de varens. Zonder natte voeten over een beek wandelen. En picknicken terwijl de vogels een concertje geven. Het Natuurpad Lovenhoek in Vorselaar, de kersverse wandeling van het jaar, pleziert groot én klein. De wandel-lus van Natuurpunt Nete en Aa haalde het voor de trajecten in Geel, Bornem, Schelle en Borsbeek. Ruim 4 000 wandelaars brachten hun stem uit in de wedstrijd van Toerisme Provincie Antwerpen.

 

Lees meer...

DOTATIE VOOR BEGELEIDING VAN OUDEREN DIE IN HUN HUIS WILLEN BLIJVEN WONEN

ANTWERPEN - Enkele Vlaamse parlementsleden pleitten in de media voor een eenvoudiger aanvraagsysteem voor premies om woningen aan te passen aan de noden van zorgbehoevende mensen. De provincie Antwerpen gaat nog een stapje verder en zet via een jaarlijkse dotatie aan de vzw Landelijke Thuiszorg zelfs in op de individuele advisering en begeleiding van ouderen die aanpassingen willen laten uitvoeren om hen zo in staat te stellen om langer in hun eigen huis te blijven wonen. Omdat de vraag momenteel groter is dan het aanbod, wil de gedeputeerde die subsidie zelfs nog uitbreiden.

Lees meer...

BEZOEK NU ZONDAG DE BOECHOUTSE EN ANDERE HISTORISCHE MOLENS

 

BOECHOUT - Tijdens de provinciale Molendagen nu zondag 27 augustus (van 10 tot 18 uur) en zondag 24 september (van 13 tot 17 uur) openen Antwerpse molens op 22 verschillende locaties hun deuren. Dankzij de vrijwillige molenaars zie je deze monumenten in volle werking. Alle molens zijn deze twee dagen gratis te bezoeken, ook deze van Boechout.

 

Lees meer...

GA VANAVOND MET DE FIETS NAAR DE FILM TIJDENS BIKE-IN MOVIE

 

WESTERLO – Voor wie vanavond, zaterdag 19 augustus, nog geen plannen heeft is dit wellicht een leuk ideetje. Ook dit jaar organiseert Kamp C aan de Britselaan in Westerlo in het kader van Terra Nova een Bike-in Movie. Met deze openluchtcinema voor fietsers wil het provinciaal centrum Duurzaam Bouwen en Wonen filmliefhebbers aanzetten om zich op een ecologische manier te verplaatsen.

 

Lees meer...

ZILVERMEER IN MOL VERWELKOMDE 115 000STE BEZOEKER

 

MOL - Het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer aan de Zilvermeerlaan in Mol zette zijn 115 000ste bezoeker in de bloemetjes. Ondanks de mindere maand juli bereikte het Zilvermeer ook dit jaar de kaap van de 115 000 bezoekers, met nog enkele zomerweken voor de boeg. Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA) en directeur Toon Claes verrasten het gezin van Montfort feestelijk met een lekkere streekproductenmand en een gratis gezinsabonnement.

Lees meer...

LEG ALS FOTOGRAAF DE SCHOONHEID VAN DE NATUUR VAST OP CAMERA

 

NIJLEN - Ben je een beginnend fotograaf die de schoonheid van de natuur wil leren vastleggen met een digitale camera? Dan is deze workshop echt iets voor jou. Leer bij over de technische mogelijkheden van je toestel, het vinden van fotogenieke onderwerpen en het maken van goede composities. Je krijgt uitgebreid de kans om, samen met een ervaren natuurfotograaf die niet alleen de beste kneepjes maar ook de interessantste plekjes met je deelt, te oefenen. Breng je picknick mee.

 

Lees meer...

VIRTUELE CHATVRIEND #TRIPFIXER VOERDE AL MEER DAN 10 000 GESPREKKEN

 

ANTWERPEN – Op 3 juli lanceerde de provincie Antwerpen een chat-bot, een grappige, virtuele chatvriend die aan de hand van je interesses en wensen een trip op maat fikst. Op 9 augustus raakte de 10 000ste dagtripper aan de praat met de Tripfixer. Hannah Schelhaas uit Hoboken leerde dankzij de Tripfixer een zoektocht in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof kennen.

 

Lees meer...

OOK VOLWASSENEN KOMEN AAN HUN TREKKEN IN HET SPROOKJESHUIS

 

DEURNE - Met ‘Kwade reuk’ nemen Hilde Rogge en Rein De Vos je op zaterdagavond 16 september van 20 tot 22 uur mee in een onbeschaamd vermakelijke wereld vol exuberantie en pittige intrige. De vertelavond vindt plaats in het sprookjeshuis van het Rivierenhof in de omgeving van het kasteel en de spiegelvijver. Wil jij worden ondergedompeld in de excentrieke avonturen van ‘Oom Oswald’ (Roald Dahl)? Reserveer dan snel een plaatsje via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 324 82 70. Deelnemen kost vijf euro per persoon.

 

Lees meer...

TICKETVERKOOP VOOR SCHORREMORRIE IS GESTART

 

BOOM - Tijdens Schorremorrie kan je de zomervakantie spetterend afsluiten met meer dan 30 activiteiten voor kinderen van drie tot twaalf jaar. Breng met hele gezin een bezoekje aan De Schorre aan de Schommelei in Boom en beleef een onvergetelijke dag op zondag 27 augustus van 13 tot 18 uur. Leef je uit op de springkastelen, trampolines, volksspelen, ponyritjes en go-carts. Ga aan de slag in leuke knutselworkshops of dompel je onder in de waterspelletjes. Je kan ook met het hele gezin minigolf spelen in de doolhof of gezellig waterfietsen. Ook brasserie De Schorre en de speeltuin zijn open. Voor de allerkleinsten is er een aparte peutertuin met een ballen-bad, springkasteel en kleuterkriebeldroom. Er is ook een ouder-baby hoek voorzien.

 

Lees meer...

‘GAST’ ZWIERT DEUREN OPEN OM JONGE ARTIESTEN TE LATEN EXPOSEREN IN OUDE BEURS

ANTWERPEN - Op het einde van de zomer zwiert GAST haar deuren wagenwijd open met een knaller van formaat. Je kan er drie weekends achter elkaar komen proeven van jong, kunstzinnig talent in de Oude Beurs, een gebouw in de Hofstraat dat al meer dan tien jaar leegstaat. Nu wordt het gebouw gebruikt door KOP, Co.Labs, Fameus en een heleboel jonge artiesten. Delen, GAST: dat is ‘the spirit’.

 

Lees meer...

VERTELFEEST LAAT JE EEN NAMIDDAG LANG GENIETEN VAN VERHALEN IN HET RIVIERENHOF

 

DEURNE - Een hele namiddag lang genieten van verhalen? Dat is ’t Verhalenhof. Op zondag 17 september wemelt het tussen 13 en 18 uur opnieuw van vertellers en andere woordtovenaars in en rond het Sprookjeshuisje van het Rivierenhof. Verkleed als natuurwezen is ‘t Verhalenhof nog eens dubbel zo leuk. Het tweejaarlijks vertelfeest ’t Verhalenhof is gratis en geschikt voor iedereen vanaf vier jaar.

 

Lees meer...

NIEUW DIENSTGEBOUW VOOR PROVINCIAAL DOMEIN DE AVEREGTEN GEOPEND

 

HEIST-OP-DEN-BERG – Deze week is het nieuwe dienstgebouw voor Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg feestelijk geopend door gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA) en burgemeester Luc Vleugels (CD&V). Het nieuwe dienstgebouw is een toegangspoort voor de bezoekers en vormt een nieuw onderkomen voor de educatieve werking en de administratie van het domein. Het gaat om een passiefgebouw met groen-dak, aan de buitenkant afgewerkt met een houten gevelbekleding en een luifel om onder te schuilen. Duurzaamheid en milieuzorg stonden centraal in het ontwerp.

 

Lees meer...

ONDERMEER BOECHOUT, KONTICH EN MORTSEL ZOEKEN VERWARMINGSCOACHES

 

BOECHOUT - Tot 20 september zoekt de Provincie Antwerpen coaches in samenwerking met Balen, Boechout, Duffel, Essen, Kontich, Laakdal, Mol, Oud-Turnhout, Putte, Schelle, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Stabroek, Vorselaar, Wijnegem, Wuustwezel, Zoersel en de steden Geel, Lier en Mortsel.

 

Lees meer...

ANDERHALF MILJOEN MENSEN LEREN DE KEMPEN KENNEN DANKZIJ MERKEL EN MACRON

 

ANTWERPEN - Angela Merkel en Emmanuel Macron die in de Kempen ontsnappen aan de drukte. Of prins Charles die zijn dubbelganger op staatsbezoek stuurt en stiekem gaat fietsen in de Kempen... De Facebookcampagne ‘Iedereen verdient een Kempenkuur’ van Toerisme Provincie Antwerpen ging viraal en creëerde een grote interactie, met onder meer 1,5 miljoen views voor de twee video’s en 1 500 nominaties voor een Kempenkuur. Een geslaagde imagocampagne voor de Kempen als ideale plek om te ont-stressen.

 

Lees meer...

ELEKTRISCHE FIETS DUIDELIJK IN OPMARS IN PROVINCIE ANTWERPEN

 

ANTWERPEN - Tot nu toe vulden maar liefst 3 000 deelnemers de Grote Fietsenquête van de provincie Antwerpen in. Op naar de 5 000? De enquête invullen kan nog tot eind september. De initiatiefnemers wierpen, nieuwsgierig als ze zijn, al een blik in de meer dan 3 000 ingevulde enquêtes en deden een paar eerste vaststellingen.

Lees meer...

BIOLOGISCHE MANIER VAN SCHOONMAKEN GEEFT POSITIEVE RESULTATEN

 

ANTWERPEN - Na een proefperiode op één verdieping is provincie Antwerpen bijzonder tevreden over de inschakeling van de biologische schoonmaak voor haar kantoren. Daarvoor werd samengewerkt met BioOrg, een bedrijf met vestiging op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V): ‘We merken enkele duidelijke verbeteringen ten opzichte van de klassieke schoonmaakmethode, en het is gezonder en milieuvriendelijker.’

 

Lees meer...

PROJECT BURGERS EN BOEREN UIT DE ZUIDRAND KRIJGT BIJNA 100 000 EURO SUBSIDIE

 

ANTWERPEN - De deputatie van de provincie Antwerpen heeft de provinciale cofinanciering goedgekeurd van zestien nieuwe plattelandsprojecten in de categorieën Omgevingskwaliteit (acht) en Platteland Plus (eveneens acht). Europa, Vlaanderen en de provincie investeren in totaal 1 922 724 euro in deze projecten, verspreid over de budgetjaren 2017 en 2018. De provincie Antwerpen neemt hiervan 725 058 euro voor haar rekening.

 

Lees meer...

VIJF JONGE KUNSTENAARS STELLEN TENTOON IN EN ROND DE KRISTALLIJN IN MOL

 

MOL - In samenwerking met SCR Sibelco en M.art vindt van 2 tot en met 24 september, telkens van 14 tot 17 uur, een gratis tentoonstelling plaats in en rond ’t Kristallijn aan de Blauwe Keidreef en de omringende Molse Meren. Een groep van vijf kunstenaars heeft zich gedurende negen maanden ondergedompeld in de bewogen geschiedenis en de getekende context van het landschap van de zandputten van Mol-Rauw. Een tentoonstelling als resultaat van een ontmoeting tussen jonge multidisciplinaire kunstenaars met een oud en bewogen Kempens gebied.

Lees meer...

DE DJ’S VAN TOMMORLAND MAKEN PLAATS VOOR LEKKER KLASSIEK IN DE SCHORRE

 

BOOM - De Schorre en Studio 100 organiseren voor de eerste keer Lekker Klassiek, een gloednieuw festival dat klassieke muziek op een heel toegankelijke manier tot bij de mensen brengt. Niemand minder dan Jef Neve is de curator op 26 augustus. Anja Van Mensel van Studio 100 Benelux: ‘In het verleden hebben we vooral gefocust op entertainment voor families met kinderen. We willen in de toekomst graag onze expertise aanwenden om ons te richten op een breder publiek. Net zoals de musicals 14-18 en 40-45 past Lekker Klassiek volledig in die doelstelling.’

 

Lees meer...

COMBINEER EEN OPTREDEN VAN SCOTCH, NO SODA! MET HET VLINDERPARADIJS

 

SCHELLE  - Deze zomer kan je weer genieten van Rupelnootjes, een reeks straffe optredens met verrassende muzikanten in de Rupelstreek. Nu zondag 6 augustus palmt Scotch, no Soda! tijdens het derde Rupelnootje van deze zomer Bar Laar aan de Laardijk in Schelle in.

 

Lees meer...

ZWEMWATER IN ONZE PROVINCIE IS VAN PRIMA KWALITEIT

 

MECHELEN – Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) controleert de kwaliteit van het zwembadwater van openbare zwembaden maar ook van recreatievijvers, particuliere zwembaden en zwemvijvers in de provinciale domeinen. Zo kan iedereen veilig genieten van een gezonde duik. In het recreatiedomein De Nekker in Mechelen zagen we hoe PIH-microbioloog Rudy Calders een waterstaal afnam en vaststelde dat het resultaat goed was. Het water wordt er gecontroleerd van twee weken voor aanvang van de paasvakantie tot midden oktober.

Lees meer...

GA OP ZATERDAG 19 AUGUSTUS OP ZOEK NAAR VLIEGENDE VLEERMUIZEN

 

DEURNE - In de mooie, oude bomen van het Rivierenhof slapen heel wat vleermuizen. Op zaterdagavond 19 augustus krijg je de kans om deze mysterieuze insecteneters beter te leren kennen. Na een diapresentatie ga je met een vleermuisdetector op zoek naar deze vliegende zoogdieren terwijl ze jagen aan de vijvers van het Rivierenhof. Ook kinderen vanaf zeven jaar kunnen deelnemen. Voor hen is er een apart, aangepast vleermuizenprogramma dat - net zoals dat van de volwassenen- om 19u30 begint en om 22u15 eindigt.

 

Lees meer...

ONTDEK DE KESSELSE HEIDE OP HAAR MOOIST OP ZONDAG 3 SEPTEMBER

 

NIJLEN - Aan het eind van de zomer is de Kesselse Heide op haar mooist. De struikheide staat in bloei en de open heidevlakten kleuren paars. Op zondag 3 september vanaf tien uur kan je het zelf ontdekken. De gids vertelt je hoe dit landschap is ontstaan en waarom er zoveel inspanningen worden geleverd om het in stand te houden. Je ontdekt ook welke planten en dieren de heide zo uniek maken. Trek je stapschoenen aan en wandel mee.

 

Afspraak aan de parking van de Kesselse Heide op de Lindekensbaan in Nijlen. Deelnemen is gratis. Vooraf telefonisch inschrijven is verplicht en kan vanaf maandag 7 augustus bij de domeinwachters op het nummer 03 360 52 18. (Foto Provincie Antwerpen)

GAST PAKT LEEGSTAND IN OUDE BEURS AAN

 

ANTWERPEN - Tot oktober pakt GAST de leegstand van de Oude Beurs in de Hofstraat aan. Een groep enthousiaste jongeren transformeert het gebouw in een bruisende plek voor creatie, presentatie en ondernemerschap van jong en nieuw talent. GAST is de vierde pop-up waar Naft on Tour van de provincie halt houdt.

 

Lees meer...

COCOON IN A TREE IN KALMTHOUTS ARBORETUM VERLENGD

 

KALMTHOUT – Gezien het succes van Cocoon in a tree in het Arboretum in Kalmthout breidt de provincie Antwerpen deze unieke overnachting uit tot 30 september. Alle plaatsen voor juli en augustus zijn volzet. Wie wil logeren tussen de bomen kan dus beter snel zijn voor de extra tickets in september.

Lees meer...

GEMEENTE NIJLEN SCHIET OPNIEUW & CO TER HULP

 

NIJLEN – Kringwinkel Opnieuw & Co moet de helft inleveren aan financiële steun en is daar niet blij om. De Intercommunale van de Ontwikkeling van de Kempen (IOK) heeft de taak van het hergebruik van afval overgenomen van de gemeente Nijlen. De nieuwe overeenkomst die Opnieuw & Co moest afsluiten met IOK zorgt voor een flinke daling van de vergoeding.

Lees meer...

.TIFF MAGAZINE TOONT 50 BEELDEN VAN JONGE FOTOGRAFEN IN HET RIVIERENHOF

 

DEURNE - .tiff, het magazine voor beloftevolle jonge fotografen uit eigen land van het Fotomuseum provincie Antwerpen, viert zijn vijfde verjaardag. De voorbije jaren is .tiff uitgegroeid tot een bruisend platform met internationale allure. Het is een staalkaart van de verscheidenheid en dynamiek van het fotografisch landschap in België. Ter gelegenheid van het jubileum toont het FOMU de 50 talenten van vijf jaar.tiff in het provinciaal groendomein Rivierenhof in Deurne, het best te bereiken langs de ingang tegenover het Sterckshof aan de Hooftvunderlei.

 

Lees meer...

VIRTUELE CHATFRIEND SELECTEERT ZOMERAANBIEDINGEN OP JOUW MAAT

 

ANTWERPEN - De voorbije dagen fronsten heel wat voorbijgangers hun wenkbrauwen bij het lezen van de promotie voor de Tripfixer van het Antwerpse provinciebestuur. Achter het ‘Zomeraanbot’, schuilt echter een échte ‘bot’. Gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a): ‘Met de Tripfixer gebruiken we als eerste openbaar bestuur een automatische chatpartner. Op onze provinciale facebook en website stelt de chatbot je vragen over je interesses en wensen en dat met een vleugje chathumor. Door een samenwerking met Uit in Vlaanderen kiest de Tripfixer razendsnel jouw persoonlijke tips uit een aanbod van meer dan 14 000 activiteiten in onze provincie.’

 

Lees meer...

PERSONEEL ZIEKENHUIS LIER VOLGT OPLEIDING VERZORGEN WONDEN NA AANSLAGEN

 

LIER - Oorlogswonden verzorgen na aanslagen: zijn onze hulpverleners er op voorbereid? Na politiediensten en brandweer leidt Campus Vesta nu ook het ziekenhuispersoneel van de provincie Antwerpen op. De opleiding Tactical Emergency Casualty Care betekent een andere benadering van prehospitaal werken.

 

Lees meer...

NU ZONDAG KAN ELK KIND EEN BOER(IN) ZIJN EN MEEWERKEN OP HET ERF

DEURNE - Droom jij er wel eens van om boer(in) te zijn? Stallen proper maken, werken in de moestuin, graantjes malen, wol ontknopen en dieren voederen. Lijkt het jou wel wat om de Kinderboerderij en de dieren op het erf beter te leren kennen? Tijdens de workshop ‘Help de boer een handje’ kun je je dromen waarmaken.

Lees meer...

LEER DE SCHOONHEID VAN DE NATUUR TE FOTOGRAFEREN

NIJLEN – Ben je een beginnend fotograaf die de schoonheid van de natuur wil leren vastleggen met een digitale camera? Dan is deze workshop echt iets voor jou. Leer bij over de technische mogelijkheden van je toestel, het vinden van fotogenieke onderwerpen en het maken van goede composities. Je krijgt uitgebreid de kans om, samen met een ervaren natuurfotograaf die niet alleen de beste kneepjes maar ook de interessantste plekjes met je deelt, te oefenen. Breng je picknick mee.

Lees meer...

NAAR HET FILMTHEATER IN HET ARBORETUM OF DE GROTE VRIENDELIJKE REUS IN KAMP C

KALMTHOUT - Terra Nova, het alternatief zomeraanbod van de provincie Antwerpen, selecteerde zestien unieke avonturen voor een droomzomer in de provincie. Arboretum Kalmthout en het Centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen Kamp C transformeren deze zomer speciaal voor Terra Nova in een gezellige openluchtcinema. Op 28 juli pik je Life Of Pi mee in het Arboretum en op 19 augustus cruise je met je tweewieler naar Kamp C voor De GVR. Tickets bestellen doe je via www.terranova.be/tickets.

Lees meer...

BART SOMERS: ‘BIJ ONS ZAL NOOIT EEN MILITAIR DOOR DE STRATEN PATROUILLEREN’

MECHELEN – Hoe vaak werd jij al staande gehouden door de politie? Dit was één van de vragen die de Liga voor Mensenrechten voorlegde aan de vier sprekers tijdens een debat aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen. De antwoorden varieerden van ‘nooit’ tot ‘vaak’ afhankelijk van het uiterlijk van de gevraagde persoon. Etnisch profileren – controles die worden uitgevoerd uitsluitend of overwegend op basis van iemands (waargenomen) afkomst of etniciteit door de politie – is een realiteit vandaag. De Liga voor Mensenrechten organiseerde hierover een debat met Mechels burgemeester Bart Somers (OpenVLD), de korpschef van politie Mechelen Yves Bogaerts, Maryam H’madoun (beleidsmedewerker Open Society Justice Initiative in London – dat door middel van procesvoering, advocatuur, onderzoek en technische bijstand de rechtsmiddelen voor mensenrechtenschendingen wil beveiligen) en Sahd Jaballah (algemeen coördinator van ROJM vzw – Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen).

Lees meer...

ZEVEN ZOMERAVONDEN GAAN SCHRIJVERS EN HUN GASTEN OP STAL IN DE KEMPEN

ANTWERPEN - Net als vorige zomer organiseert plattelandsorganisatie RURANT samen met provinciaal cultuurhuis de Warande en Landelijke Gilden dit jaar weer een uniek literair evenement in de Antwerpse Kempen: Schrijvers op Stal. Zeven zomeravonden strijken auteurs en andere welbespraakte gasten neer op zeven boerenerven voor een boeiend gesprek over landbouw en platteland en de invloed daarvan op hun werk.

Lees meer...

OP ZONDAG 17 SEPTEMBER KAN JE EEN HELE NAMIDDAG VAN VERHALEN GENIETEN

DEURNE - Een hele namiddag lang gratis genieten van verhalen? Dat is ’t Verhalenhof.

Op zondag 17 september wemelt het opnieuw van vertellers en andere woordtovenaars in en rond het Sprookjeshuisje van het Rivierenhof aan de Turnhoutsebaan in Deurne . Kom tussen 13 en 18 uur luisteren en laat je meeslepen door spannende, grappige en magische vertelsels die jouw groen hart vast sneller doet slaan. Verkleed als natuurwezen is ‘t Verhalenhof nog eens dubbel zo leuk.

Lees meer...

EERSTE BELGISCHE COCOON IN A TREE EEN GROOT SUCCES

KALTMHOUT – De tiende editie van het zomerse programma Terra Nova van de provincie Antwerpen focust met vijf nieuwe logeeradresjes meer dan ooit op vakantie in eigen land. Tot en met 31 augustus kan je onder meer overnachten in de gele tuin van het Arboretum aan de Heuvel in Kalmthout.

Lees meer...

51 AMERIKAANSE EIKEN NA 70 JAAR GEKAPT IN VRIJBROEKPARK

MECHELEN - Na 70 jaar neemt het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen noodgedwongen afscheid van haar 51 Amerikaanse eiken tussen het speel- en het hockeyveld. Door de aanhoudende droogte van de laatste weken is de veerkracht van het hout verslechterd en is het gevaar voor vallende takken te groot geworden. Om de veiligheid van wandelaars en spelende kinderen op het hockeyveld en het speelveld te garanderen, zullen de eiken worden gekapt. Deze beslissing werd genomen in nauw overleg met ANB, het Agentschap voor Natuur en Bos, dat ook de vergunning afleverde. De kap start op 17 juli en wordt uitgevoerd door een stamhoutexploitant.

Lees meer...

LAAT JE DEZE ZOMER VERWENNEN IN DE RUPELSTREEK

BOOM - Geniet in juli en augustus van verrassende wandelingen in de Rupelstreek met aansluitend een gezellig aperitiefconcert of ‘Rupelnootje’. Na een inspirerende themawandeling met gids kan je met een lekker drankje nagenieten van een heerlijk blues-concert. Dit jaar organiseren De Schorre en Streekbeleving Rupel de Rupelnootjes in Schelle, Boom en Rumst. Toerisme Rupelstreek zorgt voor de boeiende wandelingen met een gids. Ideaal om je zomer in je eigen streek te beleven.

Lees meer...

SUBSIDIERING VAKANTIEWERKING RITMICA HOVE ONZEKER

MERKPLAS – Gedeputeerde Peter Bellens (CD&V) bracht een werkbezoek aan Widar in Merksplas. Daar beleven zeven kinderen met een handicap gedurende een week een uniek boerderijkamp. Omdat deze kinderen specifieke zorgen nodig hebben, kunnen ze niet deelnemen aan een andere vakantiewerking. Voor het derde jaar op rij ondersteunt de provincie Antwerpen zulke initiatieven. Dit jaar ontvangen tien organisaties daarvoor in totaal 39 500 euro.

Lees meer...

MECHELSE VRIJBROEKPARK BIEDT TAL VAN ZOMERACTIVITEITEN

MECHELEN - De vakantie is begonnen, de zomerse dagen en - avonden lonken. Trek je avontuurlijke schoenen aan en wandel, fiets of loop naar het Vrijbroekpark aan de Ridder Deslainlaan in Mechelen. Want daar biedt men heel wat leuke activiteiten aan.

Lees meer...

GEZOND BUITENSPELEN OP HET ‘STOERPARCOURS’ IN DE HERTBERG

HERSELT - In Provinciaal Groendomein Hertberg aan de Diestsebaan in Herselt wordt gezond buitenspelen gestimuleerd door het nieuwe natuur-belevings-pad ‘Stoerparcours’. Het vier kilometer lange parcours werd volledig ontworpen en uitgevoerd door tweedejaarsstudenten van Thomas More Kempen uit Geel, richting Professionele Bacheloropleiding Bouw. Het Stoerparcours omvat zes spelaanleidingen bedoeld voor tieners van tien tot veertien jaar en is elke dag toegankelijk.

Lees meer...

EXPERIMENT MET MAXIMUMFACTUUR IN PROVINCIAAL SECUNDAIR ONDERWIJS GESLAAGD

ANTWERPEN – Afgelopen schooljaar voerde het Provinciaal Onderwijs Antwerpen als eerste in Vlaanderen een maximumfactuur in voor al haar secundaire scholen én alle leerjaren. Daarmee speelt ze een voortrekkersrol. De Gezinsbond, Test-aankoop, het kinderrechtencommissariaat: allemaal pleiten ze voor een maximumfactuur in het secundair.

Lees meer...

EEN HELE ZOMER LANG ZOEKT MEN NAAR ‘ALICE IN WONDERPARK’ IN RETIE

RETIE - Provinciaal Groendomein Prinsenpark zet de zomer in met een nieuwe, spannende zoektocht. Volg het spoor van ‘Alice in Wonderpark’ en treedt binnen in een wondere wereld waarvan je het bestaan niet vermoedde. De zoektocht is voor alle leeftijden en loopt tot 5 november.

Lees meer...

DETAILHANDEL OP MAAT IS ZOEK VOLGENS JAARLIJKSE DOORLICHTING

ANTWERPEN – De vijf Vlaamse provincies lanceerden via www.detailhandelvlaanderen.be voor het vierde jaar op rij de vernieuwde gemeentelijke feitenfiches voor detailhandel. Elk van de 308 Vlaamse steden en gemeenten krijgt een fiche met interessante data, zoals cijfers over het detailhandelsaanbod, demografische en tewerkstellingscijfers.

Lees meer...

NA JARENLANG GETOUWTREK WORDT INTENTIEVERKLARING KLEINE NETE ONDERTEKEND

GROBBENDONK – Tijdens de Netedag in Grobbendonk ondertekenden vertegenwoordigers van het Vlaams gewest, de provincie Antwerpen en de gemeenten langs de Kleine Nete tussen Kasterlee en Lier een intentieverklaring. Hierdoor zetten de besturen, samen met organisaties zoals Boerenbond, Natuurpunt, het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en de vzw Kempens Landschap, hun schouders onder een gebiedsgericht toekomstproject voor de vallei van de Kleine Nete.

Lees meer...

PROVINCIE ANTWERPEN GAAT NAUWER SAMENWERKEN MET CHINESE TIANJIN

ANTWERPEN - Na tien jaar intensieve relaties hebben de provincie Antwerpen en Tianjin, één van de vier Chinese nationale stadsprovincies, een samenwerkingsakkoord ondertekend. Naar aanleiding daarvan bezocht een delegatie uit Tianjin, ondertussen ook bekend als de nieuwe thuishaven van Rode Duivel Axel Witsel, onze provincie. Burgemeester en vicepartijsecretaris van Tianjin, Wang Dongfeng, zette samen met gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) en gouverneur Cathy Berx de hadtekening onder een nieuwe stap in de vriendschap en samenwerking.

Tianjin is een belangrijke havenstad in het noorden van China en één van de vier nationale stadsprovincies. Het is één vijf nationale centrale steden en grenst aan de provincies Hebei en Peking en in het oosten aan de Bohaizee in de Gele Zee. Tianjin is de grootste kuststad in het noorden van China. Naar bevolkingsaantal is Tianjin de vierde grootste stad na Shanghai, Peking en Guangzhou. Het is een centrum van spitstechnologie en financiën. Al in de negentiende eeuw was Tianjin een belangrijke haven en daardoor de toegangspoort naar de hoofdstad Peking. Een samenwerkingsovereenkomst voor de komende vijf jaar moet de wederzijdse vriendschappelijke samenwerking en communicatie tussen de provincie Antwerpen en Tianjin nog versterken. Het European Trade Center krijgt daarin een cruciale rol toebedeeld.

Caluwé: ‘Met het oog op gemeenschappelijke welvaart en ontwikkeling is het onze voornaamste betrachting om organisaties en bedrijven met elkaar te linken zodat ze samenwerken en uitwisselen. Mogelijke vakgebieden waarin we voor elkaar een meerwaarde kunnen betekenen, zijn onderwijs, havenopleiding en logistiek, handel en economie, circulaire economie, creatieve economie en zorg. Als haven behoort Tianjin tot de top in China en de universiteit heeft bijvoorbeeld een departement voor logistics en supply chain management. Het biedt tal van opportuniteiten voor onze bedrijven en instellingen.’ In Tianjin is veel bedrijvigheid op het vlak van internationale scheepvaart, logistiek, moderne productie, onderzoek en ontwikkeling. De meest actieve sectoren van de economie zijn de IT-industrie, auto-industrie, bio-technologie, farmaceutische industrie, de metallurgie en de petrochemische industrie. Het kustgebied, bestaande uit Tianjin Port, de Tianjin Economic and Technology Development Area en de Tianjin Free Trade Zone, hebben talrijke internationale bedrijven aangetrokken.

De provincie onderhoudt al meer dan tien jaar goede relaties met de Chinese stadsprovincie. Zo opende Tianjin Liho Import and Export Group, een Chinees bedrijf dat zich in licht industriële producten specialiseert, tien jaar geleden een vestiging in Wommelgem. Dit China Europe Trade Center vormde het bruggenhoofd van de stad en haven van Tianjin in Europa. Sindsdien vonden tal van forums en bezoeken ter bevordering van wederzijdse handel plaats. Tianjin Liho kreeg in 2011 het bezoek van gouverneur Berx en in 2013 van gedeputeerde Caluwé. VITO heeft sinds 2012 een samenwerking met Tianjin Academy of Environmental Sciences. Wang Dongfeng, geboren in februari 1958, is afkomstig van Xi’an, Shaanxi. Hij studeerde aan de Xi'an Jiaotong University en behaalde er een masterdiploma in Economie. In 1998 werd hij directeur van de ‘Industry and Commerce Administration of Shaanxi province’. In 2016 werd hij de burgemeester van Tianjin. Hij kreeg uit handen van gedeputeerde Ludwig Caluwé Het Gulden Boeksken overhandigd. (Foto Britt Guns)

3CLICKSAWAY ZET MENSEN IN DE ETALAGE IN PLAATS VAN VACATURES

MERKSEM – Als erkende vluchteling of werkzoekende uit een kansengroep is een geschikte baan vinden vaak niet evident, zelfs niet wanneer je een opleiding hebt gevolgd. Vzw Werkvormm ontwikkelde een virtueel interimkantoor, een website waarop cursisten zichzelf presenteren aan potentiële werkgevers. Dit moet drempelverlagend werken, mogelijke vooroordelen doorprikken en de doorstroming naar een reguliere baan bevorderen.

Lees meer...

ABSOLUUT ROOK- EN VUURVERBOD IN PROVINCIALE BOSSEN, PARKEN EN DOMEINEN

ANTWERPEN - In heel wat provinciale bossen, parken en domeinen geldt een door de plaatselijke brandweer en burgemeester opgelegd rook- en vuurverbod. Zo is het in het provinciaal domein Zilvermeer, De Nekker, Arboretum Kalmthout, Kesselse Heide en alle Kempense domeinen (Hoge Mouw, Prinsenpark, Hertberg) het geval.

Lees meer...

EUROPA INVESTEERT MILJOENEN IN PROVINCIE VOOR INNOVATIE, MOBILITEIT EN MILIEU

ANTWERPEN - De Europese Unie investeert via het fonds Interreg Noordzeeregio twee miljoen euro in projecten waarmee ook in de provincie Antwerpen wordt ingezet op (eco-) innovatie, duurzaam milieu– en natuurbeheer en duurzame mobiliteit. Gedeputeerde Peter Bellens (CD&V): ‘Deze investeringen vertalen zich in heel concrete initiatieven waarmee een oplossing wordt geboden aan de zorgen van alledag en de uitdagingen voor de toekomst. Ze staan dicht bij de mensen en de plaatselijke bedrijven en komen tegemoet aan reële problemen. Wie zegt dat Europa een ver-van-mijn-bed-show is, heeft ongelijk. Europa werkt wel degelijk in ieders buurt.’ Bij het realiseren van deze projecten werken partners uit Vlaanderen, Nederland, Engeland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen nauw met elkaar samen.

Lees meer...

ANTWERPEN ONDERZOEKT RECREATIEF EN FUNCTIONEEL FIETSEN IN DE PROVINCIE

BERCHEM – In het kader van de provinciale fietsbarometer bevraagt de provincie Antwerpen fietsers om te weten wie er allemaal over onze wegen bolt en wat er volgens hen beter kan en moet. Met de informatie van De Grote Fietsenquête wil de provincie haar fietsbeleid nog beter afstemmen op de wensen en noden van de fietsers.

Lees meer...

ARMENTEKORT ZOEKT BUDDY’S IN DE KEMPEN

GEEL – Vzw ArmenTeKort is een organisatie die mensen in kans-armoede helpt via een buddyproject, waarbij kansrijke vrijwilligers, na een vormingstraject, activiteiten doen met kansarmen. In de stad Antwerpen hebben zich op die manier in drie jaar tijd al bijna 250 buddykoppels gevormd. Het initiatief raakte in heel Vlaanderen bekend door een reportage in het VRT-programma Panorama.

Met de steun van het plattelandssubsidieprogramma LEADER slaat ArmenTeKort nu zijn vleugels uit naar de Zuiderkempen, met Geel als uitvalsbasis. Na een reeks infosessies starten daar in september de eerste gratis opleidingen voor Kempense buddy’s.

Mensen die lang in armoede leven krijgen af te rekenen met materiële tekorten en de gevolgen ervan. Chris verkeerde in dat geval. ‘Ik was een journaliste. Tot mijn 30ste had ik een leuke carrière. Nadien kreeg ik de ene tegenslag na de andere te verwerken. Tien jaar geleden moest ik tot mijn eigen stomme verbazing vaststellen dat ik onder de armoededrempel leefde. Je komt dan in een circuit terecht waar je wordt betutterd: door de RVA, de VDAB,… Via Facebook leerde ik ArmenTeKort kennen. Die brachten me in contact met mijn buddy, Timothy. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik opnieuw positief in het leven staat. We denken eraan om samen een vzw MAAT op te richten. Zo’n luisterend oor heb je nodig en dat vind je niet in je kennissenkring. Die valt trouwens uiteen omdat vrienden hun neus ophalen indien ze merken dat je arm bent of je gewoonweg niet begrijpen.’

Het streefdoel van ATK is om met 5 000 buddykoppels een effectieve weerslag te krijgen op de kans-armoedecijfers. Met de steun van LEADER Kempen Zuid maakt ATK de sprong naar het platteland. ATK krijgt voor het project 65 500 euro LEADER-steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen om de buddywerking in Geel en omstreken de volgende twee jaar uit te bouwen en lokaal in te bedden. Gedelegeerde Peter Bellens (CD&V): ‘Op het platteland is armoede vaak een verdoken problematiek die je niet meteen ziet in het straatbeeld maar de verhalen zijn niet minder schrijnend. In Geel, Herentals en Mol leeft één kind op tien in armoede, in Turnhout zelfs één op vijf. Vaak gaat het om sociale armoede: kinderen die niet naar verjaardagsfeestjes van hun vriendjes kunnen omdat hun ouders geen cadeautjes kunnen betalen bijvoorbeeld. Maar ik denk ook aan kinderen die met een lege brooddoos naar school worden gestuurd, aan bejaarden die in afgelegen gehuchten vereenzamen, aan vervoersarmoede op het platteland,… Het succes van dit project moet de overheid wakker schudden om daadwerkelijk iets aan armoede te doen.’

ATK is op zoek naar Kempenaren die zich willen inzetten als buddy voor een andere Kempenaar in kans-armoede. Coördinator Evelien Dams: ‘Ons doelpubliek bestaat uit drukbezette Kempenaren die toch tijd willen vrij maken om iets te betekenen voor iemand die het moeilijk heeft. Dat gaat van ondernemers over net afgestudeerden of bruggepensioneerden.’ De (gratis) opleiding bestaat uit een e-learningtraject en een zestal workshops op zaterdagen, gegeven door toptrainers.

Lees meer...

STATION M. GAAT AANSTAANDE WOENSDAG VAN START

MOL - Op woensdag 21 juni opent Station M. aan de Voogdijstraat in Mol om 9u30 officieel de deuren. Vanaf dan kunnen jonge starters en artistiekelingen (16 tot 30 jaar) hun project (tijdelijk) in realiteit omzetten. Ook flexwerkers kunnen er terecht. Een DJ komt de opening opluisteren, alle mogelijkheden binnen Station M. worden getoond en we komen ook de programmatie van de Open-M.-Dagen te weten. Ook op donderdag 22 en vrijdag 23 juni kan je de opening komen vieren.

Lees meer...

PROVINCIE ANTWERPEN VROEG MENING OMWONENDEN A 12 OVER OOIEVAARSNEST

PUURS – Het PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan) Ooievaarsnest in Puurs situeert zich in het gebied tussen de snelweg A 12, de oude spoorweg en de straten Ooievaarsnest en Gansbroekstraat. Daar bevinden zich momenteel Inkart (in het zuidoosten) en de Klein-Brabantse Shooting Club (in het noordoosten), alsook een voormalig gipsstort (aan de westzijde) met daarop enkele windmolens. Er is ook een wachtbekken voor mogelijke wateroverlast uit de Ziel- en Appeldonkbeek (in het noordwesten).

Lees meer...

ZONDAG STAAT HET VRIJBROEKPARK IN HET TEKEN VAN DE ROOS

MECHELEN - Tijdens de Rozenfeesten zie en ruik je de duizenden rozen van het Vrijbroekpark op hun best. Kom nu zondag 18 juni tussen 10 en 17 uur snuisteren op de rozen- en plantenmarkt en vind je favoriete roos voor jouw tuin. Of volg één van de rozenwandelingen die starten aan de infotent om 13u30, 15u. en 16u30.

Lees meer...

KUNSTWERK VAN LUDWIG VANDEVELDE KRIJGT PLAATS IN VRIJBROEKPARK

MECHELEN – Na heel wat omzwervingen krijgt het beeldhouwwerk ‘Bloemensculptuur’ van beeldend kunstenaar Ludwig Vandevelde een mooie plek in de nabijheid van de Franse rozentuin van Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark aan de Ridder Dessainlaan in Mechelen. Het massieve bronzen boeket krijgt een plaats tussen de weymouthden, de rododendrons, het herfsttijloos en de kievitsbloemen. Vanop de zitbanken kan de parkbezoeker optimaal genieten van de sculptuur die Ludwig Vandevelde in 1998 creëerde.

Lees meer...

VZW DE MANNE ORGANISEERT DE PELOUZE IN GEMEENTEPARK VAN MERKSPLAS

MERKPLAS – In Merksplas start de zomer met Pelouze. Op zaterdag 24 en zondag 25 juni kan je in het gemeentelijk park Carons Hofke aan de Hofeinde terecht voor cultuur in de brede zin van het woord. Voor het derde jaar op rij zorgen de jonge organisatoren van De Manne vzw voor een gezellige en creatieve sfeer met aangenaam gezelschap, zomerse plaatjes, aangepaste drank- en eetstandjes en verschillende culturele uitspattingen. Ook zelf meegebracht entertainment is meer dan welkom. Zaterdag loopt Pelouze van 13 uur tot middernacht, zondag van 14 tot 18 uur.

Lees meer...

PROVINCIE ANTWERPEN ZET NU OOK VERENIGINGEN AAN TOT AANKOOP ZONNEPANELEN

KALMTHOUT – Vraag aan tien willekeurige mensen waarom ze voor zonnepanelen kiezen en je krijgt gegarandeerd het antwoord dat het geld bespaart. Maar ook dat zonnepanelen bijdragen aan een betere toekomst voor onze (klein)kinderen. De groepsaankoop zonnepanelen van de provincie Antwerpen is een slimme manier om te investeren in de toekomst. Dat hebben heel wat mensen al begrepen. De voorbije groepsaankopen zorgden voor maar liefst 7 650 nieuwe installaties.

Lees meer...

IN BORNEM KAN JE KAMPEREN IN EEN BOOM-PIT

BORNEM – Deze zomer kan je in de provincie Antwerpen voor het vierde jaar op rij gaan pitkamperen met Terra Nova, het zomerprogramma van de provincie. De voorbije dagen zijn Kempens Landschap, de gemeente Bornem en kunstenaar Dré Wapenaar druk in de weer geweest om vier boompitten op te hangen vlakbij het paviljoen De Notelaer aan de Notelaerdreef. Dit achttiende-eeuwse erfgoedpareltje aan de Schelde wordt deze zomer het kampeerterrein van vele avontuurlijke bezoekers. Eerder dit jaar werd het beheer van het voormalige jachtpaviljoen en het domein overgenomen door de vzw Kempens Landschap. Het gebouw bleef wel eigendom van Toerisme Vlaanderen en de vzw De Notelaer blijft zorgen voor de eigenlijke uitbating en het organiseren van activiteiten.

Lees meer...

PROVINCIE EN KUL WERKEN SAMEN OVER LANDBOUW- EN PLATTELANDSBELEID

GEEL - KU Leuven (Campus Geel) en de provincie Antwerpen bekrachtigden met een samenwerkingsovereenkomst hun jarenlange samenwerking in de domeinen landbouw en plattelandsbeleid. Ze zullen in de toekomst hun competenties in onderzoek en kennisverspreiding inzetten voor de ondersteuning van de land- en tuinbouwsector en de ontwikkeling van het platteland.

Lees meer...

PROVINCIES ANTWERPEN EN VLAAMS-BRABANT WERKEN SAMEN AAN FIETSOSTRADES

ANTWERPEN - De provincie Antwerpen stelde de studiebureaus Arcadis en Evolta aan als ontwerper voor enerzijds de fietsostrade F104 Lier-Aarschot en anderzijds F 103 Lier-Herentals. Hun opdracht bestaat er in het tracé te onderzoeken en een ontwerp te maken op basis van het voorkeurstraject. Begin 2019 moeten hun plannen klaar zijn. Het doel van deze nieuwe fietsostrades is om dagdagelijkse verplaatsingen met de fiets veiliger en comfortabeler te maken, en zo een duurzame vervoerskeuze te promoten.

Lees meer...

GLASTUINBOUW SCHAKELT LANGZAAM OVER OP NIEUWE WARMTEBRONNEN

GEEL - Kunnen we het rendement van warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) optimaliseren door ze met elkaar te koppelen via een warmtenet? Dat is de vraag die de provincie Antwerpen voorlegde aan het Kenniscentrum Energie van de Thomas More hogeschool. Daar ontwikkelde men een concept dat men concretiseerde in vier glastuinbouwgebieden in de provincie Antwerpen. De resultaten van deze studie werden voorgesteld tijdens de studiedag ‘WKK in de glastuinbouw’.

Lees meer...

BEZOEKERSCENTRUM KOLONIE 5-7 IN MERKSPLAS VANAF MORGEN VRIJ TOEGANKELIJK

MERKSPLAS – De Koloniën van Weldadigheid. De naam klinkt als een paradijs uit een oud sprookje. Alleen hebben deze plaatsen in Nederland (Frederiksoord, Ommerschans en Veenhuizen) en België (Wortel en Merksplas) bestaan. De sporen zijn overal nog zichtbaar: in het landschap, de wegen en de gebouwen. Maar onzichtbaar komen ze ook nog voor, in de herinneringen van vele families. Vanaf morgen 4 juni kan je hun geschiedenis gaan bekijken.

Lees meer...

PUBLICATIE OVER WAARDERINGS- EN HERBESTEMMINGSTRAJECT COLLECTIE AGFA GEVAERT

ANTWERPEN – In 2015 nam de provincie Antwerpen het historisch archief van Agfa-Gevaert onder haar hoede. Het voorbije anderhalf jaar is er door het FotoMuseum (FOMU) in samenwerking met Archief- en Documentatiecentrum van de Vlaamse Beweging (ADVN), het Expertisecentrum Technisch Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed (ETWIE) en Agfa NV gewerkt aan een waarderings- en herbestemmingstraject met als doel dit unieke industrieel erfgoed in de beste omstandigheden te behouden, te beheren en te ontsluiten. Een doordachte waardebepaling was cruciaal voor de geplande herbestemming van verschillende deelcollecties. De omvang van de historische collectie Agfa-Gevaert bedraagt naar schatting 400 strekkende meter archief en documentair erfgoed en 220 kubieke meter objecten en audiovisueel materiaal.

Lees meer...

MODE-EVENT ANIMALISTIC VERRAST MET ONTWERPEN VAN JONGEREN

MERKSEM - Voor wie van mode houdt en wil worden verrast met ontwerpen van jongeren is het mode-event Animalistic een aanrader. Op 1 en 2 juni showen meer dan 120 leerlingen van het Provinciaal Instituut ST Godelieve hun creaties in zaal De Volkslust aan de Van Heybeeckstraat in Merksem. Ook wie denkt aan een opleiding in de modewereld, krijgt hier alvast een voorproefje van wat je kan leren tijdens een secundaire opleiding.

Lees meer...

ONTDEK ZONDAG EEN VLEUGJE EROTIEK IN DE SCHORRE

 

BOOM - Wil je De Schorre en haar natuur op een andere manier leren kennen? Schrijf je dan in voor een unieke wandeling nu zondag 28 mei van 13 tot 15 uur met huisgids Jan Vaeck, coördinator milieu en preventie. Jan werkt sinds 1989 in het domein en kent De Schorre dan ook als zijn broekzak. Hij kan alle planten en bloemen met naam benoemen, vertelt je meer over geneeskrachtige planten en neemt je mee in de wereld van de (planten)mythologie. Tijdens de eerste themawandeling leer je meer over lust-wekkende planten. Jan verklaart de naams-beschrijvingen en vertelt je alles over de gebruiken. Opgelet: deze wandeling is vanwege de inhoud niet geschikt voor kinderoren. Deelnemen kost vijf euro maar daar krijg je wel een drankje voor in de plaats.

Lees meer...

SAMENTUINERS LICHTEN HUN WERKING TOE IN HOF VAN LEYSEN

ANTWERPEN - Ook het Hof Van Leysen neemt aanstaande zondag deel aan de Dag van het Park die als sinds 1991 wordt georganiseerd. Samentuiners lichten er hun werking toe en Buurtwerkgroep De Ley doet opnieuw mee. Er is kinderanimatie en je kan er iets klein eten en drinken.

Lees meer...

MAAK ZONDAG KENNIS MET JE GEBOORTEBOOM IN HET RIVIERENHOF

DEURNE - Op de laatste zondag van mei staan traditiegetrouw de parken in de schijnwerpers. Ook het provinciaal groendomein Rivierenhof doet weer mee. Kom op 28 mei de natuurwijsheid van de Kelten ontdekken en maak kennis met jouw geboorteboom. Om 10 uur vertelt een ervaren Vereniging voor Milieueducatie Provincie Antwerpen (VMPA)-natuurgids over de karaktereigenschappen die je volgens de Keltische bomenhoroscoop zijn aangeboren.

Lees meer...

DE ZON LOKT 12 000 MENSEN NAAR DE ANTWERPSE FORTEN

 HOBOKEN - Ruim 12 000 mensen brachten gisteren zondag een bezoek aan één van de 25 locaties van de Fortengordel van de provincie Antwerpen. Dat maakt van de negende uitgave een absolute recordeditie, mede te danken aan het mooie weer en het recordaantal deelnemende forten. Onder de slogan ‘Forté’ heroverde het publiek niet alleen de historische forten in en rond Antwerpen, maar ontving ook het gevarieerde muziekaanbod enthousiast applaus.

Lees meer...

ZELDZAME VISSOORTEN ONTDEKT IN GROTE NETE

BALEN - Vorig jaar maakte de provincie Antwerpen de Grote Nete en de Kleine Hoofdgracht in Balen beter vis-passeer-baar. De maatregelen blijken te werken. Recent visonderzoek concludeert dat een aantal zeldzame soorten zoals de kwabaal, de beekprik en de serpeling opnieuw meer stroomopwaarts terug te vinden zijn.

Lees meer...

TERRA NOVA OPENT ZOMERSE POP-UP CAMPING EN ZET TIENJARIGEN IN DE KIJKER

MECHELEN – Terra Nova 2017 schudt vijf nieuwe logeeradresjes uit de mouw. In het Mechelse Vrijbroekpark kregen we een sneakpreview van één van deze unieke overnachtingsmogelijkheden: camping Vrijbroek rond de Barak van Bartel. Samen met 21 leerlingen van het vierde leerjaar van de Victor Van de Walle basisschool uit Mechelen ontdekten we wat de kampeerders van camping Vrijbroek te wachten staat.

Lees meer...

HEROVER DE FORTEN EN GENIET VAN MUZIEK OP ZONDAG 21 MEI

STABROEK - De Fortengordel is een jaarlijks evenement dat mensen wil laten kennismaken met de forten in en rond Antwerpen. In 2016 namen maar liefst 9 000 bezoekers deel. Dit keer ben jij toch ook van de partij? Via de verschillende fietssuggestieroutes ervaar je de prachtige natuur en ontdek je unieke plekjes in de 24 deelnemende forten. Ieder fort heeft heel wat te bieden. De Fortengordel vindt plaats nu zondag 21 mei. Er staan die dag heel wat activiteiten gepland voor jong en oud. Ook kan je volop genieten van een heerlijk muziekje, want muziek is het thema van deze editie.

Lees meer...

DIT WEEKEND NAAR HET VRIESELHOF VOOR ‘AVONTUUR IN DE NATUUR’

OELEGEM - De provincie Antwerpen gaat dit weekend feesten op zaterdag 20 en zondag 21 mei en dit voor de tweede keer op rij in het Provinciaal Groendomein Vrieselhof met als rode draad ‘Op avontuur in de natuur’. Tal van gratis activiteiten dompelen je tijdens het Natuurfeest onder in de soortenrijkdom van een uniek stukje natuur dat ook in het Europees NATURA2000-netwerk ligt. Aangezien Provinciaal Groendomein Vrieselhof aan het fort van Oelegem en de Antitankgracht grenst, kan je van het Natuurfeest naar de Fortengordel en weer terug. Het Natuurfeest laat je fauna en flora van dit gebied op een actieve manier beleven.

Lees meer...

GERS PARDOEL HOOFDACT OP PENNENZAKROCK

MOL - De grote vakantie komt met rasse schreden naderbij en daarmee staat de 23ste editie van Pennenzakkenrock op het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer aan de Zilvermeerlaan in Mol bijna voor de deur. En dit met een knaller van formaat. Gers Pardoel is namelijk de hoofd-act. Ondertussen kan de organisatie pronken met een volledige en vooral spectaculaire affiche met niet minder dan dertien topartiesten. Op het muziekpodium mogen we dit jaar opnieuw sterke en vertrouwde namen verwachten zoals Regi, Gene Thomas en Laura Tesoro. Op naar een fantastische afsluiter van het schooljaar.

Laten we beginnen met het muzikale aanbod. Wie komt er de kinder- en andere harten verwarmen met toffe meezingers en geeft een instant goed gevoel? Gers Pardoel. Hij werd in 2009 in Nederland en Vlaanderen bekend vanwege zijn succesvolle samenwerking met The Opposites op de single ‘Broodje Bakpao’. Pardoel’s debuutalbum ‘Deze wereld is van jou’ werd uitgebracht in november 2011 en haalde platina op 28 mei 2012. Pardoel is vooral bekend geworden door zijn grootste Nederlandstalige Top40 hit ‘Ik neem je mee’ en is één van de muzikale gasten in het VTM-programma ‘Liefde voor muziek’. Ook Gene Thomas (‘Voor haar’), Laura Tesoro en Dean komen afgezakt naar Mol. De vorige edities werd Laura op handen gedragen en dat zal dit jaar niet anders zijn. Met haar stomende live-set zal ze de handjes moeiteloos op elkaar krijgen. Leerlingen en leerkrachten: smeer jullie dansbenen alvast maar in. Dean voegt zich bij de Pennenzakkenrock-affiche en brengt zwoele ballades. Hij won ‘Idool’ in 2007, bereikte de eerste plaats in de Ultratop 50 met zijn debuutalbum, scoorde menig radio-hit op zowat alle commerciële zenders en werd TV-presentator op onder meer Disney Channel en Anne. Dean en zijn entourage brengen hits uit hun Nederlandstalig repertoire.Wil je liever de dansbenen strekken, dan kan je zeker terecht bij dj Kelly Pfaff, Michael Schack, dj Jelle B, dj Reeze, en dj Tom (La Barraca). Bengels die nog meer beats willen, kunnen zich uitleven met de enige echte Regi. Waar zijn die handjes? Ketnet is ook weer van de partij. De kinderzender is al jaren partner van Pennenzakkenrock en dus zijn ook de sympathieke Ketnet-wrappers opnieuw present. De KetnetBand komt een spetterend optreden geven en de cast van Unidamu brengt een mix van tophits uit hun Ketnet Musical.

Pennenzakkenrock was in het verleden al trendsetter en ook deze keer kiest het festival voor een veilig decibelniveau. Maar de modernste geluidstechnieken garanderen wel een totale muziekbeleving. Speciaal voor Pennenzakkenrock, dat loopt van 8u tot 16u30, slaan Thomas Van Achteren, ook bekend als Ketnet-wrapper, Hans Lynen, Frederik Covent en Dieter Stryckers de handen in elkaar. Deze vier muzikanten delen de liefde voor het hardere muziekwerk. Samen vormen zij speciaal voor Pennenzakkenrock de band ‘Rock@ddicts’ en op donderdag 29 juni zullen ze een eerste metal-rock-initiatie geven aan de bezoekers van Pennenzakkenrock. Sing-a-longs, moshpits, headbangers en ambiance verzekerd. Bovendien vindt de dj-contest, waar jong dj-talent het tegen elkaar opneemt, een ganse dag plaats vlakbij dit rockpodium. Ondanks de stormloop op de schooltickets is er zeker nog ruimte voor fans die op donderdag 29 juni naar Pennenzakkenrock op het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer willen afzakken. Zij kopen een dag-ticket aan de democratische prijs van dertien euro. De toegang tot bijna 60 attracties en animatie is inbegrepen. (EM)

Lees meer...

OP ZONDAG 11 JUNI STAAT HET RIVIERENHOF IN HET TEKEN VAN DE ROOS

DEURNE - Een gelukkig hart is als een tuin vol rozen. Talrijke spreekwoorden en dichters, filosofen, liedjesmakers en zelfs cynici werden geïnspireerd door de roos. De iconische bloem spreekt tot de verbeelding en heeft een eigen feest dan ook dubbel en dik verdiend.

Op zondag 11 juni tussen 11 en 18 uur hebben zowel de liefhebber als de toevallige passant in het Rivierenhof langs de Parkweg rendez-vous met een zinnenstrelende ode aan de koningin der bloemen. Het jaarlijkse Rozenfeest in juni, de rozenmaand, is een gezinsvriendelijk evenement boordevol gratis activiteiten.

Lees meer...

OP ZONDAG 11 JUNI STAAT HET RIVIERENHOF IN HET TEKEN VAN DE ROOS

DEURNE - Een gelukkig hart is als een tuin vol rozen. Talrijke spreekwoorden en dichters, filosofen, liedjesmakers en zelfs cynici werden geïnspireerd door de roos. De iconische bloem spreekt tot de verbeelding en heeft een eigen feest dan ook dubbel en dik verdiend.

Op zondag 11 juni tussen 11 en 18 uur hebben zowel de liefhebber als de toevallige passant in het Rivierenhof langs de Parkweg rendez-vous met een zinnenstrelende ode aan de koningin der bloemen. Het jaarlijkse Rozenfeest in juni, de rozenmaand, is een gezinsvriendelijk evenement boordevol gratis activiteiten.

Lees meer...

DE STERRENKLAS 2017 BEVINDT ZICH IN STABROEK

STABROEK - Het vijfde leerjaar A van Go!-school De Stappe aan de Sint-Catharinastraat in Stabroek mag zich een heel jaar lang ‘Sterrenklas 2017’ noemen. Ze vonden alle verloren sterren van de Europese vlag door allerlei opdrachten over de Europese Unie uit te voeren. Sterrenklas is een interactieve online wedstrijd waarbij leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar Europa beter leren kennen. De Stabroekse leerlingen winnen naast de felbegeerde titel ook een daguitstap naar Bokrijk samen met de winnaars uit de andere Vlaamse provincies.

Lees meer...

HERENTALS KRIJGT PRIMEUR VOOR POP UP EUROPA

HERENTALS - In Cultuur Centrum ’t Schaliken in Herentals lanceerden leerlingen van het vijfde middelbaar Humane Wetenschappen van kOsh ‘Pop up Europa’. Ze deden dat door een gloednieuwe interactieve tentoonstelling over Europa in gebruik te nemen. Daarvoor kregen ze een snelcursus over Europa in hun dagelijks leven. Pop up Europa is een nieuw initiatief van de provincie Antwerpen. In een stad of gemeente ontplooit zich een meerdaags programma met lezingen, wedstrijden, film- en theatervoorstellingen, tentoonstellingen,… De bedoeling is om op die manier burgers te informeren over Europa en de dialoog op gang te trekken over de toekomst van Europa. De stad Herentals krijgt de primeur. Tot 20 mei vinden daar tal van activiteiten plaats voor jong en oud.

Lees meer...

VERDWAAL DEZE ZOMER IN DE MAISDOOLHOVEN IN PUTTE

PUTTE – Vanaf 15 augustus wordt een zes hectare groot veld op de grens langs de Peredreef tussen Putte en Heist-op-den-Berg opnieuw één groot maïsdoolhof. Vzw Kempens Landschap bedacht ook voor deze vijfde editie een spannend en origineel parcours door de maïs. De doolhof wordt om de twee jaar gezaaid. Een landmeter is gestart om het patroon uit te zetten op het terrein. De ingezaaide maïs heeft nu nog vier maanden de tijd om uit te groeien tot een echte doolhof.

Lees meer...

SYNCHROON INTERNETONDERWIJS WORDT UITGEBREID MAAR CVO HEEFT KRITIEK

HOBOKEN - Minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) plant voorlopig geen uitbreiding van Bednet voor het volwassenenonderwijs. Ad Doom, pedagogisch directeur van cvo Toekomstonderwijs in Antwerpen. ‘We betreuren dat de minister cursisten die in het secundair onderwijs zijn uitgevallen, onder andere door een gebrekkige toegang tot Bednet, een tweede keer in de kou zet.’ Dezelfde kritiek werd eerder al geuit door Caroline Gennez (sp.a).

Lees meer...

DE BLOKKENDOOS DEED MET 69 ANTWERPSE SCHOLEN MEE AAN DE BUITENLESDAG

AARTSELAAR – Afgelopen donderdag namen 70 scholen uit de provincie Antwerpen deel aan de eerste Vlaamse Buitenlesdag. MOS en Goodplanet riepen de buitenlesdag in het leven en daagden leerkrachten uit om voor minstens één uur het klaslokaal te verlaten en buiten les te geven.

Lees meer...

GEWOONTEN MOETEN WORDEN DOORBROKEN IN VERBAND MET WONEN

TURNHOUT - Welke woongewoonten moeten we doorbreken voor wat wonen in de toekomst betreft? Naar aanleiding van het MOOOV filmfestival werd geWOONtebreker gelanceerd, een project dat ons hierop moet wijzen. In Utopolis Turnhout kregen geïnteresseerden antwoord op een aantal vragen.

Hoe en waar je woont bepaalt je toegang tot zorg. Hoe kunnen we wonen en zorg beter afstemmen in onze gemeenten en voorzieningen beter bereikbaar maken?

Lees meer...

BROEIHAARD: EEN KUNSTENFESTIVAL VOOR EN DOOR DE JEUGD IN LIER

LIER - BROEIHAARD is een kunstenfestival georganiseerd voor én door jongeren van ARTAFACT. Zij mogen voor de uitwerking van dit pop-up project rekenen op de steun van Naft on Tour. Dit weekend doet het festival jeugdcentrum Moevement aan de Aarschotsesteenweg in Lier aan. Twintig jonge organisatoren willen jonge kunstenaars uit heel de provincie Antwerpen een platform bieden om artistiek hun gang te gaan en hen de kans geven met elkaar in contact te komen. Zo krijgen wel 150 jongeren een podiumkans tijdens deze BROEIHAARD van creativiteit, waar artistieke sappen opborrelen, welig tieren en elkaar besmetten. Iedereen tussen 15 en 29 die zichzelf artiest noemt in de breedste zin van het woord, kan bij BROEIHAARD terecht.

Lees meer...

KOM ZATERDAG TIJDENS DE SCHEMER WANDELEN IN HET VRIESELHOF

OELEGEM - In de uren tussen avond en nacht gonst het in het Provinciaal Groendomein Vrieselhof aan de Schildesesteenweg in Oelegem van het leven. Tijdens een natuurwandeling vertellen de domeinwachters jou alles over amfibieën. Ze vestigen ook jouw aandacht op de (sporen van) reeën en andere schemerdieren in het bos.

Lees meer...

STUDENTEN RESTAUREREN HISTORISCHE STUKKEN UIT KUNSTCOLLECTIE VAN PROVINCIE

ANTWERPEN - Het Antwerps provinciebestuur heeft naast een boeiende kunstcollectie ook een divers historisch patrimonium van meubels, decoratiestukken, verlichtingsarmaturen,… De voorbije jaren werd deze organisch gegroeide collectie grondig onder de loep genomen en werd voor de meest waardevolle stukken een gepaste bestemming gezocht. De oudste stukken dateren van het begin van de negentiende eeuw.

Lees meer...

OOK DE PROVINCIE OPENT HAAR DEUREN TIJDENS ERFGOEDDAG

ANTWERPEN – Aanstaande zondag 23 april staat de Vlaamse Erfgoeddag van 10 tot 18 uur in het teken van ‘Zorg’. Ook de provincie toont enkele pareltjes uit haar rijke collectie. Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA): ‘Wie in Antwerpen komt supporteren tijdens de marathon en de Ten Miles kan ook een bezoek brengen aan verschillende instellingen die hun erfgoed ‘met zorg’ in de kijker zetten. Ook in de rest van de provincie zetten tal van instanties hun dagelijkse zorg voor erfgoed en bijhorend vakmanschap in de kijker. Ook de provincie Antwerpen voorziet een uniek aanbod in onze provinciale instellingen.’

Lees meer...

UNIEK: TOT PAASMAANDAG EN OP 19 APRIL KAN JE KAJAKKEN ROND HET KASTEEL D’URSEL

Foto Kasteel d'UrselHINGENE – Zoals we eerder al meldden is dit de week van de Provinciedomeinen. Tot en met zondag tonen de Vlaamse provinciedomeinen hun sterke troeven via meer dan 100 activiteiten aan het grote publiek. De vijf Vlaamse provincies beheren samen niet minder dan 53 recreatie- en groendomeinen en verwelkomen jaarlijks zo’n tien miljoen bezoekers. Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.weekvandeprovinciedomeinen.be.

Lees meer...

JE KAN ELKE DAG GAAN PICKNICKEN IN HET RIVIERENHOF

DEURNE – Alle redenen zijn goed om het leven langs de mooiste kant te nemen. Voor vijftien euro per persoon verwennen de uitbaters van het Kasteel Rivierenhof aan de Turnhoutsebaan 242-244 in Deurne jou graag met heel wat lekkers.

Lees meer...

WAT BURGERS ZELF KUNNEN DOEN OM HUN HUIS TE BEVEILIGEN

RANST - Al vier jaar op rij wordt ‘1 dag niet’ georganiseerd. De FOD Binnenlandse Zaken, Federale Politie, provincies, politiezones, gemeenten en burgers verenigen zich tijdens deze nationale dag tegen woninginbraken. Sophie Van Ostaeyen, attaché preventie:

Lees meer...

PROVINCIEDOMEINEN ZETTEN DEUREN OPEN TIJDENS TWEEDE WEEK PAASVAKANTIE

HOVE - Van 10 tot 17 april vindt de eerste Week van de Provinciedomeinen plaats. Tijdens deze week tonen de Vlaamse provinciedomeinen hun sterke troeven via meer dan 100 activiteiten voor het grote publiek. De vijf Vlaamse provincies beheren samen niet minder dan 53 recreatie-en groendomeinen. Zij verwelkomen jaarlijks zo’n tien miljoen bezoekers. Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.weekvandeprovinciedomeinen.be

De bezoekers kunnen er terecht voor een aanbod dat varieert van wandelen in een rustige groene omgeving tot avontuurlijke activiteiten in openlucht. Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA): ‘De provinciedomeinen zijn een sterk merk én het visitekaartje van de provincies. Tijdens de tweede week van de paasvakantie en op paasmaandag zetten deze domeinen hun deuren extra open met een brede waaier aan activiteiten onder de noemer ‘avontuur’. Onze domeinen worden massaal bezocht en zijn een sterk merk. De provincie wordt zo een kwaliteitslabel voor onze miljoenen bezoekers. Dat zetten we dan ook graag in de verf tijdens dit evenement.’ Wat cijfermateriaal: de provinciale domeinen tellen 212 schommels, 2 602 zitbanken, 110 uitgestippelde wandelingen, 1 123 meter glijbanen,  136 pedalo’s en ontelbaar vele diersoorten.

Lees meer...

Zoeken

 

Volg-ons-op-facebook

Het Weer

Verkeersinfo

 • Dec 18, 2017 | 11:42 am

  Op dit moment staat er in totaal 20 km file op de snelwegen in Vlaanderen. Dat is normaal voor een werkdag op dit moment. De trend is stabiel

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:40 am

  Ring 1 Antwerpen (R1): File vanaf Antwerpen-Noord tot Borgerhout

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:40 am

  E313 - A13: Ranst -> Antwerpen: File ter hoogte van Parking Ranst

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:40 am

  E313 - A13: Ranst -> Antwerpen: File vanaf Wommelgem tot Antwerpen-Oost

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:40 am

  E19 - A1: Breda (NL) -> Antwerpen: File ter hoogte van St. Job-In-t-Goor

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:40 am

  E313 - A13: Lummen -> Antwerpen: File vanaf Massenhoven tot Ranst

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:35 am

  E34 - A21: Turnhout -> Ranst: File ter hoogte van Ranst

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 11:22 am

  E313 - A13: Ranst -> Antwerpen: Defect voertuig ter hoogte van Wommelgem

  Read more...

Met dank aan :

omnibus small

pg-i small

pub400

gemhove