In de provincie

IFLUX BRENGT SNELHEID EN RICHTING VAN VERONTREINIGD GRONDWATER IN KAART

 NIEL - iFLUX, de nieuwste spin-off van UAntwerpen en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), ontwikkelde een innovatieve grondwatermonitor om de verspreiding van bodemverontreiniging nauwkeurig en efficiënt in kaart te brengen.

Complexe bodemverontreiniging gaat vaak gepaard met een eindeloos lang en veel te duur saneringsproces. Oorzaak is de onzekerheid over wat er echt onder de grond beweegt. Traditionele metingen maken enkel een ‘snapshot’ van de verontreiniging in de bodem: met welke stof en in welke hoeveelheid is een bepaalde plek vervuild? De jonge spin-off iFLUX pakt het op een innovatieve manier aan en kijkt gedurende een langere periode naar de verspreiding van de vervuiling via het grondwater richting onze drinkwaterbekkens of woonzones. Zo ontstaat er een veel preciezer beeld van de verontreiniging en het risico en kan de sanering efficiënter en sneller gebeuren.

iFLUX ontwikkelde een meettechniek om de snelheid en richting van verontreiniging in grondwater over een bepaalde periode in kaart te brengen. Die fluxmetingen geven het antwoord op essentiële vragen voor, tijdens en na de sanering. Hoe beweegt verontreiniging in het grondwater zich en welke risico’s lopen we?

Op basis van een meettechnologie, in combinatie met een specifieke data-interpretatiemethode kan iFLUX een accuraat en betrouwbaar beeld van waterfluxen onder de grond garanderen. Die inzichten laten hun klanten toe om saneringsprojecten sneller en efficiënter uit te voeren en de totale kost van die werken drastisch te verminderen. Met hun totaalservice voor fluxmetingen richten ze zich tot milieudeskundigen die bodemsaneringsprojecten begeleiden. Om de kwaliteit van de aangeleverde meetresultaten te verzekeren, staat iFLUX garant voor het volledige meet- en analysetraject. Milieudeskundigen kunnen vervolgens met deze betrouwbare gegevens aan de slag voor het bepalen van de verspreidingsrisico’s en het verder optimaliseren van het saneringsdossier.

Goedele Verreydt en Tom Op ’t Eyndt, de oprichters van iFLUX: ‘We maken gebruik van onze eigen, gepatenteerde, technologie. Samen met een erkende bodemdeskundige stellen we een monitoringsplan op dat de waterflux bepaalt. Na de meetcampagne analyseren en interpreteren wij deze data, die vaak cruciaal zijn voor de deskundige om risico’s correct in te kunnen schatten en om de meest efficiënte saneringstechniek toe te passen.’ iFLUX opende vandaag donderdag officieel haar deuren op het Wetenschapspark van de Universiteit Antwerpen in Niel.

De nieuwkomer kan al meteen uitpakken met een prestigieuze award. In Kopenhagen sleepte iFLUX namelijk de NICOLE (Network for Industrially Co-ordinated Sustainable Land Management in Europe) Innovation Award 2017 in de wacht, voor de meest veelbelovende en innovatieve technologie in het domein van bodembeheer. NICOLE is een toonaangevend forum in verband met op de industrie gecoördineerd duurzaam landbeheer in Europa en bevordert de samenwerking tussen industrie, de academische wereld en dienstverleners bij de ontwikkeling en toepassing van duurzame technologieën. De Innovation Award wordt om de twee jaar uitgereikt. Er waren dit keer vijftien inzendingen.

Zoeken

 

Volg-ons-op-facebook

Het Weer

Verkeersinfo

 • Dec 18, 2017 | 15:25 pm

  Ring 1 Antwerpen (R1): File ter hoogte van Antwerpen-Centrum

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 15:25 pm

  Op dit moment staat er in totaal 16 km file op de snelwegen in Vlaanderen. Dat is relatief weinig voor een werkdag op dit moment. De trend is stabiel

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 15:23 pm

  Ring 2 Antwerpen (R1): File vanaf Antwerpen-West tot Borgerhout

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 15:18 pm

  E17 - A14: Gent -> Antwerpen: File vanaf Zwijndrecht tot Antwerpen-West

  Read more...
 • Dec 18, 2017 | 13:38 pm

  E313 - A13: Ranst -> Antwerpen: Defect voertuig ter hoogte van Wommelgem

  Read more...

Met dank aan :

omnibus small

pg-i small

pub400

gemhove